Arie Slob fractievoorzitter ChristenUnie

Foto van auteur

Arie Slob uit Zwolle is gekozen tot fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Slob maakte dat donderdag zelf bekend. Hij was vicefractievoorzitter en mede-onderhandelaar namens zijn partij bij de kabinetsformatie met CDA en PvdA.

De promotie tot fractievoorzitter was verwacht. Slob was de enige kandidaat om ChristenUnie-leider André Rouvoet op te volgen. Die wordt minister voor Jeugd en Gezin in het nieuwe kabinet.

Bescheiden duizendpoot moet ChristenUnie smoel geven: De OV-fiets, jongeren met een arbeidshandicap, onderhoud van vaarwegen en de elektriciteitswet. Het is een tamelijk willekeurige greep in het scala van onderwerpen, waarmee Arie Slob zich als Kamerlid van de ChristenUnie de afgelopen maanden bezighield. De man die André Rouvoet opvolgt als fractieleider is een duizendpoot.

Hij moet wel. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte en heeft vrijwel steeds deel uitgemaakt van een fractie van drie personen. Anders dan bij de grote fracties moeten de leden van de kleinere fracties niet vechten om een aansprekende portefeuille van onderwerpen, maar juist scherpe keuzes maken bij deelname aan overleggen en debatten om te voorkomen dat het werk hun boven het hoofd groeit.

De 45-jarige Slob zoekt dan meestal niet de confrontatie, maar gaat op zoek naar medestanders om door een amendement of een motie het beleid wat in de gewenste richting bij te sturen. De bescheiden Slob wacht een zwaardere opgave dan zijn voorganger Rouvoet.

Nu de ChristenUnie in de regering zit kan Slob een zure regen van kritiek verwachten van GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema, van SP-leider Jan Marijnissen en aan de rechterkant van VVD-leider Mark Rutte of Geert Wilders (PVV). Dan past geen bescheidenheid, maar zelfverzekerdheid, omdat het nu aan Slob is zijn partij smoel te geven in het politieke debat.

Hij kon al wennen aan de schijnwerpers van de publiciteit, eerst toen hij deel uitmaakte van de commissie-Duivesteijn die onderzoek deed naar grote projecten als HSL en Betuwelijn en recent toen hij Rouvoet bijstond in de onderhandelingen over het nieuwe regeerakkoord.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Arie Slob fractievoorzitter ChristenUnie”

  1. Proficiat!
    Een kundig, integer, soms een tikkeltje te bescheiden,
    politicus. Goed voor de landelijke politiek en dus ook voor
    de plaatselijke.

  2. heel goed voor zwolle ,maak er wat van.samen met Esme Wiegman en van het cda Edie v.Heyum,is zwolle weer goed vertegenwoordigd.
    Een ONELINER van Arie Slob uit het verleden met de honde Belasting was,”” Het CDA blaft wel maar bijt Niet”” ;D

Reacties zijn gesloten.