Gratis compost bij ROVA Zwolle

Zwolle – Diverse gemeenten delen in samenwerking met ROVA op zaterdag 27 maart a.s. gratis compost uit aan hun burgers. Met deze actie willen zij de inwoners bedanken voor hun inspanning om het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gescheiden aan te bieden.

De inwoners van de gemeente Zwolle kunnen op de locatie op industrieterrein Hessenpoort gratis compost op halen. De compost wordt in zakken van 30 liter aangeboden. De actie geldt alleen voor particulieren. Burgers mogen maximaal 2 zakken compost per voertuig meenemen zolang de voorraad strekt (op=op). In Zwolle wordt ook losse compost aangeboden. Hiervoor geldt een maximum van 1m3 per voertuig. Het is raadzaam om naar deze locaties zelf een schop, stevige zakken of eventueel een aanhanger mee te nemen. Burgers moeten zich op de locatie als inwoner van de gemeente kunnen legitimeren. Kijk op www.rova.nl/compostdag voor meer informatie.

Gft apart van het restafval
Gescheiden inzamelen en composteren van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) is goed voor het milieu. ROVA zamelt deze afvalstromen daarom apart van het restafval in. Ook het thuiscomposteren van het gft-afval is een goed alternatief dat door ROVA en gemeenten gestimuleerd wordt. Want een betere scheiding van gft-afval voorkomt extra uitstoot van CO2, doordat er minder restafval in de verbrandingsovens verdwijnt.

‘Grijs is fout, afval scheiden is goud’
ROVA heeft op basis van analyses van het restafval vastgesteld dat ca 18% van het restafval (ca. 45 kg) nog uit gft bestaat. Daarnaast zitten er in het restafval ook nog andere afvalsoorten die hergebruikt kunnen worden. In totaal bestaat zo’n 60% van het gewicht van de grijze container nog uit herbruikbare afvalsoorten, die burgers van het restafval zouden kunnen scheiden. Naast het gft is dat onder andere papier (ca. 8%), glas (ca. 4%), textiel (ca. 4%) en kunststoffen (ca. 26%).

Onder het motto "Grijs is fout, afval scheiden is goud!" wil ROVA samen met de gemeenten burgers de komende jaren extra stimuleren om hun afval nog beter te scheiden.

Innovatief hergebruik van gft- en groenafval
ROVA streeft naar een duurzame verwerking voor het afval uit het werkgebied om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Goed gescheiden gft-afval kan op verschillende manieren worden hergebruikt. Op dit moment wordt het gft-afval vanuit ROVA-gemeenten voornamelijk gecomposteerd. Maar afval is ook een goede grondstof voor energie.

Op dit moment bouwt ROVA samen met HVC Alkmaar een vergistinginstallatie in Zwolle. Vanaf zomer 2010 zet deze vergister het bij burgers in de IIssel-Vechtstreek ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) om in biogas en compost. In totaal wordt in deze installatie 45.000 ton gft-afval verwerkt in ruim 4,5 miljoen m3 biogas en 20.000 ton compost. Het biogas zal worden opgewaardeerd tot 3 miljoen m3 groen gas van aardgaskwaliteit, waarna het toegevoegd wordt aan het aardgasnetwerk van de Gasunie op de Hessenpoort. De invoeding van groen gas op het aardgasnetwerk is in Nederland een unieke en innovatieve toepassing.

‘Rijden op gft’, een duurzame kringloop
ROVA heeft besloten tegelijkertijd een deel van haar wagenpark te laten rijden op groen gas. Hiermee wordt dubbele milieuwinst gehaald. Enerzijds wordt het ingezamelde afval hergebruikt in de vorm van voertuigbrandstof waarmee het gft-afval wordt opgehaald, waardoor een mooie kringloop ontstaat. Anderzijds wordt een bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de leefomgeving omdat voertuigen die rijden op groen gas schoner en stiller zijn.

Het wagenpark van ROVA heeft op dit moment 7 voertuigen die op aardgas rijden. Eind 2010 zullen dit er 15 zijn. Als de vergister in Zwolle in gebruik genomen is, rijden de voertuigen van ROVA, die het gft inzamelen op groen gas, dat uit datzelfde gft gewonnen is. De duurzame kringloop is rond. Zo dragen we samen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze leefomgeving en we verminderen de uitstoot van CO2. Hierdoor wordt op jaarbasis de uitstoot van circa 4500 ton CO2 vermeden. Dit is gelijk aan de uitstoot van circa 1300 personenauto’s. Kortom: uw gft is goud waard!

Kijk voor meer informatie over wat er met het gft-afval gebeurt op www.rova.nl/compostdag.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)