COC roept Zwolle op haar babsen-beleid te behouden

Foto van auteur

COC Zwolle roept de gemeente Zwolle op haar succesvolle beleid voor ambtenaren van de burgerlijke stand overeind te houden. Het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet geeft buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (zogenaamde babsen) ruimte voor gewetensbezwaren tegen het sluiten van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Veel grote steden hebben al duidelijk gemaakt van deze ruimte geen gebruik te willen maken en van hun ambtenaren te eisen dat ze de wet uitvoeren.

Zes jaar na openstelling van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht is COC Zwolle, de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit, nog steeds enthousiast. Voorzitter Richard Kuper: “Het is duidelijk dat het zogenaamde homohuwelijk voorziet in een behoefte, ook in Zwolle. Internationaal gezien is Nederland een voortrekker, en daar moeten we trots op zijn. Daarin een stap terugzetten zou een grote achteruitgang zijn.”

Ook over het beleid van de gemeente Zwolle rond babsen is Kuper te spreken. “In Zwolle worden ambtenaren van de burgerlijke stand aangesteld om huwelijken te sluiten, niet om ze te weigeren. Het huwelijk is zes jaar geleden ópengesteld, en niet alleen als je de juiste babs treft. Stel je eens voor dat er babsen zouden zijn die mensen van een bepaald geloof of van een bepaalde kleur niet zouden willen trouwen, ook dat zou te gek voor woorden zijn.” 

Een veelgehoord argument is dat het vooral belangrijk is dat het homohuwelijk in alle gemeenten mogelijk moet zijn, dus dat alles prima is zolang er naast trouwambtenaren die geen homohuwelijken willen sluiten er ook babsen zijn die dit wel willen.

Daar is COC Zwolle het niet mee eens. “Het is een principiële kwestie. De overheid is er voor ons allemaal. En de wet is leidend, niet de persoonlijke opvatting van een ambtenaar. Daarbij is het kwetsend als je bij de voorbereiding voor één van de mooiste dagen van je leven stuit op een ambtenaar met bezwaar en er een zoektocht moet komen voor iemand die het wel wil doen. Juist rondom die dag moeten dit soort dingen niet spelen, zeker niet vanuit de overheid.” 

In Zwolle zelf zijn bij Kuper geen babsen met bezwaar bekend. “Dat is positief, en dat maakt het uitvoeren van dit beleid ook eenvoudig. Daarom willen wij ook dat Zwolle haar beleid niet gaat wijzigen.”

COC Zwolle roept de gemeente op haar beleid te handhaven en te verdedigen door Den Haag te laten weten dat ze, net als een aantal andere grote gemeenten, babsen met bezwaar geen extra rechtsbescherming geeft. “Het zou zo mooi zijn als in Zwolle ook een huwelijk tussen een homo of lesbisch paar de normaalste zaak van de wereld blijft.”

De Zwolse gemeenteraadsfracties van de VVD en GroenLinks/De Groenen hebben zich al uitgesproken voor behoud van de huidige Zwolse praktijk.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “COC roept Zwolle op haar babsen-beleid te behouden”

  1. De oproep van het COC aan de gemeente om het babsen-beleid te handhaven is iets wat de PvdA Zwolle stevig zal ondersteunen mocht dit al nodig zijn. Inderdaad is de wet leidend en niet de persoonlijke mening van hen die het Babsen-ambt bekleden. In die zin is het congres van afgelopen zaterdag van de PvdA zeer duidelijk geweest en dat zijn wij als PvdA lokaal ook in deze!!!

Reacties zijn gesloten.