Als het aan justitie lag, verdween Krieshna R. (42) uit IJsselstein twaalf weken achter de tralies. Dat was de eis van het Openbaar Ministerie maandag in de Zwolse rechtbank. De man werd vorig jaar in Zwolle door de politie van de weg gehaald. Hij reed zonder rijbewijs en onder invloed. Het was voor hem allesbehalve de eerste keer. In de gevangenis zitten is voor de IJsselsteiner gesneden koek. Hij verbleef dit jaar al twee keer wekenlang in het gevang. De rechter legde de eis van de officier naast zich neer. Hij gaf R. een taakstraf van 120 uur.
Op vrijdag 24 maart vorig jaar zagen agenten Krieshna R. over de A28 in Zwolle tuffen. Ze zetten hem aan de kant en controleerden zijn rijbewijs. Al snel werd duidelijk dat een rechter de man een rijontzegging van een jaar had opgelegd. Door de vele veroordelingen van de hardleerse chauffeur was ook zijn rijbewijs geheel ongeldig verklaard. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had de automobilist al in het vizier en haalde het rijbewijs van R. door de papierversnipperaar.
Rijden zonder rijbewijs
“Een beetje overkill, maar hij wist op alle mogelijke manieren dat hij niet meer mocht autorijden,” constateerde de officier van justitie. Wat justitie het meeste stak, is dat de hardleerse IJsselsteiner ondanks eerdere veroordelingen doodleuk weer achter het stuur kroop en dat keer op keer onder invloed deed. Dat was in Zwolle ook weer het geval. Op de snelweg namen de agenten hem een voorlopige alcohol- en drugstest af. Beide waren positief. Krieshna R. weigerde echter na zijn aanhouding mee te werken aan het verplichte bloedonderzoek.
“Bij herhaling gaat hij in de fout en dat vind ik zorgelijk,” concludeerde de officier van justitie. “Nog extra omdat het telkens onder invloed is.” Ze eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 weken. Ook wilde ze dat R. een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken gaat uitzitten. Die had hij nog tegoed van een eerdere veroordeling voor het rijden zonder geldig rijbewijs.
“De officier wil korte metten met mijn cliënt maken door hem kaal af te straffen,” zei de advocaat van R. “Alleen komt hij net uit de gevangenis. Hij heeft ook geen cent te makken, dus een geldboete is geen optie. Hij kan wel werken en dat zou goed voor hem zijn.” De raadsman suggereerde om R. niet retour gevangenis te zenden. “Geef hem desnoods de maximale taakstraf. Dat brengt ook structuur in zijn leven,” aldus de advocaat. “Knoop er eventueel alle denkbare voorwaarden aan vast.” In Nederland kan een rechter een werkstraf van ten hoogste 240 uur opleggen.
Auto verbeurd verklaard
De rechter legde de eis en het voorstel van de advocaat naast zich neer. Voor het rijden onder invloed en het niet hebben van een geldig rijbewijs kreeg R. een taakstraf van 90 uur opgelegd. Een week van de voorwaardelijke gevangenisstraf uit de proeftijd werd door de Zwolse politierechter omgezet in een werkstraf van 30 uur. In totaal moet R. 120 uur aan het werk.
Zijn auto met bouwjaar 2005 die in Zwolle in beslag werd genomen, krijgt hij niet meer terug. De advocaat van R. was er niet rouwig om dat het voertuig nu verbeurd is verklaard. “Het ding is niks meer waard. Het is juist goed dat hij het niet meer terugkrijgt.”