Zwolle rolt rode loper uit voor voetgangers

Zwolle – Om overlast door foutgeparkeerde fietsen tegen te gaan, rolt Zwolle de rode loper uit voor voetgangers. Bij winkel- (en woon)zone Maagjesbolwerk in de binnenstad ligt een royale rode loper, die moet voorkomen dat gestalde fietsen de toegang tot het winkelcentrum belemmeren. De ervaring in andere steden leert dat de rode loper fietsers die hun fiets wegzetten bewuster maakt van wat voetgangersgebied is en wat niet.

img_331020copy.jpg

Wanneer de toegang tot het Maagjesbolwerk fietsvrij blijft, is dat makkelijker en veiliger voor (mindervalide) bezoekers van de binnenstad. Ook bij eventuele calamiteiten kunnen hulpdiensten beter uit de voeten zonder her en der gestalde tweewielers. De proef met de rode loper is georganiseerd in samenwerking met winkeliersvereniging Citycentrum en de Centrummanager.

img_333420copy.jpg

img_329120copy.jpg

Zwolle werkt al langer aan het terugdringen van overlast door gestalde fietsen. De rode loper is in dat maatregelenpakket het nieuwste middel. Het felgekleurde voetgangerstapijt geeft duidelijk aan waar geen plaats is voor het wegzetten van fietsen. De gemeente hoopt met de maatregel te bereiken dat fietsers beter gebruik gaan maken van de aanwezige fietsenstallingen in de Zwolse binnenstad. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de aanleg van honderden extra stallingsplaatsen in het winkelgebied. Bovendien is er een flink aantal bewaakte fietsenstallingen in de Zwolse binnenstad, onder meer bij het Maagjesbolwerk. De komende twee jaar wordt bekeken of rode lopers een aanvullende rol kunnen spelen bij het reguleren van de fietsparkeeroverlast in de stad.

Zwolle hoort in Nederland bij de top waar het gaat om fietsgebruik door de inwoners. De gemeente voert een actief beleid om fietsgebruik te stimuleren. Zo rolde Zwolle al eerder een ‘rode loper’ uit voor fietsers: op een aantal plaatsen in de stad heeft Zwolle zogenoemde fietsstraten aangelegd. Fietsers hebben daar voorrang op gemotoriseerd verkeer. Het is de bedoeling dat op termijn nog meer van dergelijke comfortabele fietsroutes tussen de Zwolse binnenstad en de buitenwijken komen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

26 gedachten over “Zwolle rolt rode loper uit voor voetgangers”

  1. Tja, geparkeerde fietsen kunnen wellicht best voor overlast zorgen, maar als je voor slechts 1 boodschap in de stad moet zijn, wil je heus niet je fiets aan de rand van het centrum in een fietsenkelder plaatsen om daarna die ene boodschap te doen….

  2. Nu nog genoeg goedkope auto parkeerplaatsen rondom de binnenstad zodat ook mensen van buiten Zwolle met plezier hier vertoeven.

  3. @ Martijn:

    tel je die van jou er dan ook eventjes bij op?

    Een leuk streven van de gemeente, maar ze blinken niet uit in het verwoorden van een helder beleid. Wat wil de gemeente nu eigenlijk?

    Enerzijds wil de gemeente al het gemotoriseerde verkeer zo veel mogelijk uit de binnenstad weren (lees: buiten de stadsgrachten houden). Prima. Dan komt iedereen op gezellig op de fiets. Minder schadelijk voor het milieu en de binnenstad, en ook nog eens goed voor de gezondheid van de Zwollenaar. Daarnaast…. je kan je fiets bijna overal wel eventjes kwijt als je een kleine boodschap moet doen (nee, niet die boodschap, daar heb je een toilet voor). En nu wil de gemeente Zwolle de welwillende Zwolse fietsers ook nog eens aan banden leggen?

    Gemeente Zwolle, uw beleid is ongetwijfeld voor iemand goed bedoeld, maar uw inwoners helpt u er niet mee. Voor een langere periode wil ik best mijn fiets in een bewaakte fietsenstalling plaatsen, maar niet voor een paar korte/ kleine boodschapjes. Daarnaast is het mij veel te veel gedoe om mn fiets voor korte zaken in de bewaakte fietsenstalling te plaatsen, daar heb ik noch de tijd, noch zin in.

    En volgens mij sta ik hierin niet alleen, nietwaar wethouder Cnossen? 😉

  4. Zwolle wil van alles, geen auto’s meer in de binnenstad, fietsen alleen op de plek waar zij het willen.

    Auto zo min mogelijk in de stad OK. Maar ik ga mijn fiets echt niet in de bewaakte fietsenstallingen zetten, die in uithoeken van de stad zitten.

    Kom maar met een betere oplossing. Overdekte fietsenstalling op de melkmarkt, niet ondergronds, want dan krijgen de ouderen hem die helling niet op. En misschien lukt het mij ook wel net, als ie lekker stijl is zoals zo vaak met dat soort fietshellingen zoals bij het maagjesbolwerk, naar beneden ben je fiets al bijna kwijt zo stijl en omhoog lukt ook bijna niet.

  5. Misschien als eens al die ouderen en huisvrouwen hun (electrische)fiets echt in het rek zetten (voorwiel) inplaats van op de standaart schuin voor het fietsenrek, dat scheelt al weer 3 a 4 plaatsen. Ik snap niet waarom ze dat allemaal doen, bang dat hun voorwiel beschadigt?

  6. Wacht maar tot onze bekende projectontwikkelaar zijn fietsenstalling in de bankenlocatie klaar heeft, dan wordt het in de hele binnenstad verboden je fiets zo maar ergens neer te zetten. Fietsen parkeerwachten zij al in opleiding. En de boetes zullen navenant zijn.

  7. Persoonlijk ben ik nog niet echt onder de indruk van eventuele fietsenparkeerwachten. Waarom niet?

    In de wegenverkeerswet staat dat fietsen op de stoep geparkeerd moeten worden of op door bevoegd gezag aangewezen plekken:

    Artikel 27
    Fietsen en bromfietsen worden geplaatst op het trottoir, op het voetpad of in de berm dan wel op andere door het bevoegde gezag aangewezen plaatsen.

    Ik ga er maar even vanuit dat de gemeente onder ‘bevoegd gezag’ valt.
    Kijk ik in de Algemene Plaatselijke Verordening, dan zie ik staan:

    Artikel 5.1.11 Overlast van fiets of bromfiets
    1. Het college kan op de weg gelegen plaatsen aanwijzen waar het in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid, verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan.

    Daar staat dus wat over het plaatsen. Goed, overlast moet dus worden voorkomen. Bestemde ruimtes zijn ongetwijfeld de fietsenstallingen.

    Maar waar ligt ergens de grens? Mag ik m’n fiets nergens meer binnen de gemeentegrenzen plaatsen behalve in een fietsenstalling? Lijkt me niet. Goed, binnen een paar meter van een fietsenstalling zal ook niet de bedoeling zijn maar wáár ligt dan de grens? Gaan ze ‘verboden fietsen te parkeren zones’ aanbrengen ofzo?

    Dat mooie gele bord wat we in Zwolle Zuid zagen bij het winkelcentrum schijnt wettelijk geen enkele waarde te hebben (navraag op een politieforum)

  8. WFvN
    –Dat mooie gele bord wat we in Zwolle Zuid zagen bij het winkelcentrum schijnt wettelijk geen enkele waarde te hebben (navraag op een politieforum)–

    Dat klopt. Die gele borden (meervoud) staan er ter ondersteuning van de aanwezige rechtsgeldige borden.

    Maar, borden werken kennelijk niet want 90% fietst door de voetgangerszone.
    Zo ook de enorme gele borden bij AH die beleeft vragen om de fiets in de stalling te zetten (40 meter verder..).

    Dat fietsen daar is een ergenis van velen, dus bekeuren.
    (Hoe ziet een politieagent er ook al weer uit???)

  9. he`WFvN…. zag je nog in wezep 11-00 uur ging je naar w. centrum
    mooi zonne bril:D:D:D

    maar jou schip mag je die wel overal plaatsen?

    past niet in stalling he`

  10. @Hans2
    Ik ken de situatie daar niet helemaal zoals hij nu is. Welke borden er eventueel staan, weet ik ook niet. Maar meest voordehandliggend is dan bord E3 (rond blauw bord met rode rand en erop een afbeelding van fiets en brommer). Hebben ze dat bord geplaatst?

    @ja-tja
    Ik zal vast m’n fiets niet overal mogen plaatsen. Maar het is wel zoals je zegt: dat ding stal je niet zomaar even in een fietsenstalling. Fietsenstalling Maagjesbolwerk? Naar beneden laten rollen lukt vast nog wel. Zwaartekracht is dan gewillig. Maar weer eruit……..

    @Sil
    Wie weet een 1-april-grap. Maar dat neemt niet weg dat het wel een enorm zooitje was waar nu die rode loper ligt.

  11. Evert,

    zo geplaatste fietsen zet ik altijd recht.
    Ik hoorde eens mensen zeggen: zo anders krijg ik hem er straks niet meer tussen uit. het is een egoistisch trekje.

  12. @Sil
    Wie weet een 1-april-grap. Maar dat neemt niet weg dat het wel een enorm zooitje was waar nu die rode loper ligt.

    Ik heb het niet over de rode loper maar over die fietsparkeerwachten. 😉

  13. Kijk, dit is een aardig initiatief, maar waar laat ik nu mijn fiets, nu krijgen we daar weer een verplaatsing van, die fietsen dus. Geen echte oplossing dus.

  14. @Hans2. Wat zegt ‘voetgangerszone’ over het parkeren van fietsen? Helemaal niets. Het zegt alleen dat je er geen voertuig mag besturen (zoals fiets)

Reacties zijn gesloten.