Supermarkten willen winkelverbod voor dieven in Zwolle

Zwolle – Een winkeldief die in Zwolle betrapt wordt, moet binnenkort mogelijk een jaar lang buiten de stad boodschappen doen. De supermarkten in de stad willen samen één winkelverbod uitvaardigen. Dat meldden brancheorganisatie Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en een samenwerkingsverband van de Zwolse supermarkten donderdag.

Winkelverboden gelden nu veelal voor gebieden. ,,Dan gaat een dief gewoon een jaar lang naar een ander winkelcentrum. Hier is de maatregel veel ingrijpender. Het gaat hier om de eerste levensbehoeften van een dader”, zei Ewout Groeneveld, bedrijfsleider van C1000 in de wijk Holtenbroek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Supermarkten willen winkelverbod voor dieven in Zwolle”

  1. Goed initiatief. Wordt een dief geweigerd in holtenbroek, stiefelt hij/ zij gewoon naar de veemarkt/ dobbe. Het feit dat de filiaalleider uit holtenbroek dit idee oppert lijkt erop alsof de problemen zich in dat gebied concentreren.

  2. En dan? Verschuift het probleem weer een stukje verder? Hebben de buurtgemeentes er last van… of andere winkelketens…
    Ik begrijp het wel hoor, dat de supermarkten willen dat er iets aan gebeurd, omdat hen dit goud geld kost… Natuurlijk wil ik ook dat daar iets aan gebeurd. Maar is dit de oplossing?

  3. Bij ons in berkum hebben we er geen last van. daar zitten permanent twee straatmuzikanten voor de C1000, die alles tip-top in de gaten houden.

  4. @Verdieping ; mooi systeem, daar in Berkum. Weet jij waar je zo’n certificaat kunt halen: Bewakingsmuzikant ? Lijkt me wel wat.

  5. Strak plan Drama; misschien kunnen wij dan wel meeluisteren via de livestream. Bij jou komt ook geen reclame, geouweh*er en verkeersinfo tussendoor. Komt KokoK je regelmatig een gakballetje brengen.

  6. Ik krijg wel de indruk dat die gasten zichzelf in leven houden. ik zie nooit iemand een fooi geven, terwijl ze toch altijd genoeg te eten en te drinken hebben.
    Die 30+ avond dick, (ik weet niet of je er zelf weleens geweest bent) is een aanfluiting van het eerste uur. ik geef mn geld nog liever weg aan de eerste de beste accordeonist, die ik op straat tegen kom.

  7. @ Verdieping die gasten zitten volgens mij bij vele supermarkten in Zwolle, lijkt wel 1 grote familie. En ze zitten daar omdat ze graag voor het naken van muziek iets van jou willen ontvangen.

  8. “Bij ons in berkum hebben we er geen last van. daar zitten permanent twee straatmuzikanten voor de C1000, die alles tip-top in de gaten houden.”

    Verdieping… de diefstallen vinden toch niet onder het oog van de muzikanten / daklozen plaats? Die zitten altijd buiten, niet binnen. Bovendien zitten ze bij zo’n beetje alle supermarkten. Dus ook daar waar er gejat wordt…

    Weet iemand een andere oplossing voor de winkeliers die erg met de diefstallen zitten? Het probleem verschuiven lijkt mij niet de oplossing.

  9. Eva, Verdieping bedoelt het allemaal niet zo serieus. Denk dat hij dat middels zijn avator ook wil aangeven.

    @ ingrid, vrees dat Verdieping goeie sier loopt te maken met de muntjes die anderen aan de straatartiest doneren. Geloof niet dat Verdieping mee doet aan giften-tragedie waar geen bonnetje bij verstrekt wordt. Maar ik kan me vergissen natuurlijk.

  10. Bij mij in de wijk kopen lieve oudere vrouwtjes al eten voor de straatkrantverkoper. Heel schattig. En hij is altijd erg dankbaar en vol respect.

  11. @Dick. Ja, he. En je ziet die dakloze denken… Hij uit zijn dankbaarheid respectvol en oprecht, maar hij weet verder ook niet zo goed wat hij er nou mee aan moet… hihi. Ondertussen staan die dametjes vlakbij hem over hem te kletsen alsof hij er niet bij staat. En hij doet inderdaad alsof hij ze niet hoort… Prachtig tafereel! 8)

  12. Het is echt een enorm probleem, wij zijn schat ik tussen de 500 en 1000 euro per week kwijt aan diefstal………

    Zelfs onder de neus van de camera’s wordt er gewoon gestolen. En dan heb ik het niet over 1 blikje cola, maar echt over grotere hoeveelheden, displays’s met dvd, paradontax, oploskoffie etc etc.

    Het gaat dus over enorm veel geld op jaarbasis, daar kunnen u en ik een mooie auto van kopen.

  13. Haal al die camera’s en beveiligingsbeambte dan maar weer weg. Kan ik weer als klant naar de supermarkt ipv als potentiële dief.
    Er is al veel langer gebleken dat camera’s niet helpen en zelfs contra-productief werken: roofovervallen, woninginbraken nemen toe.

    Het voorstel om een gemeentelijk supermarktverbod in te stellen lijkt natuurlijk nergens op, dan sluit je mensen buiten de maatschappij binnen de maatschappij. Er is kennelijk niet echt bij nagedacht hoeveel problemen dat gaat opleveren.

    Misschien zou deze sector (supermarkten) die als één van de enigen ‘grote’ winst heeft geboekt tijdens deze economische crisis de hand eens in eigen boezem kunnen steken en de prijzen verlagen. Voor hetzelfde mandje boodscappen (met veelal de goedkoopste producten) betaal ik tegenwoordig anderhalf keer zo veel als een jaar geleden.

  14. Ik wist dat ik een reactie kon verwachten mbt prijzen, maar dat is een hele andere discussie. Als ik aangeef dat de gemiddelde brutowinstmarge in een supermarkt 20% is, dat daar 9 a 10% loonkosten nog afgaan en daarna alle overige kosten denk aan huisvesting etc etc, dan blijft er voor de ondernemer niet veel over. Waarom stoppen steeds meer supermarktondernemers en geven ze de vestiging terug aan de organisatie, omdat ze hun hoofd niet boven water kunnen houden…..

    Maar even terug, naar jouw opmerking. Helaas is camerabewaking nodig, mede hierdoor zien we onze verschillen in de voorraad afnemen. En kunnen we actie ondernemen op het moment dat wij diefstal, achteraf, op de camerabeelden zien. Denk hierbij aan aangifte doen en de videobeelden aan de politie overhandigen. Waarbij de politie regelmatig aangeeft oww dat is die en die……

    Winkeldiefstal is echt een enorm probleem en wat we nu willen gaan doen is niet in een winkel een winkelverbod geven, waardoor desbetreffende persoon naar een andere winkel gaat, maar gelijk voor alle supermarkten. Zodat wij niet een andere winkel met het probleem confronteren. En ik kan je verzekeren wij hebben al aantientallen mensen een winkelverbod afgegeven. Mocht je dan toch nog weer bij ons in de winkel worden gesignaleerd dan wordt je aangehouden voor huisvredebreuk en wederom mag je met de politie mee.

  15. mensen moeten toch eten… ook als ze geen enkele supermarkt meer in zouden mogen. Je verplaatst het probleem gewoon, of liever gezegd: je zadelt anderen met jouw probleem op.

  16. @Jaspert: Precies!
    Stel: Als je je boodschappen niet meer in Zwolle kan doen en je hebt geen geld voor een vervoersmiddel om het in een andere woonplaats te gaan halen… dan “bezuinig” je toch op andere uitgaven? Om vervolgens het vervoer naar een andere stad voor je boodschappen te kunnen betalen. Of je steelt je boodschappen gewoon bij een winkel die geen supermarkt is, maar de producten ook heeft.
    En daarmee heeft een andere sector een probleem.
    Dat heet niet oplossen, maar verschuiven.
    Beter is om je te concentreren wat mensen er toe drijft om boodschappen uit een supermarkt te moeten stelen…
    Er meteen een soort reclassering of Halt op zetten.

    Trouwens….Wij hebben toch een rechtssysteem die zich hierover dient te buigen? Wij mogen toch niet voor eigen rechter spelen? De gezamenlijke supermarkten dus ook niet! En als de huidige wetgeving hierover niet afdoende is, dan moet DAAR dus iets aan gebeuren…

  17. Supermarktmedewerker,

    Twee vragen waarop elke supermarkt haarfijn antwoord weet:
    – Hoe werken de hersenen van de mens m.b.t. consuptiegedrag?
    – Hoe zijn jullie schappen ingedeeld?

    Tot hier lijken de antwoorden in het voordeel van de supermarkt te werken. Immers, consumptie doetrinkelen.

    Maar als een supermarkt een totaalplaatje wil hebben, van consequenties van hun handelen, dan tellen ze hier echter de volgende, niet minder belangrijke vragen bij op:
    – Hoe is de verdeling van geld in Nederland?

    Als je de uitkomst een beetje hebt bepaald, zul je tot de conclusie komen dat supermarkten het diefstalprobleem mede-onderhouden.

    Dan een vraag die in mij opkomt:
    Is dit zoals een supermarkt met mensen om wil gaan? Aan de ene kant een bot voorhouden en, wanneer iemand bezwijkt onder zijn/haar impulsen, hem/haar boycotten van primaire levensbehoeften waarop supermarkten gebundeld praktisch een monopolie hebben in deze samenleving?

Reacties zijn gesloten.