Nationale Boomfeestdag start in Zwolle

Zwolle – ‘En… planten maar!’ Met ruim 600 kinderen is woensdag 17 maart in Zwolle de 54ste nationale viering van Boomfeestdag gehouden, in aanwezigheid van burgemeester Henk Jan Meijer en loco-commissaris van de Koningin in Overijssel Theo Rietkerk. ´s Middags kwamen nog eens zo´n 400 Zwollenaren een kijkje nemen op landgoed de Oude Mars, voor de speciale groenmarkt en natuurlijk het optreden van Dewi, die de feestdag afsloot. 

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_5.jpg

Aan Boomfeestdag deden dit jaar ruim 400 gemeenten mee met ruim 110.000 kinderen. Zij plantten zeker 200.000 bomen. In Zwolle zijn op de locatie van villawijk De Oude Mars bijna 250 inlandse eiken geplant en een symbolische cirkel van 12 grove dennen, één voor elke maand van het jaar. Heel toepasselijk voor een bouwterrein was het thema van Boomfeestdag 2010 ‘bomen maken onze buurt’ en ontving Zwolle de voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman als eregast. Ook de presentatoren van het dagprogramma,  Avro’s Sipke Jan Bousema en RTL-weervrouw Helga van Leur, hielpen mee een boom te planten in de bomencirkel.

 

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_1.jpg

 

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_9.jpg

 

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_8.jpg


Groene leefomgeving

‘Het was een prachtige dag en een prachtige plek, beter konden we het niet treffen’, kijkt voorzitter Onno Hoes van de Stichting Nationale Boomfeestdag terug op de viering in Zwolle. ‘Kinderen het belang leren van bomen en een groene woonomgeving met veel biodiversiteit, daar doen we het voor. Mooi ook om te zien dat heel veel mensen met kinderen op deze zonnige woensdagmiddag even de gelegenheid namen om mee te genieten. Zo betrek je de stad bij wat toch het grootste groene evenement van Nederland is.’

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_3.jpg

Unieke locatie

De nationale viering van Boomfeestdag is mede georganiseerd en gefinancierd door de gemeente Zwolle. Ook de Provincie Overijssel leverde een financiële bijdrage. Door onder meer een Kids4Trees songfestival met schoolklassen uit het hele land en een speciale debatwedstrijd, is de viering uitgegroeid tot veel meer dan alleen het planten van bomen. Veertien Zwolse scholen leverden de planters. Burgemeester Henk Jan Meijer van gaststad Zwolle: ‘In het debat met de Zwolse schoolkinderen uit groep 7 vanochtend, merkte je echt dat kinderen van deze leeftijd heel bewust kijken naar de natuur en naar het belang van groen in je eigen leefomgeving. Deze plek, landgoed de Oude Mars, is bovendien uniek voor ons land. Want normaal wordt een nieuwbouwwijk pas na jaren een beetje groen. Hier niet, want we hebben het zo geregeld dat er al honderden bomen worden geplant voordat er ook maar één bouwsteen op een andere is gestapeld.’

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_4.jpg

Groenste stad

Zwolle is in de afgelopen jaren meermalen in de prijzen gevallen vanwege haar groene en natuurvriendelijke beleid en onder meer betiteld als Groenste stad van Europa. Deze nationale viering in Zwolle vond plaats 30 jaar na de 24ste Boomfeestdag, die ook in Zwolle werd gevierd met toen nog prinses Beatrix en landbouwminister Gerrit Braks.

 

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars_6.jpg

 

17-03-2010_nat_boomplantdag_oude_mars__winnaar_het_pallet_uit_hattem_2.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Nationale Boomfeestdag start in Zwolle”

Reacties zijn gesloten.