Leerlingen maken Zwolse grachten schoon

Zwolle – Zwolse scholieren, vrijwilligers, bewoners en ondernemers zijn deze week tot en met 20 maart in actie tegen zwerfafval voor de week van Nederland Schoon. Meer dan 2200 Zwolse deelnemers gaan de straat op om het zwerfafval aan te pakken. Elke dag worden er op verschillende locaties tal van schoonmaakactiviteiten gehouden.

17-03-2010_schoonmaakaktie_tak__henk_klompemaker_en_alida_k__4.jpg

Op woensdag stonden de Zwolse watergangen centraal. Leerlingen van het Thomas a Kempiscollege (locatie Schuurmanstraat) en een vuilvisboot gingen woensdagmiddag de Zwolse watergangen schoonmaken. Milieuwethouder Alida Kastelein verzorgde de aftrap bij het Ter Pelkwijkpark. De leerlingen maakten niet alleen de oevers bij de grachten schoon, ook in de nabijheid van de grachten konden straten rekenen op een schoonmaakbeurt. Een barometer geeft elke dag aan hoeveel zakken met zwerfafval zijn ingezameld. De deelnemers kunnen het meest bijzondere zwerfafval dat ze hebben gevonden in één van de tien doorzichtige buizen aan de andere deelnemers presenteren. Er worden van de activiteiten van elke dag foto’s op www.zwolle.nl geplaatst.

17-03-2010_schoonmaakaktie_tak_2.jpg

17-03-2010_schoonmaakaktie_tak_5.jpg

17-03-2010_schoonmaakaktie_tak__henk_klompemaker_en_alida_k__3.jpg
Alida Kastelein en Henk Klompenmaker

17-03-2010_schoonmaakaktie_tak_1.jpg

Donderdag 18 maart: horeca- en winkelgebieden

Op donderdag staan de horeca- en winkelgebieden centraal. Onder leiding van milieuwethouder Alida Kastelein in een schoonmaakvoertuig vertrekt op donderdagavond 20.00 uur een schoonmaakkaravaan vanaf de Belgische Keizer. De aftrap wordt verzorgd door de wethouder met de vertegenwoordigers van het Citycentrum, bewonersvereniging Binnenstad Zwolle en Horeca Nederland afdeling Zwolle. Tezamen vertrekken de deelnemers vanaf de Belgische Keizer in een ronde de stad door de Melkmarkt, Grote Markt, Diezerstraat, Kerkstraat, Ter Pelkwijkstraat, het Gasthuisplein, de Oude Vismarkt, Grote Markt, Melkmarkt. De schoonmaakkaravaan eindigt om 21.30 uur bij de Belgische Keizer.

Vrijdag 19 maart: bijzondere doelgroepen

Op vrijdag gaan de bijzondere doelgroepen aan de slag. Vrijdagochtend vanaf 09.30 uur vindt er een opschoonactie plaats vanaf Bonjour en De Herberg. Ook medewerkers van de Pauropus doen mee aan deze actie. Zij gaan de omgeving vanaf Bonjour en De Herberg gezamenlijk opschonen tot aan de dagopvang aan de Pannekoekendijk (nabij taxicentrale). Om 12.00 uur wordt de opschoonactie afgesloten aan de Pannekoekendijk.

Zaterdag 20 maart: wijkenDe laatste dag van de schoonmaakweek staan de wijken centraal. Buurtverenigingen, vrijwilligers en bewoners in Zwolle-Zuid pakken de opschoonactie groot aan. Met 250 deelnemers geeft wijkwethouder Martin Knol om 09.00 uur het startsein bij jongerencentrum ReZet aan de Van der Heijdenstraat (locatie oude brandweerkazerne). De wethouder gaat hierna de verschillende locaties van de activiteiten bezoeken. Om 13.30 uur sluiten de deelnemers de feestelijk af met een ‘duurzame’ loterij bij het jongerencentrum.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Leerlingen maken Zwolse grachten schoon”

  1. Het is een goede actie.
    Maar toch… ik vind het persoonlijk nogal bijzonder dat je lege blikjes, papiertjes, zelfs vieze luiers (dat heeft mijn zoontje aangetroffen bij zijn schoonmaak-actie van school) etc.. op straat/in het groen gooit.

    Met het zelfde gemak, gooi je het in de afvalbak 😀

  2. marieke de tweede, ik ben het helemaal met je eens. En dan vind ik blikjes nog gaan (zijn verteerd in een paar jaar, alsnog NOT DONE natuurlijk), maar PLASTIC in het milieu gooien… Bizar dat mensen dit nog doen. We weten toch wel beter?

  3. marieke de tweede ik denk dat onder deze nu schoonmakende jeugd zelf ook wel vervuilers zitten want zie dagelijks de schoolgaande jeugd op de fiets met blikjes frisdrank .En onder het fietsen als het blikje leeg is smijten ze het zo van zich af de berm of plantsoen in.Het daar liggende blikje wordt door de plantsoen grasmaaier nog eens in stukjes gemaaid.Daarna ligt er een verschrikkelijk scherp stukje metaal in het plantsoen met gevaar voor spelende kinderen.

  4. Maar het is niet alleen de jeugd die zich hier aan schuldig maakt.
    Gisteren fietste ik naar de Tuinland en dan rij je achter langs de TNT. Daar ligt een enorme verzameling bierblikjes op een groene wal.
    Bij de kinderboerderij heb ik menig ouder met een stalen gezicht hun peuk zien uitdrukken in het zand (en dan raar staan te kijken dat jij de peuk later in de prullenbak mikt).
    En zo zijn er nog genoeg andere voorbeelden te noemen.

    Niet dat ik nou een enorme groen links aanhanger ben (in tegendeel) maar ik vind wel dat je een beetje zuinig moet zijn op de wereld waarop we leven.

Reacties zijn gesloten.