Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Colorful Kitchen

Door Dick Algra

Foto: Redactie 1Zwolle

Jammer, ’t was de bewoners in de nieuwe buurt die aan het ontstaan is tussen Schuurmanstraat en Buserstraat van harte gegund, een plek met horecafaciliteiten. Waar je je even kunt ontspannen, waar je anderen ontmoet. Daar waar horeca mede voor bedoeld is. Aardige bijkomstigheid van het plan dat er lag, was dat er aan werkplekken voor statushouders werd gedacht. Een, naar mijn idee, nobel streven.

Ik heb een groot deel van mijn werkzame leven te maken gehad met de horeca en twee van mijn zonen hebben jarenlange werkervaring in die sector. Ze verdienden er goed hun brood mee en vonden het leuk werk.

Toch kozen ze later voor een ander vak. Ze wilden bijvoorbeeld niet altijd werken als anderen – hun vrienden, bijvoorbeeld – vrij waren.

Ik heb in al die jaren wel geleerd dat het starten of overnemen van een horecabedrijf makkelijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Het is echt niet zo dat als je maar vaak genoeg als klant aan de bar gezeten hebt, je ook wel de capaciteiten hebt om erachter te staan.

Er komt veel meer bij kijken. Afgezien van de diploma’s die je moet kunnen tonen, moet je ook een businessplan hebben met daarin een visie verwerkt die haalbaar voor de komende jaren is. Vaak worden elementaire zaken vergeten. Ik heb pas geopende horecabedrijven meegemaakt waar, bijvoorbeeld, de kapstok was vergeten.

Een goede hoeveelheid mensenkennis is onontbeerlijk. Want naast het inschatten van je klanten moet je ook het vaak broodnodige personeel op hun kwaliteiten kunnen beoordelen. Al te vaak schort het daaraan. Een student die met een blad vol drankjes kan lopen of de menukaart uit het hoofd heeft geleerd is lang nog niet een goede gastvrouw of -heer. En niet te vergeten is het hebben van wat leidinggevende capaciteiten voor een beginnend horeca-mens een hoogstnoodzakelijke eigenschap.

Ik zeg nu beslist niet dat bij genoemde Colorful Kitchen van alles is onderschat of fout gegaan. Wellicht hebben zij op tijd de moeilijkheden ontdekt. Misschien speelt het feit dat er plannen zijn om de Luttenbergstraat langdurig af te sluiten wel mee in de besluitvorming. Want een beginnend horecabedrijf kan beslist een sterke verkeersstroom, zeker voor een lange periode, niet missen.

’t Blijft jammer want die, naar verwachting, mooie nieuwe wijk wordt hierdoor toch iets minder kleurrijk.

Foto 1
Colorful Kitchen
Foto: Redactie 1Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)