Studenten waarderen Zwolle met voldoende

Foto van auteur

“Studerende jongeren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het sociale, culturele en economische klimaat in Zwolle”, aldus het Meerjaren Ontwikkelprogramma (MOP) 2005-2009 van de Gemeente Zwolle. Om de doelstellingen gericht op jongeren en studenten uit het MOP te meten heeft de gemeente Zwolle een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder de HBO- en WO studenten die een studie in Zwolle volgen. De centrale vraag van het onderzoek luidde: ‘waarom zijn studenten juist hier gaan studeren en onder welke voorwaarden willen zij hier blijven wonen en werken.’ Het antwoord: de studenten zijn redelijk tevreden over Zwolle, “maar een onsje meer van alles mag wel.”

Wethouder Martin Knol is tevreden over de resultaten uit het onderzoek: “Zwolle staat als studiestad goed bekend bij de studenten. Een 6,5 vind ik een goede score maar het prikkelt de ambitie die we als gemeente Zwolle hebben. Ik ben er van overtuigd dat we bij een volgend onderzoek een hoger cijfer halen, omdat ook uit het onderzoek naar voren is gekomen dat 87% van de huidige studenten opnieuw Zwolle als studiestad zou kiezen.”Dat studenten nog wat te wensen te hebben vindt de wethouder heel gezond. Het onderzoek geeft een bron aan informatie en aanbevelingen voor nieuw te ontwikkelen beleid.

Eén van de studenten uit het onderzoek: “Een stad vol mogelijkheden om cultuur op te snuiven met musea en festivals. Maar er moet ook genoeg te doen zijn in je vrije tijd zoals bioscoop, cafés, discotheek en sport.”

Studeren, wonen, werken en ontspannen

Het onderzoek richtte zich op de gebieden studeren, wonen, werken, sport- en culturele voorzieningen, uitgaan en het imago van de stad Zwolle. Als studiestad staat Zwolle goed bekend, maar om er daadwerkelijk te wonen en te werken zal er wel iets moeten veranderen in Zwolle.

De ondervraagden vinden dat de gemeente Zwolle zich nog meer als studentenstad kan profileren. Suggesties die zij geven variëren van een groter en goedkoper kameraanbod, aanpassen van prijzen en openingstijden van de horeca tot meer universitaire opleidingen.

Studenten zien ook een taak voor zichzelf weggelegd: Zwolle meer promoten, lid worden van een studentenvereniging en vooral er gaan wonen.

Om er te gaan wonen moet er volgens de geënquêteerden wel wat veranderen. Zo moet er een groter aanbod van goedkopere kamers komen en moeten er meer uitgaansgelegenheden komen waaronder één grote discotheek en een groot uitgaanscentrum.

Ook valt er het een en ander te verbeteren op het gebied van werken in Zwolle met name door bekendheid te geven aan de mogelijkheden. Bijna de helft van de studenten heeft namelijk geen idee of het gemakkelijk is om werk te vinden in Zwolle.

Sport, cultuur en uitgaan neemt een groot deel van hun tijd in beslag maar een groot deel is ontevreden over de betaalbaarheid. Over de meeste aspecten van sportvoorzieningen zijn de studenten ruimschoots tevreden maar het ontbreekt aan een goede bekendheid van het totale sportaanbod. Studenten hebben nog wel een wensenlijstje zoals een schaatsbaan, musea, een goed filmaanbod en een grote discotheek: “Discotheken, goedkopere prijzen en de bereikbaarheid ’s nachts verbeteren”.

Aanbevelingen

In een workshop ‘Zwolle studentenstad?’ zijn de resultaten uit het onderzoek besproken met betrokkenen uit het veld waaronder onderwijsinstellingen, het studentenoverlegorgaan, de woningstichting, de sportraad en de horeca.

Vijf topprioriteiten zijn voortgekomen uit de workshop die aan de wethouder zijn voorgelegd.

·         Zwolle is te introvert. Er is aanbod voor studenten, maar dit moet sterker gepromoot worden.

·         Biedt studenten een centrale introductie aan voor en van de stad, onderwijsinstellingen, studentenverenigingen samen met betrokken culturele instellingen.

·         Communiceer beter en stadsbreed over het culturele aanbod.

·         Bundel de krachten bijvoorbeeld in de vorm van een overkoepelende studentensportorganisatie.

·         Zorg voor meer samenhang en deel waar je goed in bent.

Wethouder Knol roept iedereen op ‘zich in het zweet te werken voor Zwolle Studentenstad en gezamenlijk gaan om dit voor elkaar te krijgen’. “De gemeente neemt het voortouw en als alle betrokken organisaties en ondernemers kijken naar hun eigen rol, expertise en mogelijkheden ontstaat er samenhang in het studentenaanbod”: aldus wethouder Knol.

Het college van B&W heeft besloten op basis van de aanbevelingen een plan van aanpak op te stellen om uitvoering te gaan geven aan de aanbevelingen.

De onderzoeksresultaten zijn vanaf donderdag 15 februari te downloaden op www.e-onderzoek.zwolle.nl

12 gedachten over “Studenten waarderen Zwolle met voldoende”

 1. Ja zonder leuke uitgaansgelegenheden ben je ook niet een studentenstad. Dan blijft het altijd een 6.5!!
  Ik hoop dat er snel een keer een discotheek komt want het schiet niet echt op hier in Zwolle!!

 2. discotheek? er staat er nog ?©?©n al een paar jaar te wachten, gebruiksklaar, geheel voorzien van een nieuwe laag isolatie, hoppa! 10000eu per maand en je kan zo je eigen toko runnen

 3. Denk dat het in eerste instantie is een keer tijd wordt dat de studerenden ook daadwerkelijk een studentenleven gaan leiden! Het gros woont nog steeds bij mams en/ of paps thuis en durft het huis niet uit.
  Als je jezelf student noemt moet je ook maar eens genieten van je studentenleven. Bijvoorbeeld bij een studentenvereniging gaan of je actief met het studentenleven bemoeien. Pas als je zelf een rol hebt gespeeld in de opbouw van de studentenstad heb je recht van spreken en zeuren om een of andere disco!

 4. Wat ben jij een zeikerd Arjan!! Daar gaat het toch helemaal niet om!! Het is sowieso goed voor een stad als Zwolle dat er een leuke discotheek komt!! Of je hier nou studeert of niet. Het gaat niet alleen om de studenten maar ook om de jeugd die hier in Zwolle woont. Die hebben toch ook recht op leuke uitgaansgelegenheden!!

 5. Pfffff, de student uithangen? Bij zo’n vereniging waar je een liter jenever naar binnen moet gieten om maar een beetje respect te krijgen? Wat doet/kan een studentenvereniging om een discotheek in zwolle te krijgen dan?
  Doe eerst maar eens iets aan de kamernood in zwolle. Dan stijgt vanzelf de groep studenten en dan staat er eens een ondernemer op die in samenwerking met de gemeente iets voor de studenten en de jeugd van zwolle kan betekenen.
  Ik walg steeds meer van het monopolie die de firma korporaal en briek in zwolle hebben. Samen met nog wat companen zorgen zij er volgensmij samen voor om de plannen voor een nieuwe tent in zwolle te dwarsbomen.

 6. H?© John,

  ik zie dat je wel wat idee?«n hebt over studentenverenigingen… Maar ik denk niet dat er ook maar ?©?©n Zwolse verenging is die zich in dat profiel herkent. Waarom kom je niet gewoon eens kijken? Op donderdagavond na elven in de kelder van het Vliegende Paard bijvoorbeeld. Of loop de ZHTC-soos eens binnen.

Reacties zijn gesloten.