Zwolle – GGD IJsselland start binnenkort opnieuw met de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. Deze week hebben alle meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie een uitnodigingsbrief en een mini-magazine met informatie over de prikken thuisgestuurd gekregen. Binnen twee weken volgt het exacte oproepschema. Het gaat om meisjes die vorig jaar 12 jaar zijn geworden, evenals de meisjes die in 2009 uitgenodigd zijn, maar die de drie prikken niet – of niet allemaal – hebben gehaald.
Het doel van de campagne is om de meisjes en hun ouders bewust te maken van twee dingen: het is belangrijk om je te laten inenten tegen baarmoederhalskanker en bovendien is het vaccin veilig. Verhalen als je wordt er onvruchtbaar van, je krijgt er wratten van of andere ziektes, doet GGD IJsselland dan ook af als onwaar. GGD IJsselland hecht er wel aan dat meisjes en hun ouders op basis van de juiste informatie besluiten of ze meedoen aan de vaccinatie. Dat is een persoonlijke afweging, maar tegelijkertijd wordt geadviseerd om de prikken wel te halen. Examens
Er zijn drie ronden. De eerste in april, de tweede in mei en de derde in oktober en er wordt gevaccineerd in elf gemeenten van GGD IJsselland. Op 7 april Zwolle bij de GGD (van 14.00 tot 18.00 uur, ook op 19 mei en 6 oktober).
Het is mogelijk om in verband met examens in de maand mei, in die periode op een andere locatie de prik te halen. Wel van belang is dat er tussen de eerste en tweede prik minimaal 21 dagen moet zitten en tussen de tweede en derde 85 dagen moet zitten. Dit zijn wettelijke bepalingen.
De drie prikken in de arm beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker.
Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.
Prik en bescherm
Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle informatie over de vaccinatie. Voor algemene vragen, kan gebeld worden met een landelijk, gratis informatienummer: 0800-301805. Sinds 1 maart kunnen burgers bellen met het callcenter van GGD IJsselland met vragen over de HPV vaccinatiecampagne. Het callcenter is bereikbaar onder telefoonnummer (038) 428 16 25 en is bereikbaar van maandag tot en vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. Daarna en in het weekend kan er met 0800-3018051 gebeld worden. Ook kan er altijd gemaild worden naar jeugdvaccinaties@ggdijsselland.nl.