Zwolle bespaart ton op financiering De Spiegel

Foto van auteur

Zwolle heeft voor de bouw van de Spiegel een deel van het benodigde geld geleend van het cultuurfonds van de Triodosbank. Door deelname aan het cultuurfonds is het mogelijk een lager bedrag te lenen en is een lagere rente afgesproken. Voor de deelname aan het cultuurfonds heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een cultuurverklaring voor de Spiegel afgegeven. Voorwaarde voor de cultuurverklaring van het Ministerie is dat het uitgespaarde geld weer terug gaat naar De Spiegel.

Binnen de gemeente Zwolle wordt alleen voor grote projecten projectfinanciering toegepast. Voor de bouw van De Spiegel is voor deze vorm van financiering gekozen, omdat hierdoor een meer gunstige lening kan worden afgesloten. Eind vorig jaar ontstond de mogelijkheid geld te lenen van een cultuurfonds. De gemeente Zwolle heeft de lening ondergebracht bij het cultuurfonds van de Triodosbank. Zwolle heeft niet het hele bedrag voor de bouw van de Spiegel van het cultuurfonds geleend. Het geleende bedrag is € 21.393.393,00. Deze lening levert de gemeente Zwolle per jaar een rentekorting op van € 106.966,00.

Het cultuurfonds van de Triodosbank bestaat sinds 2006 en is het eerste culturele beleggingsfonds van Nederland. Het fonds belegt in door de overheid erkende culturele projecten die de ontwikkeling en het behoud van kunst en cultuur bevorderen. Het fonds belegt onder andere in musea en theaters en heeft in Amsterdam het Stedelijk Museum, de Stadsschouwburg, Muziekgebouw aan ´t IJ en het Koninklijk Theater Carré gefinancierd.