Grenswaarden gezocht! – oproep voor projectideeën

Zwolle – Oproep aan Kunst- en cultuurmakers, kunstenaarsverenigingen en culturele organisaties uit de gehele Euregio om ideeën voor grenswerte te ontwikkelen grenswerte is een nieuw grensoverschrijdend kunst- en cultuurprogramma in de Euregio. Van 2010 tot 2014 realiseert en vormt grenswerte een ambitieus programma waarin jaarlijks tien tot vijftien kunstzinnige manifestaties of projecten verspreid over de Euregio plaatsvinden.

Het thema van grenswerte is de grens zelf – zowel in concrete als in overdrachtelijke zin. Grens, waarde, grenswaarden: aan deze begrippen worden in een Nederlands – Duitse dialoog verschillen en overeenkomsten, plaatselijke historie en verhalen, problemen en vragen onderworpen. Globale, ver van mijn bed, processen komen daarin tot uitdrukking en worden concreet, worden deel van de achtertuin. De paraplubegrippen grens, waarde, grenswaarde krijgen elk jaar een ander subthema. Daarmee worden de verder onafhankelijke projecten verbonden tot een programmatisch geheel.

Het subthema voor 2010 is passage. Dagelijks passeren duizenden met de auto, de bus, de trein, de fiets, te voet of zelfs door de lucht de grens tussen Nederland en Duitsland. Dat gebeurt routinematig, is tegelijkertijd toch bijzonder. Men passeert met wisselende snelheden een tussenruimte, een doorgang, de grens. Men ruilt een sterk cultureel bepaalde ruimte in voor een andere. De passagier doet dit al dan niet bewust toch is zijn actie zowel cultureel als op persoonlijk niveau van grote betekenis. ‘Rites de passage’ beschrijft de passage, het passeren, als een overgangsritueel. De oorspronkelijke identiteit (van een gebied) wordt losgelaten, een niet gedefinieerde fragiele tussenruimte dient als overgang waarna men binnentreedt in de nieuwe identiteit. Maar wat zijn dat, deze ruimtelijke identiteiten die verlaten dan wel binnengetreden worden? Worden ze door de snelheid van het dagelijkse leven gemengd of juist helder afgescheiden? Bestaat er nog wel een grens, een tussen of overgangsruimte tussen identiteiten?

Gevraagd worden uitvoerbare projectideeën voor grenswerte die voldoen aan het themagebied grens, waarde, grenswaarden en het jaarlijkse subthema. Alle kunstdisciplines, graag ook interdisciplinair en met een participerende component, komen hiervoor in aanmerking als ze nieuw, origineel, en grensoverschrijdend zijn. Uitvoering moet plaatsvinden tussen maart 2010 tot april 2014 Meer informatie over het project en de aanvraagprocedure bij Kunst en Cultuur Overijssel (Dick Smits, www.kco.nl ) en vanaf april 2010 via: www.grenswerte.eu of het projectbureau grenswerte: grenswerte, Euregio, NL: Postbus 6008, 7503 GA Enschede, (0031) (0)53 46501 54 D: Postfach 1164, 48572 Gronau, (0049) (0)2562 702 54

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)