De wethouderdans om het pluche in Zwolle…

Zwolle – De dans om het pluche is begonnen. Informateur Co Verdaas (gedeputeerde PvdA in Gelderland) is na de gemeenteraadsverkiezingen formateur geworden om een college uit de partijen PvdA, CDA, CU en VVD te vormen. Hoeveel wethouders  gaan er op het pluche zitten? Momenteel telt het college zes wethouders, maar na verkiezingsdebatten over bezuinigingen is er de wens voor vijf wethouders. Maar hoe lossen de vier partijen dat op?

coalitie.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

50 gedachten over “De wethouderdans om het pluche in Zwolle…”

  1. Gezien de politieke verhoudingen lijkt het mij het meest logisch dat er van CU ,VVD,CDA, elke een wethouder afgevaardigd wordt en van de PvdA twee, maakt totaal vijf

  2. Laten we er gelijk 4 wethouders van maken, dat zou pas – indachtig de verkiezingsinzet om het gemeentelijke te ontgroten – progressief en daadkrachtig zijn. Elke partij een wethouder.

    Geen gezeik, iedereen rijk!

  3. 4 wethouders zou prachtig zijn, maar dat betekend wel een duidelijke verzwaring van het wethouderschap in Zwolle. Voor een stad als Zwolle is 5 wethouders denk ik normaal. Wel zou ik het vreemd vinden, dat grote verliezer PVDA, 2 wethouders zou mogen leveren, helemaal nadat er de afgelopen jaren toch een flink aantal wethouders van de PVDA het veld heeft moeten ruimen… maar ja wie kijgt dan een tweede wethouder?

  4. Liever niet teveel wethouders aanstellen alsjeblieft.
    We betalen ons nu al blauw aan het wachtgeld voor alle vertrokken/weggestuurde en nog steeds doorbetaalde ex-wethouders

  5. Een mooie prent, ben het met je eens John!
    Ondanks het verlies van de PvdA is de partij toch de grootste, lijkt mij niet meer dan normaal dat zij ook de verantwoordelijkheid nemen met twee wethouders!

  6. John is al ingetekend, Papje ook? Die lijsttrekster van het CDA? De PvdA mevr. herken ik niet. Er kunnen er geen 5 op het bankie lijkt het. Maar ben dit met Simone eens, nu we er 6 hebben

    Voor een stad als Zwolle is 5 wethouders denk ik normaal.

    . Zie niet in waarom het aantal vertrokken wethouders per partij een criterium zou zijn? Denk 5…2 posten voor de grootste, welliswaar niet de zwaarste. Of 4 (als dat mogelijk is kwa taakverdeling omdat je dan van 33% inlevert aan menskracht) met de zwaarste post voor de PvdA.

    Overigens het CDA wil ook als progressieve partij gezien worden

    Politieke partijen zijn er niet voor zichzelf. Zij ontlenen hun legitimatie en bestaansrecht aan de mate waarin ze bijdragen aan een menselijker wereld in ons land en daarbuiten. Wat het CDA betreft: naar onze opvatting zijn drie van de grondwaarden van het CDA ?? gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap ?? veel beter te realiseren met wat we in dit land links noemen dan met rechts. Regeer je met de PvdA, dan moet je zorgen dat een sociaal georiënteerde samenleving betaalbaar blijft. Bij de VVD moet je het in standhouden daarvan bevechten. Met de PVV verlies je volledig je geloofwaardigheid.
    Het is nog niet te laat.

    Gister opiniepagina Volkskrant door Jan Bolscher en Armand Dohmen (CDA-leden en actief als bestuurder afdeling Enschede).

  7. Nieuw punt in deze discussie:

    Het punt om het aantal wethouders te verminderen is vooral ingegeven door de komende bezuinigingen. Terecht dat er dan ook over het aantal wethouders wordt nagedacht. Echter minder wethouders betekent ook een verzwaring van hun werkbelasting. Ik ben benieuwd hoeveel extra ambtenaren nodig zijn om met 4 wethouders het werk (dat niet minder wordt) te doen. Ik ben benieuwd of deze doorrekening wordt gemaakt en of 4 wethouders daadwerkelijk goedkoper zijn….

  8. Hé Ronald…zit je daar al (Westen geloof ik?) kun je geen weblogzwolle-correspondent worden? Is de samenleving daar harder? Hoe kijkt men tegen Zwolle aan? Etc.

  9. @ Dick: ik heb sterk de indruk dat iedereen denkt dat ik ben verhuist. Niets is minder waar. Gewoon lekker in Zwolle. Ik werk in het westen en ja, heb overwogen te verhuizen vanwege de lange reistijden. Dit was de reden waarom ik geen kandidaat was voor de raad. Maar om nu de raad én Zwolle te verlaten vind ik wel heel rigoureus.
    Om op je vraag te antwoorden: westerlingen vinden dat Zwolle wel heel er ver weg is. Mijn standaard-antwoord is dat de afstand andersom even groot is. 🙂

  10. @ Ronald….oh, je ging alleen werken in het westen. Overwogen te verhuizen, dat is er dus niet van gekomen. Klasse dat je niet uit Zwolle weggaat! Tenminste voorlopig niet… Je zit natuurlijk ook met files etc. Nou ja, we lezen het wel.

    Haha:

    Om op je vraag te antwoorden: westerlingen vinden dat Zwolle wel heel er ver weg is. Mijn standaard-antwoord is dat de afstand andersom even groot is.

    Zit ook regelmatig op een draadje met Hagenezen, die denken er ook zo over. Laat ze lekker hun eigen beeld vormen 😉

  11. 8 (deeltijd)wethouders met aanzienlijk ingekrompen portefeuilles en dito salarisverlagingen (5/8) lijkt me het beste. Iedere partij twee wethouders die dan ook nog tijd over hebben om aan het gezin te besteden. Hiermee hou je de “beroeps”wethouders (die meestal geen binding met de stad hebben) buiten de deur. Bovendien kunnen ze dan beter aandacht geven aan de hen toegewezen dossiers.

  12. Ik heb het al eerder op dit log vermeld in Almere zijn 4 wethouders ,de stad is twee keer zo groot als Zwolle. Als het zo is wat Revenberg zegt dan heeft hij wel een punt .meer ambtenaren of zouden de ambtenaren meer taken aan kunnen???Als er dan maar niet meer externen ingehuurd worden,want daar hebben we de buik wel vol van dacht ik.Dus Pvda 1 PIEK is al bekend.Cda 1 Dannenberg is al bekend.Winnaars D66 1,Swollwacht 1 en VVD 1.Of Cu ipv Cda 1.Dan hebben we 5 wethouders.Maar dit zal er wel niet van komen.De VVD zal het toch nooit goed vinden dat de grote verliezer nu twee posten krijgt?????Of willen ze zo graag meedoen dat ze alles goed vinden.

  13. Huh

    De VVD zal het toch nooit goed vinden dat de grote verliezer nu twee posten krijgt?????Of willen ze zo graag meedoen dat ze alles goed vinden.

    Dit gaat over de grootste partij? Graag meedoen, de (in)formateur is van de PvdA.

  14. Goodmorning en zo.
    Wat is er op tegen om een stad als Zwolle met 5 wethouders te besturen? Kun je niet afspreken dat dit aantal voor het volgend decennium vaststaat, met dezelfde portfeuille-inhoud en vaste ambtelijke ondersteuning; zodat je niet bij “elke” verkiezing punt van onderhandelen maakt (vind’n wie alleen maor tied verknooid)?

  15. @ Wichert: ik zeg niet dat minder wethouders meer ambtenaren oplevert. Waar het om gaat is dat het motief voor minder wethouders de bezuinigingen is. Hierom zou het goed zijn om een goede doorrekening te maken wat het effect op het aantal ambtenaren is als je met minder wethouders de kar wilt trekken. Overigens is het zo dat de nr.1 wethouderskandidaat van de PvdA Nelleke Vedelaar is en nr. 2 is Gerrit Piek.

  16. PvdA-persoon op het bankje is Gerrit Piek, die volgens Ronald niet 1e maar 2e PvdA-wethouderkandidaat is.

    Maar tot nu toe lees ik niets over de inhoud van het collegeakkoord en evenmin of in Thorbeckestad (Openbaarheid is Licht) collegeonderhandelingen achter gesloten deuren (blijven) plaats vinden.

  17. Martin daarom dacht ik ook dat Piek eerste wethouder zou worden,hij heeft het kennelijk niet zo goed gedaan dat hij voorbij gestreeft is door Nelleke Vedelaar.Ronald ik begrijp je wel,bedankt voor je uitleg

  18. Het is te hopen dat de PVDA niet nogmaals inzet op geïmporteerde beroepsbestuurders die niks met deze stad en haar inwoners hebben.
    Ik vind dat namelijk een diskwalificatie van de bestuurders onder de Zwollenaren.
    Als het de Zwolse PVDA ontbeert aan goede bestuurders uit eigen gelederen, dan kunnen zij beter een wethouderszetel afstaan aan gekwalificeerde bestuurders uit andere partijen.
    Want om nogmaals iemand aan te werven die onder valse naam artikelen schrijft over lokale partijen lijkt mij niet zo kies.

    ZWOLLE – De nieuwe PvdA-wethouder Gerrit Piek (55) is geen onbeschreven blad. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar veroorzaakte hij samen met z’n voorlichter een ‘Bolhuisachtige’ rel.

    Onder valse naam schreven ze een pittig artikel over coalitiegenoot PLOP, de lokale partij. Naspeuringen maakten duidelijk dat Gerrit Piek en z’n PvdA-voorlichter Jurjen Sietsema achter het gewraakte stuk zaten.

    In het artikel werden PLOP-stemmers bijvoorbeeld ‘onwetenden’ genoemd;

    En om nou een bruisende stad als Zwolle te vergelijken met het doodse Assen:

    Piek kent Zwolle niet echt. “Ik kwam er vroeger met de trein wel doorheen, maar kennen, nee. Toch is het gevoel goed. Een interessante stad, die qua ontwikkelingen wel op Assen lijkt. Dit is een leuke, nieuwe uitdaging.”

    Uit: Gerrit Piek is geen onbeschreven blad

    Liever zie ik mensen die met ziel en zaligheid werken aan en voor onze stad.

  19. Ons beheersgebied ligt voornamelijk in Drenthe. Er lopen veel mensen die wat over Assen kunnen zeggen. Enkelen wonen er. Alleen (de nacht van) de TT springt eruit. En de sfeer schijnt minder te worden. Er zijn weinig steden die zich kunnen meten aan Zwolle. Al had ik dondersgraag gehad dat het aan het strand lag, maar je kunt niet alles hebben 😉

    Welke wethouders zijn nou zeker dan?

    – Van Boven
    – Papje
    – Vedelaar (ook de voorlopig enige vrouw) volgens Ronald
    – Dannenberg

    Denk dat Co er nog wel ff inkomt met nieuws over een eventuele 5e?

  20. Ik ben voor 4 wethouders. VVD is weliswaar winnaar maar heeft in de burgemeester al een VVD-er in het college van B&W. Het ambtenarenapparaat dient dan wel een kwalitatieve update te krijgen.

  21. Welke wethouders zijn nou zeker dan?

    – Van Boven
    – Papje
    – Vedelaar (ook de voorlopig enige vrouw) volgens Ronald
    – Dannenberg

    Ik denk dat dit niet klopt
    Ik gok zelf op
    Cnossen
    Van Dijk
    Vedelaar
    Danneberg

  22. Mooi lijstje maar streep die Cnossen maar weg ( ik haat die partij al is het alleen al om altijd dat wijzende vingertje om ontwijkende antwoorden/beslissingen)

  23. Emile jij moet toch weten dat Cnossen stopt,hij moet meer tijd aan zijn gezin besteden.Van Dijk had ik niet zo gauw aan gedacht maar heeft toen wel aangegeven dat hij wel terug wilde komen als wethouder.Hoop dat hij dan niet voortijdig afhaakt,wat dat is hem niet vreemd.

  24. Ik heb niet gehoord dat Cnossen stopt, maar dat kan goed kloppen. Ik volg alle privelevens (die ik slechts vanuit de raad ken) niet.
    Ik zou niet iemand anders weten en Van Boven zie ik nog wel doorgaan als fractievoorzitter.

    Heeft Van Dijk zo vaak voortijdig afgehaakt dan? Dat valt toch wel mee?

  25. Emile jij zat toch in de raad ,dan lijkt het mij toch idioot dat je niet wist dat Cnossen en Knol stopten.Desinteresse of lees je de krant niet

  26. Wichert, jeetje wat een toon, waar heb ik dat aan verdiend?
    Kun je ook normaal doen zeg?

    Volgens mij was ik vrij duidelijk in mijn stuk en anders lees je het nog maar eens terug.

  27. Emile ,het is echt niet de bedoeling om een bepaalde toon aan te slaan hoor,maar ik vind het gewoon vreemd dat iedereen zowat weet dat bepaalde mensen ermee stoppen en degene die het dichtst bij het vuur zitten en het eigenlijk zouden moeten weten het niet weten.Het is niet persoonlijk bedoelt,maar priveleven heeft dan toch niets met het raadsleven te maken.Of lees ik het nog verkeerd.Dat zou kunnen natuurlijk,dan sorry.

  28. Wichtert,

    Termen als idioot, desinteresse e.d. getuigen niet echt van een normale toon aan slaan.

    Ik ben er niet van gediend om op zo’n manier hier afgeblaft te worden.

  29. Idioot had ik niet moeten zeggen ,maar desinteresse is dat afblaffen??/Ik heb jou ook niet idioot genoemd alleen de gedachte dus ik vind het wel heel ver gezocht en erg kinderachtig,maar dat gebeurd vaker bij mensen die vinden dat ze ongelijk hebben,want hoe je het ook went of keert jij had moeten weten dat er twee wethouders zullen aftreden.Dit was al zolang bekend.Ik laat nu mijn hond uit want die begint me uit te blaffen als hij zijn behoefte niet kan doen.

  30. Als je alleen kunt discussiëren, door de ander te kleineren, moet je niet discussiëren, maar goed, even inhoudelijk

    Ik wist niet dat Cnossen af ging treden, dat zeg ik ook in mijn post van 13:15, dus hoezo ongelijk? Heb dat nooit in een raadsvergadering gehoord, zie er niks over op hun website en heb mogelijk dat artikel gemist in de krant. Ik lees tig artikelen per dag, dus tja dat kan gebeuren.

    Is dat dan idioot en desinteresse als ik dat niet weet? En is het dan kinderachtig als ik om dat soort termologie jou aanspreek?

    Is het dan ook idioot en desinteresse dat jij niet wist dat Van Dijk gezegd had dat hij best als wethouder wil terugkomen?

    Ik vind dat niet, ik vind dat, heel simpel, even over het hoofd gezien of vergeten.
    Maar als jij jouw termologie mooier vind, moet je dat vooral blijven doen, ik vind dat niet echt netjes en laat mensen liever in hun waarde.

  31. Emile laten we niet kissebissen ,het is nauwelijks de moeite waard waarom het gaat .laten we proberen onze stad goed te vertegenwoordigen in deze moeilijke tijden die eraan komen en ik laat ieder mens echt wel in zijn waarde .Als je niet tegen kritiek kunt moet je niet op WLZ. Een beetje scherp mag toch.Knol en Cnossen hebben al maanden terug aangegeven dat ze niet meer beschikbaar zijn ,dat is alles.

  32. Niet tegen kritiek?
    Ik geef toch toe dat ik gemist heb dat Cnossen gezegd heeft dat die niet meer beschikbaar is als wethouder.
    Wat voor kritiek heb je het over dan?

    Echt ik hoop dat je in het niet online-leven anders gedraagd, want je jaagt echt mensen tegen je in het harnas met die agressieve toon van je.
    En dit is het laatste wat ik er hier over meldt, want jij wil toch het laatste woord hebben met nog een sneer naar mij.
    Je gaat je gang maar

  33. Misschien een idee voor een cartoon van Bert, Een kissebissende Emiel en een blaffende Wichert, wie stuurt hem even hun koppies?? haha:D

  34. Observer dat zou leuk zijn,kun je best wat van maken.Emile discussie gesloten,geen sneer want dat is helemaal de bedoeling niet.Het is jammer dat je mij niet kent anders wist je wel beter,ik wens je echt het allerbeste.

  35. “Bericht door Derk, op 16 maart 2010 om 23:43
    Mooi lijstje maar streep die Cnossen maar weg ( ik haat die partij al is het alleen al om altijd dat wijzende vingertje om ontwijkende antwoorden/beslissingen)”

    Tragisch hoor als je op zo’n manier reageert. Feit is namelijk wel dat wethouder Cnossen de afgelopen jaren erg veel in positieve zin heeft betekent voor Zwolle. Ik vind het dan ook jammer dat hij er mee stopt. Daarnaast vind ik dat van alle partijen in de zwolsche raad de CU het gewoon het beste doet. Zichtbaar is, realistisch is en echt betrokken is bij Zwolle en de omliggende dorpen die bij de gemeente horen. Dat ‘vingertje’ heb ik in Zwolle nooit gezien. Lokaal stem ik dan ook CU.

Reacties zijn gesloten.