GGD IJsselland vraagt aandacht TBC

Zwolle- Het aantal tbc-patiënten in Nederland is vorig jaar na jarenlange daling weer gestegen. Ook in het werkgebied van GGD IJsselland is het afgelopen jaar een forse toename (bijna verdubbeling) van tuberculose en besmettingen opgetreden. In 2009 ging het in totaal om 65 patiënten (actieve tbc èn besmettingen). In 2008 nog om 33 in totaal.

Landelijk is de toename in 2009 ongeveer 16 procent (1162 nieuwe patiënten) ten opzichte van 2008. De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een toename van het aantal asielzoekers en immigranten vanuit landen waar nog veel tuberculose voorkomt. GGD IJsselland onderstreept dan ook het belang van de Wereld Tuberculose Dag op woensdag 24 maart. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor tuberculose. Bedreiging

"Zolang tuberculose wereldwijd bestaat, vormt deze ziekte ook voor Nederland een reële bedreiging. Dit komt omdat we met z’n allen steeds meer over de wereld reizen en vaak ook wat minder luxueus, denk daarbij aan bijvoorbeeld backpacken. Op die manier bestaat er een grotere kans om met de tbc-bacterie in aanraking te komen", aldus Sieb van Kuijk, arts Tuberculosebestrijding van GGD IJsselland.

De afdeling Tuberculosebestrijding van GGD IJsselland is verantwoordelijk voor het opsporen, behandelen en begeleiden van tbc-patiënten èn mensen die een besmetting hebben opgelopen.  Om besmettingen aan te tonen wordt een zogenaamd contactonderzoek uitgevoerd. "Dit start met onderzoek van directe contacten, dat wil zeggen familieleden en personen, die dagelijks en of intensief in contact zijn geweest met de patiënt. Om te weten of mensen ziek of besmet zijn wordt een huidtest – de zogenaamde Mantoux-test – gezet en wordt bij ons bij de GGD een röntgenfoto van de longen gemaakt", legt Van Kuijk uit.
Als bij het contactonderzoek blijkt dat er veel besmettingen zijn opgetreden zal het onderzoek uitgebreid worden naar de ook minder frequente contacten.

Besmettelijke ziekte

Tuberculose is een infectieziekte die meestal de longen aantast, maar ook elders in het lichaam kan voorkomen zoals in lymfeklieren, botten of buikorganen. De tuberculosebacterie vormt ontstekingen. Als deze ontstekingen in de longen zitten, kunnen bacteriën worden uitgehoest. Dat is de besmettelijke vorm van tuberculose, ook wel open tbc, genoemd.
Zonder behandeling kan tuberculose tot ernstige ziekte leiden en soms zelfs dodelijk verlopen.
Besmetting vindt plaats als men wordt aangehoest door een persoon met besmettelijke longtuberculose. Tien procent van alle mensen die besmet raken, wordt daadwerkelijk ziek.
Na besmetting word je niet direct ziek, maar meestal pas na enkele maanden tot jaren.

Tuberculose is te genezen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling. Behandeling gebeurt met een combinatie van meestal vier soorten medicijnen, die langdurig – minimaal zes maanden – dagelijks geslikt moeten worden. Ook een besmetting kan uit voorzorg met medicijnen behandeld worden, waardoor wordt voorkómen dat je na enige tijd ziek gaat worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)