Sonja Paauw met voorkeursstemmen in Zwolse raad

Zwolle – In Zwolle zullen naar verwachting op 5 maart de 39 raadsleden hun benoeming aanvaarden. In deze zetelverdeling zijn ook de voorkeursstemmen meegerekend. Er is één kandidaat met behulp van 717 voorkeursstemmen in de lijst gekomen: mevrouw Sonja Paauw van D66 Zwolle. Dhr. H.A. Kloosterboer valt dan buiten de zetelverdeling bij de democraten.

Paauw laat donderdagmiddag aan Weblog Zwolle weten erg verrast te zijn, maar dat ze nu nog niet weet of ze van de zetel gebruik gaat maken. In verband met kleine kinderen en haar werk moet ze hier nog over nadenken. Paauw had zich op de lijst laten zetten omdat ze graag burgerraadslid wilde worden. Vrijdag 5 maart ondertekent het hoofdstembureau om 10.00 uur de definitieve lijst met benoemde raadsleden.

>>> Inmiddels heeft Paauw laten weten WEL plaats te gaan nemen in de gemeenteraad van Zwolle.

Partij van de Arbeid

1         E.G. Meijerink (Eefke)

2         N. Vedelaar (Nelleke)

3         Y. Ben Ali Alhaq (Youcef)

4         J.A. Slijkhuis (Jan)

5         F. Mussche (Frankwin)

6         D. Karst (Dirk)

7         T.J.J. Peeters (Theo) 

VVD

1.       R.E. de Heer (René)

2.       A. van der Vegte – Poot (Aly)

3.       G.A. van der Kooij (Gerrit)

4.       L. de Wolf (Lambert)

5.       E. Post – van Zon (Ems)

6.       J.C.G. Wijnen (Hans)

 CDA

1.       H.J. Dannenberg (Erik)

2.       A.J. Kastelein – Renkema (Alida)

3.       M.T.J. van Gurp (Martien)

4.       M.G. van der Veen (Martijn)

5.       D. Husselman – Oosterom (Dite)

6.       M.A. Sikkens (Martijn)

 ChristenUnie

1.       J.C. van Boven (John)

2.       D. van Gijssel – Van der Vegt (Dikkie)

3.       R.E. Hoving (Roelof)

4.       D.G. Rots (Gerdien)

5.       R. Mulder (Reinier)

6.       M.W.J. van Willigen (Michiel)

  Swollwacht

1.       F. Eikelboom (Freddy)

2.       J. Borrel (Hans)

3.       C. Yildirim (Cemal)

4.       G. Land (Gerda)

 GroenLinks

1.       R. Berends (Rana)

2.       M.A.R. van Harten (Michiel)

3.       P.A.C.J.M.J. Rijke (Patrick)

4.       L. Docter (Bert)

 SP

1.       T.E. Siderius (Tjitske)

2.       E.R.S. Koster (Edwin)

3.       F.W. Futselaar (Frank)

 D66

1.       H.E. de Vries (Hans)

2.       S.N.C. Paauw (Sonja)

3.       J.E. Brink (Jan)

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

53 gedachten over “Sonja Paauw met voorkeursstemmen in Zwolse raad”

  1. Belachelijk van mw Paauw ! Dat lijkt me een duidelijke vorm van kiezersbedrog, of op z’n minst minachting van de wens van de kiezer. Aan de andere kant … D66 heeft een lange historie op dat gebied, dus heel verbaasd ben ik ook weer niet. Op naar de verkiezingen van juni !

  2. Sonja trek je er niets van aan je hebt gewoon goed gescoord tenminste als je aan de kiezers duidelijk hebt gemaakt dat je niet in de raad wou.Ik heb dat wel gedaan bij Swollwacht en heb duidelijk aangegeven dat ik voor een burgerraadslidSschap ging .ik heb 532 stemmen voor mijn partij binnen gehaald en daar ben ik trots op en hoop in de komende vier jaar een steun te zijn voor de vier kandidaten die het wel gehaald hebben.

  3. Weet iemand trouwens waar het centraal stembureau dit ondertekent?
    Is dit op het stadhuis (binnenstad) of in het stadskantoor?

    Ik wil hier namelijk graag bij aanwezig zijn, omdat dit de laatste formele mogelijkheid is om onregelmatigheden aan te kaarten, en daar wil ik graag gebruik van maken.

    Ik hoop dat iemand mij kan helpen, heel erg bedank alvast.

    En voor iedereen die in gekozen is als (burger-)raadslid, proficiat! 😀

  4. Als ik op deze kandidate had gestemt zou ik me eerlijk gezegd ook een beetje bedrogen voelen. Je geeft je voorkeur aan iemand die lager op de lijst staat omdat je denkt dat die persoon meer voor jou kan betekenen dan b.v. de lijsttrekker. Vervolgens laat zo’n iemand het dan afweten.
    Let op: Ik begrijp de argumenten natuurlijk voor de volle 100%, klinkt ook logisch, maar stel je dan niet verkiesbaar. De kans zit er altijd in de je gekozen gaat worden. Er zijn nu ongewijfeld een paar van deze 717 stemmers die weer wat vertrouwen in de politiek hebben verloren en zo groot was de opkomst niet, dus laten we er maar zuinig op zijn.

  5. Bericht van Sonja:

    Ik ga ervoor! Heb zojuist besloten in de raad te gaan. Op zoveel stemmen had ik niet gerekend, dus ik was een beetje overdonderd. Maar met steun van thuisfront moet het lukken!

  6. Sonja mooi hoor wij zijn de enigste twee in Zwolle die niet op een verkiesbare plaats stonden en toch meer dan de 321 stemmen hebben behaald,waarvan jij fantastisch scoort.Ik vond die 532 van mij al veel.Heel veel succes gewenst

  7. @Sonja. Gefeliciteerd.

    Ik wist zeker wel dat je voor de burgerraad ging, (D66 informeert zijn leden perfect) maar heb toch op je gestemd.

    Dat je het ook echt gaat doen is grote klasse!

  8. @Sonja Paauw
    Veel succes met je politieke carri?re in Zwolle. Het is tijd voor een frisse progressieve wind in deze conservatieve stad.

  9. Sinds maart 2006 kent Zwolle het burger(raads)lid. Toen kende de Raad nog 4 raadscommissies waar in 1e instantie de raadsonderwerpen door raadsleden werden besproken, waarna de raad besluiten nam.

    In maart 2006 kreeg iedere fractie de mogelijkheid om in iedere commissie een burgerlid (maximaal 4 per fractie) te benoemen. Het moe(s)t iemand zijn, die op de raadslijst bij de verkiezingen kandidaat is (geweest) en niet gekozen is als raadslid.

    Zij/hij voert het woord namens zijn fractie, maar heeft geen beslisrecht. Bij de besluitvorming in de Raad stemmen uitsluitend gekozen raadsleden.

    Burgerleden ontvangen een beduidend lagere vergoeding dan gekozen raadsleden. In Zwolle is gekozen voor de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding.

    In augustus 2008 zijn de 4 raadscommissies afgeschaft en vervangen door een raadspleinbehandeling van onderwerpen in 3 etappes: informatieronde (vragen aan B&W-leden, ambtenaren, informatie van derden over raadsvoorstellen), meningsvormende ronde (innemen fractiestandpunten en aankondigen moties/amendementen) en de besluitvormende ronde (stemmen).

    Aan de 1e twee rondes mag het burgerlid wel deelnemen, maar de laatste is voorbehouden aan de door de kiezer gekozen volksvertegenwoordiger/raadslid.

    Op grond van een gehouden evaluatie van de werking van de raadspleinbehandeling is geconcludeerd, dat in de nieuwe raad iedere fractie nog steeds maximaal 4 burgerleden mag hebben. Daarmee kon bij de kandidaatstelling voor de raadsverkiezingen van maart 2010 wel rekening worden gehouden, maar in maart 2006 niet.

    Iedere fractie vergadert minimaal 1x per week (steunfractie/ fractieoverleg) over raadszaken. Hieraan nemen deel raadsleden, burgerleden en steunfractieleden (actieve partijleden met al dan niet specifieke deskundigheid).

  10. Sonja is een echte D66er en heeft zich de afgelopen jaren veel ingezet voor de partij onder andere als campagnecoördinator.
    Ik ben ervan overtuigd dat zij samen met Jan en Hans een heel goed team gaat vormen in de raadzaal.
    Sonja gefeliciteerd (Jan en Hans natuurlijk ook)

  11. Toch jammer dat bij een progressieve partij op basis van sexe gekozen wordt. Het is totaal onbelangrijk of je man of vrouw bent. Je mag van een progressieve partij verwachten dat in het proces naar vorming van een kieslijst dit soort keuzes al gemaakt zijn.

  12. Hopen dat D’66 landelijk eens een progressiever gezicht laat zien. Ze kleven nu wel heel erg aan de ultra-conservatieve VVD. In Europa zijn ze zelfs al 1. Als D’66 zichzelf hier regelmatig progressief wil noemen, zullen ze daar wel redenen voor hebben. Kan daar niet over oordelen. Wel over het feit dat de Hans van Mierlo waar ik destijds 1x op stemde vast niet dezelfde koers voor ogen had, bij oprichting, als het aan de VVD-geklit.

  13. @ Henk; heb jij er een beetje zicht op of D’66 landelijk van plan is een progressieve koers te varen? Het antwoord van Pechtold op Bos naar de verschillen met de VVD (1,5 maarliefst) was absoluut niet hoopgevend. En dat vind ik ook jammer als iemand die ze landelijk eens mijn stem heeft gegund (Hans van Mierlo). Als iemand die in Zwolle destijds ook goed met de lijsttrekker kon praten.

  14. Dick 12:34,

    Ik ben het helemaal niet met je eens met je suggestie dat D66 conservatief zou zijn.

    D66 en VVd zitten in Europa inderdaad samen in een fractie. En dat gaat perfect. Maar juist omdat de VVD zich daar zo progressief opstelt.

    Neem bijvoorbeeld het klinkend resultaat dat Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD!) vorige maand nog haalde.
    Door een rapport van haar werd een overeenkomst tussen de EU en VS afgestemd om alle Europese bankgegevens door te sturen naar Obama. (Het zogenaamde SWIFT-accoord.)
    Een conservatieve partij zou zich hier niet voor inzetten.

    In welk opzicht vind jij D66 dan conservatief?

  15. @ Bernard, ze zitten samen in 1 Europese fractie. Meer weet ik er niet van en ik geloof je direct. Dat ze elkaar een beetje in evenwicht houden zeg maar.

    Wat Henk stelt vind ik veel kwalijker: CDA in Europa verbonden aan Forza Italia van Berlosconi…..

    Heb je het debat tussen Pechtold en Bos niet gezien? Bos vroeg om de verschillen met de VVD ( na heel veel gehakketak kwam hij niet veel verder dan anderhalf verschilpunt). Dus toen was het initiatief notabene aan de lijsttrekker zelf!

  16. Dick, dat debat heb ik niet gezien. Ik was teveel met de Zwolse verkiezingen bezig.
    Maar in wikipedia heb ik het volgende plaatje gevonden.
    Hieruit blijkt dat D66 niet veel progressiever kan worden omdat ze dan van het plaatje aflopen:

    Jammer dat jullie beiden schijnbaar het debat hebben gemist. De tekening is mooi, maar dat is natuurlijk een indruk als je alle standpunten bij elkaar optelt. Begrijp de tekening ook niet. Want daarin lijkt het of prgressief tussen links en rechts in zit. En Conservatief tussen rechts en links.
    Volgen mij is progressief = links en conservatief = rechts.
    Bovendien zijn die kreten Links en Rechts zo uitgehold dat bijna “conservatief en progressief’ het alleen maar verduidelijkt.

    Zien jullie ook niet dat D’66 onder Hans van Mierlo veel progressiever was? Of licht dat aan mij, was dat meer een indruk?

    Heb ook geen landelijke programma’s met elkaar vergeleken. Maar even uit mijn herinnering:

    – Ze waren tegen het PvdA-voorstel om hogere inkomens zwaarder te belasten.
    – Volgens mij willen ze ook niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek.
    – Marktwerking zover en zoveel mogelijk doorvoeren. Ook in de zorg…
    – Kwetsbare groepen in de samenleving, worden in eerste instantie niet ontzien met bezuinigen.
    – Koerswijziging over gasboringen in de Waddenzee; Dittrich zegt dat het nu wel milieuvriendelijk kan.

    Op zich wel eens interessant om de 3 partijen VVD, D’66 en PvdA naast elkaar te leggen….over elkaar heb je “paars”.

  17. Nogmaals off-topic:

    Het schema maakt deze verdeling op basis van sociaal-economische standpunten (geld) en ethische standpunten (moraal). Dus niet twee-dimensionaal (= achterhaald), maar vier-dimensionaal.

    V.w.b. de genoemde punten:
    D66 is niet voor invoering van een verhoogd toptarief (60%) voor de hoogste inkomens.
    D66 wil wel degelijk tornen aan de hypotheekaftrek.
    D66-Marktwerkingstandpunt is een nogal ongenuanceerde weergave.
    D66: Kwetsbare groepen in de samenleving: Graag de bron hiervoor, want hier herken ik D66 niet in.
    D66: Koerswijziging over gasboringen in de Waddenzee: Een correcte weergave; je hebt aanwijzingen dat het niet milieuvriendelijk kan?

  18. @ Martin,
    Het schema is er in elk geval niet één waar ik me in kan vinden. Niet alleen voor wat betreft D’66. Nogal een verkrampte poging om een overzicht te krijgen middels indrukken. Je zou het ongenuanceerd kunnen noemen. Heb net al aangegeven dat ik Links als Progressief zie en Rechts als Conservatief.

    Het debat is wel op internet te vinden, zoek het zelf wel ff op.

    Wie zijn wij (ik zeker niet) om de programma’s, landelijk, van VVD en D’66 naast elkaar te leggen? Je erkent toch wel dat de indruk dat jullie erg close zijn mede ontstaat door jullie samengaan in Europa?

  19. Debat: Hypotheekrenteaftrek was geloof ik 1 punt

    – Eens dus: Ze waren tegen het PvdA-voorstel om hogere inkomens zwaarder te belasten.

    – Marktwerking bij Kpn waren ze voor. In de zorg ook, alleen ken ik idd de nuances niet. Maar je leider heeft het voortdurend over die gillende meneer. Verwacht je van mij dan nuances over verschillen tussen de VVD en D’66.

    – Op internet kwam ik dit vermoeden tegen: —–tjonge kost allemaal wel weer veel tijd om e.e.a. terug te vinden—–Volgens diverse lijsttrekkers uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is de kans levensgroot dat met D66 of VVD in het college van BenW er forse bezuinigingen komen op armoedebestrijding. Armoede in grote steden leidt nog steeds tot sociale uitsluiting, zoals een onderzoek vandaag nog heeft laten zien.

    – Waddenzee, weet alleen dat Dittrich van koers veranderde.

    Zou het geweldig vinden als jullie je progressief zouden tonen! Dat is hard nodig in dit land, dus laat maar zien….

  20. Martin, prettig weekend. Die SP opmerking begrijp ik niet. Hoeft ook niet, laat D’66 maar daden tonen en wat minder met een ander bezig zijn.

    Een progressieve groet!

  21. 🙂 Martin, bedankt. Ben niet eens lid van een partij. Het heeft enkel mijn sympatie. Als wij maar een tolerant, gastvrij, sociaal en tolerant land blijven.

    Wens jou ook een sneeuwarmer weekend als op dit moment en veel plezier!

    Groeten,
    dick

  22. Even een aantal feiten van onze grote vriend Wouter Bos PVDA.

    Vier jaar geleden probeert Wouter Bos een val van het kabinet (met D66 erin)te forceren door eerst aan te geven mee te gaan met D66 geen militairen te sturen naar Afghanistan.
    Tijdens het besluit gaat de PVDA alsnog overstag en gaat mee in het voorstel militairen te sturen naar Afghanistan.
    D66 vindt dit niet de moeite waard om het kabinet te laten vallen en gaat mee onder protest.

    Wouter Bos de man die op de barricades stond als het gaat om de aanpak van de hogere inkomens, nog maar net minister van financiën en laat weten dat hij niets kan doen aan de bonussen en top inkomens.
    Toen de bankencrises kwam en hij overheidgeld (ons belastinggeld) in de banken pompten gaf hij knetterhard aan nu de bonussen en top inkomens nu aan te zullen pakken>
    Echter aan de gemaakte afspraken kan hij niets doen en de heren directeuren gingen gewoon met buitensporige hoge bonussen naar huis zonder hiervoor verantwoording af te leggen.
    En de belastingbetaler kan de rekening straks betalen.
    (let wel ambtenaren alle partijen schreeuwen om te gaan snijden in de overheid)

    Icesave gaat failliet en de Nederlandse bank is op de hoogte van de problemen, toch liet Nout Welling de bank gewoon opereren om de Nederlandse mark, de Bank zat in zwaar weer en de Nederlandse zijn spaarzaam daar kunnen we het geld halen was de gedachte.
    Bos betaalden de spaarders vanuit overheidsgeld terug zonder te weten of het geld van Ijsland terug zouden krijgen.
    Volgende week wordt hier een referendum over gehouden in IJsland en ik weet wat de uitkomst is.
    Wouter Bos trekt zijn handen ervan af door het kabinet te laten vallen.
    (ach misschien krijgt hij straks nog een parlementaire onderzoek aan zijn broek is hij waarschijnlijk allang bestuursvoorzitter van een grote bank)

    Tegen alle verwachtingen in doen de Nederlandse militairen het goed in Afghanistan een land wat zijn hele geschiedenis al getergd wordt door oorlogen en waar niemand tot nu toe enigen progressie boekten.
    De National gemeenschap vraag Nederland te blijven zodat zij hun werk en kennis kunnen overbrengen aan de Amerikanen en Afghanen wouter Bos blijkt doof te zijn voor deze geluiden hij vindt de winst van de partij van de Arbeid belangrijke dan de nationale betrekkingen en de huidige recessie en Blaast willens en wetens het kabinet op.

    D66 geeft aan niet aan de topinkomens te komen zij denken dat het verstandiger ik om de hypotheekrenteaftrek van woningen boven de 5 ton aan te pakken een beter idee is
    (lijkt me dat het om dezelfde groep gaat met de breedste schouders die dan de zwaarste lasten gaan betalen)

    D66 en groenlinks heeft tot voorkort nog een motie ingediend tegen bezuinigen van onderwijs te zijn, dit op een uitspraak van de PVDA niet te willen bezuinigen op onderwijs deze motie is door de PVDA unaniem niet gesteund.

    Ik ben geen CDA en ook geen fan van Balkenende maar ik had verwacht dat de Nederlandse kiezer nu wel zou inzien dat het niet Balkenende is die niet te vertrouwen is maar?? tja vul dit zelf maar in.

  23. dan maar weer ff on-topic:P. Iemand een idee waarom Sonja Pauw zoveel voorkeurstemmen heeft gekregen? Ik ken haar niet, maar vele anderen kennelijk wel, wat voor goeds heeft ze gedaan?

  24. Dick,

    Een aanvullende reactie op off-topic-onderwerp, t.w. landelijke D66-standpunten.

    Hypotheekrenteaftrek

    D66 wil de hypotheekrenteaftrek in nieuwe gevallen beperken tot 500.000 euro.

    http://www.d66.nl/d66nl/item/hypotheekrenteaftrek_niet

    KPN en Marktwerking

    Gaat dit over telecommunicatie (telefoon/internet), bankacitviteiten en/of postbezorging? N.B. Grotendeels verzelfstandigd door kabinetten Kok I en II (PvdA/VVD).

    NS en Marktwerking

    Zie N.B. vorige punt.

    Zorg en Marktwerking

    Marktwerking kan alleen daar ingevoerd worden waar burgers daadwerkelijk kunnen kiezen. Voor acute zorg bijvoorbeeld geldt dit niet. Marktwerking ontslaat de overheid niet van haar algemene verantwoordelijkheid voor kwaliteit en toegankelijkheid van de noodzakelijke gezondheidszorg. En voor de bescherming van kinderen die in de knel zitten.

    http://www.d66.nl/d66nl/item/mensen_leven_langer_en_gezonder

    Armoedebeleid

    De samenleving moet de voorwaarden scheppen voor de persoonlijke ontplooiing van mensen. Dit geldt in het bijzonder voor minder bevoorrechte groepen, binnen en buiten de landsgrenzen, voor huidige en toekomstige generaties. Onderlinge betrokkenheid is nodig om deze ontplooiing voor alle burgers mogelijk te maken. Betrokkenheid is verantwoordelijkheid en respect voor jezelf en voor anderen, voor de maatschappij.

    http://www.d66.nl/d66nl/item/uitgangspunten_d66

  25. @ Martin, je ziet nog steeds geen verandering in het D’66 waar van Mierlo mee begon en dit verhaal? Je ziet ook niet dat het anno 2010 naar de VVD toekruipt…tenminste in menig bestuurslaag? Dan hoop ik nogmaal dat je gelijk hebt en dat jullie een progressieve (zo jij wilt progressief-linkse partij zijn. Lekkere avond verder….dit keer ZONDER aanvullende off-topic reactie 😉

  26. @bernard 15:32
    Nuttig plaatje ! Ik adviseer D66 dit plaatje up te pimpen en als verkiezingsposter voor 9 juni te gaan gebruiken. Dit zegt meer dan …tig woorden.

    @Jeffrey and @Sonja: Mailen / Twitteren jullie deze suggestie even aan AP ?

  27. Het is vaak gebleken en algemeen bekend dat de eerste vrouw op de lijst veel voorkeurstemmen krijgt,maar zoveel als Sonja er heeft gehad licht daar niet alleen aan.Bij Swollwacht was Gerda Land eerste vrouw kreeg ook dik 600 stemmen echt niet alleen omdat ze de eerste vrouw was,maar ook omdat ze een goede campagne heeft gevoerd.$ jaar geleden had ik 187 voorkeurstemmen,heb toen niets gedaan,nu hebben dankzij William Dogger een goede campagne gevoerd en had ik 532 stemmen.Daaruit blijkt dat je er wat voor moet doen.

  28. Dick,
    Je bent kennelijk ook al lang gelden gestopt met het volgen van D66: die apostrophe is al zo’n 20 jaar gelden een keer geschrapt!

  29. Klasse Wichert, eindelijk weer een ontopic-post. Ok, we zouden schijnbaar bij de politiek uitzonderinge maken. Gaat het 1e nog door? Vandaag waren we opgestaan….konden we 2 minuten later weer het nest in…..Afgelast.

    On-topic: wat heb ik geleerd….D’66 wordt me bezworen IS een progressieve partij en zit derhalve in NL veel dichter bij de PvdA dan bij de VVD. Heerlijk om te lezen 😀

  30. @ Jilles, 20:38; jij vertegenwoordigd toch wel de conservatief-rechtse tak binnen D’66? Het ging absoluut niet over mensen van andere partijen, maar over de koers van D’66 in diverse bestuurslagen. Of ben je zo’n goed leerling van kereltje dat je het ook voortdurend over een ander hebt? Je weet dat sommigen dat doen om hun eigen zwakte te verhullen?

  31. Als mw Paauw wel zitting neemt, vind ik dat prima in orde. Op bedankjes zat ik overigens niet te wachten.
    Veel succes, u zult het nodig hebben met zo’n wankele partij.

Reacties zijn gesloten.