Een man uit Dalfsen kon zijn geluk niet op in grand café Het Oude Station in Dalfsen. Hij won achter de gokkast en kreeg ruim 100 euro uitgekeerd. Vanaf het terras zag hij dat een Zwollenaar met een fiets werd geweigerd door de conducteur. Hij moest wachten tot na de avondspits zodat het rijwiel meekon in de trein. De Dalfsenaar had medelijden en bood de gestrande reiziger een drankje aan. Dat kwam hem duur te staan. De Zwollenaar kwam er daarentegen in de rechtbank goed mee weg, beschermd wonen beschermde hem tegen een lange celstraf.
De gast aan de terrastafel was Junier B. (51), een Zwollenaar met een ellenlang strafblad. Tot driemaal toe zat hij van rechtswege jarenlang in een veelplegerskliniek. Veel hebben de behandelingen niet opgeleverd, Junier B. liep vanwege veroordelingen in 2023 en 2024 in twee proeftijden.
Vier dagen eerder werd hij voor de tweede keer dit jaar door de politie opgepakt vanwege diefstal. Daarnaast had de Zwollenaar al een uitnodiging op zak om een opgelegde taakstraf te gaan uitvoeren. Voorts moet de Zwollenaar over ruim een maand bij de rechter in Groningen verschijnen om zich daar te verantwoorden voor meerdere misdrijven.
Vriendelijke Dalfsenaar bestolen
Terug naar het terras die donderdagavond. Na het missen van zijn trein schoof Junier B. aan bij zijn weldoener op het terras. De vriendelijke Dalfsenaar liep naar de bar om een drankje te bestellen en liet zijn portemonnee met de gokopbrengst buiten op het terrastafeltje liggen. De barvrouw zag vanuit het raam dat B. zijn portemonnee in zijn handen had. “Kijk zo maar even of je geld er nog in zit,” zei ze tegen de Dalfsenaar. Het geld bleek verdwenen te zijn. De eigenaar van de horecazaak bemoeide zich ermee maar B. besloot te vertrekken.
Toegesnelde politieagenten hielden B. in Dalfsen staande. In een bruin tasje troffen ze zo’n 120 euro aan verfrommelde bankbiljetten aan. “Ik heb dat geld gekregen van een vrouwtje,” zei B. tegen de agenten. Die geloofden hem niet en voerden hem af naar het cellencomplex van het Zwolse politiebureau. Daar ging B. door het lint. Een agent overmeesterde hem en gooide hem in een cel om af te koelen.
Nadat Junier B. tot bedaren was gekomen werd hij gefouilleerd. In zijn tas vonden agenten een damesjas met een prijskaartje van De Grutte Moolen, een modezaak in Dalfsen. Bij navraag in de winkel bleek de jas, met een winkelwaarde van 200 euro, niet te zijn afgerekend.
“Ik heb die jas gekregen van een vrouwtje. Ik had haar geholpen met dozen tillen,” zei B. donderdag tegen de politierechter. “Die jas paste me niet en ik wilde hem ook niet, maar dacht misschien kan ik er iemand anders mee blij maken.” Bij hoog en laag ontkende hij beide diefstallen in Dalfsen.
Vervelende man
Wat hij niet ontkende, was een winkeldiefstal bij de Action aan de Vechtstraat in Zwolle. Op dinsdag 25 februari zag het winkelpersoneel B. binnenkomen. “Het is een vervelende man die vaak intimiderend naar ons is,” verklaarden de medewerkers later bij de politie. Op camerabeelden was te zien dat B. een blikje drinken afrekende en de rest niet. De politie werd erbij gehaald en die herkende hun vaste klant. Niet veel later zagen agenten Junier B. ergens lopen, maar de Zwollenaar wist te ontsnappen.
Op zondag 16 maart was het een beveiligingscamera van het Isala ziekenhuis die de Zwollenaar vastlegde. Junier B. verbrak een slot van een gestalde fatbike en verdween. Later in de avond werd de Zwollenaar opnieuw met de gestolen fatbike gezien bij het ziekenhuis. De politie was er snel bij en sloeg hem in de boeien.
“Ik wilde gewoon even een rondje rijden om te ontdekken hoe het is op een fatbike,” verklaarde B. in de rechtszaal. “Toen ik de fiets terugbracht hebben ze de politie gebeld omdat ze dachten dat ik aan het stelen was.” De officier van justitie dacht dat ook. “De eigenaar had een bericht op Facebook gezet dat zijn fatbike was gestolen.” Volgens hem was dat de werkelijke reden waarom B. de fiets retourneerde. “Bij de politie heeft hij ook gezegd dat hij de oproep op social media had gezien.”
Beschermd wonen
“U loopt in twee proeftijden en er hangen in totaal 99 dagen gevangenisstraf boven uw hoofd,” zei de rechter tegen B. “U weet wat er op het spel staat!” De Zwollenaar heeft onderdak bij het Leger des Heils in Zwolle in een beschermde woonvorm. De regel is daar dat iemand die langer dan 47 dagen niet aanwezig is, de woonplek verliest.
“Ik ga daar geen rekening mee houden,” zei de officier van justitie. “Diefstal, diefstal en diefstal, het is bij hem schering en inslag. Hij is dubbel gewaarschuwd en liep bovendien in twee proeftijden.” Volgens het Openbaar Ministerie waren alle misdrijven in Zwolle en Dalfsen voldoende bewezen. Hij eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Daarnaast eiste het OM dat B. de 99 dagen uit de proeftijden ging uitzitten.
Ook de politierechter vond dat er voldoende bewijs op tafel lag om de Zwollenaar te veroordelen. “Als u langer dan 47 dagen moet zitten raakt u uw woonplek kwijt,” zei de rechter. “U loopt langs de afgrond, ik geef u een allerlaatste kans.”
De politierechter veroordeelde B. tot een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan er 3 voorwaardelijk zijn. “Met aftrek van het voorarrest moet u nog 19 dagen zitten.” De eis van het OM om B. de 99 dagen uit de twee eerdere proeftijden op te leggen werd afgewezen.