Vergaderzaal SDAP aan Eekwal wordt monument

Zwolle – De voormalige vergaderzaal van de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP) aan de Eekwal in Zwolle is aangewezen als gemeentelijk monument. Burgemeester en wethouders hebben dat besloten. Het bijzondere pand is in 1927 gebouwd volgens de Amsterdamse-Schoolstijl, naar een ontwerp van de architect J. Jans en H. Klomp. De gemeentelijke monumentenstatus leidt wat het college betreft tot de instandhouding van de cultuurhistorische en monumentale waarden van het pand.

08-03-2010_nsdap_eekwal_29_1.jpgHet Palvu-gebouw met links daarvan de vergaderzaal… 

De Sociaal-Democratische Arbeiders Partij, een voorloper van de Partij van de Arbeid, werd in 1894 opgericht in Zwolle. De vergaderzaal is gebouwd als vergaderzaal bij het naastgelegen verenigingsgebouw van de SDAP in Zwolle, de PALVU-villa. PALVU is een afkorting van de socialistische strijdleuze ‘Proletariërs Aller Landen, Verenigt U’. Vorig jaar zijn burgemeester en wethouders begonnen met de procedure om te bepalen of de voormalige vergaderzaal in aanmerking komt voor een monumentale status. De monumentencommissie is om advies gevraagd. De commissie concludeert dat het pand grote monumentale waarde heeft, en in aanmerking komt voor de status van gemeentelijk monument. Het commissie-oordeel weegt zaken mee als architectonische kwaliteiten, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, de gaafheid van het pand en de zeldzaamheid van het gebouw.

08-03-2010_nsdap_eekwal_29_2.jpg

Het gebouw is met name van belang:

–          vanwege de cultuurhistorische waarden en zeldzaamheid als vergaderzaal van PALVU in samenhang met Eekwal 29 (de PALVU-villa),

–          de grote architectonisch kwaliteiten (ondanks latere aanpassingen) als voorbeeld van de Amsterdamse schoolstijl in samenhang met het PALVU-gedachtegoed,

–          als voorbeeld van een gebouw in het oeuvre van architect Jans en vanwege de relatieve gaafheid van het pand, ondanks dat de er verschillende onderdelen van het oorspronkelijk ontwerp zijn verdwenen, waardoor de architectuur van het gebouw is aangetast.

De eigenaar van het pand heeft bezwaren kenbaar gemaakt tegen het voornemen van het college om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Vergaderzaal SDAP aan Eekwal wordt monument”

  1. Wat een schitterend, waardig en op het oog goed geconserveerd pand. Een pareltje, met veel historische waarde. Zwolle mag hier trots op zijn.

    @ Wichert; toch lijkt dit pandje….ietwat….op het pandje dat Henk & Heidi te koop hebben?

    Ruiterlaan 7 is mooier….dat geef ik gelijk toe. Maar de Biltwoning?

  2. Ondertussen heeft de gemeente Zwolle nog steeds het krankzinnige voornemen om drie monumentale panden te slopen aan de Melkmarkt: het mooie Bankgebouw van Straaten en de rode (middeleeuwse!) Tijlpanden. Waardevol architectonisch erfgoed dreigt te worden vernietigd voor een middelmatig nieuwbouwblok. Het monumentenbeleid van deze stad is hiermee niet meer serieus te nemen. De Melkmarkt verdient een veel beter plan m?t behoud van de genoemde prachtpanden. Dit is erfgoed, koester het, geniet ervan, maak er gebruik van. Het is uniek en onvervangbaar.

    Veel politici hadden tijdens de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de mond vol over de historische binnenstad. Dames en heren op het stadhuis: geen woorden maar daden. Red de Melkmarkt! Stop de sloop!

  3. Import, waar was je dan tijdens de discussieavonden hier bij Weblog Zwolle?
    Het is net als bij de verkiezingen; niet stemmen is niet klagen.
    Nu ook niet achteraf!

  4. Aan de status van het hebben van een monumentaal pand kleven volgens mij ook zeker nadelen, denk dat door de status monumentaal pand. De eigenaar bijna alles wat hij binnen of buiten wil veranderen voor moet leggen aan …. monumenten commissie.?

  5. Zou het niet weten, ben het eens met dat je zegt dat de historische waarde van groot belang is, maar het was een reaktie op de vraag wat de reden kon zijn dat de huidige eigenaar bezwaren heeft tegen de status monumentaal pand. Daarom gaf ik aan wat volgens mij de reden zou kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.