GroenLinks pleit voor een klimaatneutraal Zwolle

Zwolle – Wat GroenLinks in Zwolle betreft is de gemeente Zwolle in 2050 geheel klimaatneutraal, en vraagt het college aanmelding voor het project Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden. 

GroenLinks: "Het Agentschap NL – voorheen Senternovem – kent een Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden. Daaruit kunnen steden een financiële ondersteuning krijgen voor projecten die het mede mogelijk maken dat een gemeente uiterlijk in 2050 klimaat-neutraal is. Dan gaat het om projecten voor duurzame mobiliteit, duurzame elektriciteitsvoorziening, verduurzaming van de gebouwde omgeving, gebruik van groene grondstoffen en dergelijke. Het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden leunt op leerervaringen in de praktijk. Het programma versnelt de ontwikkeling van klimaatneutrale steden door het verspreiden en het stimuleren van de toepassing van kennis, vaardigheden en leerervaringen. Het ministerie van VROM heeft hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. "Dat geld kan zowel worden ingezet voor de planvorming als voor de uitvoering van concrete innovatieve projecten. Gemeenten kunnen proefprojecten tot 19 april a.s. aanmelden bij het Agentschap NL." De fractie van GroenLinks wil dat de gemeente Zwolle zo snel mogelijk klimaatneutraal wordt en heeft daarom een aantal vragen voor het college van BenW.

De vragen:

1. Deelt u onze ambitie dat Zwolle zo snel mogelijk doch uiterlijk in 2050 geheel klimaatneutraal is?

2. Zo ja: a. bent u bereid een proefproject aan te melden bij het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden? b. zo ja, naar welk concreet project gaan uw gedachten uit?

3. Zo nee, waarom niet?

 

GroenLinks Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “GroenLinks pleit voor een klimaatneutraal Zwolle”

  1. Wat gaan we hier als burgers van merken? Mag ik straks niet meer met de dieselauto voor mijn huis parkeren? Of mag een ritje op de motor (wat puur voor plezier is) niet meer? Of komt er misschien iemand controleren of we niet te veel lampjes aan laten?

  2. @ plantje: Het gaat hier niet om verboden, maar bijvoorbeeld om projecten voor energiebesparende maatregelen en -technieken.
    Wie weet heb je over een paar jaar wel een elektrische auto en maak je een plezierritje op een motor op zonne-energie 😉

  3. Waar men op doelt is is een onlangs op een lezing besproken voorbeelddorp in Friesland.
    De gemeente Ferwerderadiel.
    Die gemeente werkt slim met de huidige subsidiemogelijkheden en heeft windmolens, warmte kracht koppelingen die op biogas draaien, houtkachels, zonnepanelen etc.

    Maar ook daar zijn ze lang niet 100% milieuneutraal hoor.
    Daarbij is de kans op al die subsidie’s in deze tijd i.v.m. ons landelijk tekort ook kleiner.

    De bewoners rijden daar nog gewoon auto en motorfiets..

  4. GroenLinks over proefprojecten klimaatneutrale steden.

    Wethouder Kastelein antwoordt op de vragen dat er eerst nog een debat met de raad moet plaatsvinden over het ambitieniveau m.b.t. de klimaatdoelstellingen voor Zwolle. Vooruitlopend hierop is het college wel bereid alvast een aanvraag in te dienen voor een proefproject. Hierbij wordt gedacht aan Dieze Oost.

Reacties zijn gesloten.