Zwolle – Het was maandag een prachtige dag in en om Zwolle. Met een temperatuur van ongeveer 26 graden Celsius was menige Zwollenaar op de fiets of bij het water te vinden.
Relaxen bij de Wijthmenerplas
Het Haersterveer fietspontje doet goede zaken op deze zomerse dagen. Bij de recreatieplassen rond Zwolle is ook genoeg vertier. Liefhebbers van het strand kunnen bij de plassen afkoeling zoeken of de tint van de huid laten bruinen. Dinsdag wordt een tropische dag, dan kan er in Zwolle een temperatuur van wel 30 graden gemeten worden. Waar je ook iets met strand zou verwachten is de beachaccomodatie op Sportpark De Pelikaan, maar daar is merkwaardig genoeg weinig of geen activiteit. Daar is het vakantietijd. Op alleen maar twee avonden wordt daar gevolleybald, en 55-plussers kunnen er twee keer een uur in de week terecht voor een sportaanbod.
Haersterveer
De Struinwaard bij Berkum
Rust bij de Agnietenplas
Voor veel mensen is het warme weer van deze zomer een genot, maar bij sommigen kan de aanhoudende hitte leiden tot ongemakken. Vooral ouderen, zieken en jonge kinderen, maar ook deelnemers aan (buiten)evenementen kunnen klachten krijgen als gevolg van de warmte. Hoe zijn klachten door hitte te herkennen en hoe zijn ze te verhelpen of – beter – te voorkomen?
Waterpret bij de Agnietenplas
Het optreden van gezondheidsklachten door warmte is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, de kleding en de mate van inspanning. Over het algemeen geldt dat klachten kunnen ontstaan bij blootstelling aan temperaturen boven de 27°C.
Bij hitte gaat het lichaam transpireren om af te koelen. Het verliest daarbij vocht en zout. Als dit verlies niet voldoende wordt aangevuld, kunnen klachten ontstaan, waaronder uitdroging. De symptomen van uitdroging zijn:
- heftige dorst, een gevoel van uitputting
- duizeligheid, misselijkheid, soms braken, hoofdpijn
- prikkelbaarheid van spieren (spiertrekkingen/spierkrampen); snelle polsslag.
Redelijk druk bij de Wijthmenerplas
In het uiterste geval kan een warmteberoerte optreden. In dat geval wordt de huid droog en bleek en wordt de lichaamstemperatuur is hoger dan 40°C. Ook kan het slachtoffer bewusteloos raken. Wie last krijgt van uitdrogingsverschijnselen moet voldoende drinken en iets zouts eten om de kans op uitdroging af te wenden.
- Drink minstens 1 tot 1,5 liter water extra per dag, neem buitenshuis altijd een fles water mee
- Smeer de onbedekte huid goed in (factor 15 of hoger). Draag in de volle zon zo mogelijk een zonnehoed of zonneklep. Beperk het risico op huidverbranding door de zon
- Zoek de schaduw op, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur (de warmste periode van de dag). Liefst op een plek met een briesje
- Wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken. Alcohol stimuleert de urineproductie en verliest het lichaam veel vocht, terwijl cafeïne een temperatuur verhogend effect op het lichaam heeft
- Vermijd overmatige inspanningen, zoals hardlopen in de zon of sportevenementen
- Draag luchtige kleding, gemaakt van natuurlijke producten (katoen, viscose, linnen) die het transpiratievocht beter absorberen
- Zorg voor goede koeling van etenswaren. Bak het vlees tijdens de barbecue goed door
- Zorg voor voldoende ventilatie in de woning
- Ga met gezondheidsklachten (zoals langdurige diarree, braken en koorts) naar de huisart
Jonge kinderen verliezen door het relatief grote huidoppervlak meer vocht dan volwassenen, waardoor zij sneller kunnen uitdrogen. Daarom:
- Laat kinderen regelmatig drinken, en controleer dit zelf
- Trek kinderen lichte kleding aan met vochtabsorberende eigenschappen (natuurlijke stoffen zoals katoen)
- Houd baby’s in de schaduw en laat nooit een kind in een afgesloten auto achter, ook niet voor een korte periode
- Laat kinderen niet te lang in de volle zon spelen; vermijd de middag en de vroege namiddag als de zon op z’n felst is
- Wrijf kinderen meerdere keren per dag zelf in met een zoncrème met een hoge beschermende factor.
Tijdens aanhoudend warm weer verdienen ouderen die bijvoorbeeld alleen wonen en niet meer zo mobiel zijn extra aandacht, vooral als familieleden en verzorgers op vakantie zijn. Hartaandoeningen, longziektes en sommige medicijnen maken iemand nog gevoeliger voor hitte.
Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen daarom het best in de schaduw blijven of een plekje zoeken waar wind staat. Ook zij doen er goed om veel te drinken, het huis koel te houden en te ventileren, luchtige kleding te dragen en niet naar buiten te gaan als het niet nodig is. Een keer extra douchen geeft een aangenaam gevoel.
Ook dieren in en om het huis kunnen last hebben van de hitte. Voor honden is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk vervoerd worden in warme auto’s en zeker niet achtergelaten worden in de auto. Plaats hokken van knaagdieren zoveel mogelijk in de schaduw. Ook voor andere dieren is het belangrijk dat ze in de schaduw kunnen staan. Vanzelfsprekend is het belangrijk de hele dag door over voldoende vers drinkwater kunnen beschikken.
schitterend fotowerk harry, ik zag je al fietsen.
zeker de foto van de karakteristieke struinerwaard is erg mooi.
de agnietenplas is ook weer goed bezocht, maar niet “te”, zoals gewoonlijk.
lekker genieten mensen!
Vind je het gek dat de Agnietenplas niet druk is? Wat een vies water zeg! Het stinkt gewoon!
neen, het trekt een publiek aan wat niet in de herrie van een ander wil liggen, maargewoon wil genieten van d zon en de heerlijke omgeving.
Sluit me aan bij Thijs, ik zou ook liever naar de Whytemerplas gaan dan naar Agnietenplas.
Zal wel tever fietsen zijn dan.
Op de Agnietenplas mag je je dog wel lekker laten spartelen. Volgens mij zit er geen max aan het aantal honden. Toen wij er nog wel eens heengingen, zakte je wel regelmatig heel behoorlijk weg in de blubber. Idd lekker rustig, daarom lagen Erben en de vrouwe er zeker ook altijd. Mooi laten liggen; iedereen in zijn en/of heur waarde laten.
Wythemer- vind ik de mooiste van Zwollywood….dan de Milliger. Die we vast nog tegoed houden van Harry 😮 8):D Het was er vandaag (achter op de middag) nog redelijk druk.
In de omgeving? Heerderstrand….by far!