Isala succesvol met Elektronisch Dossier ‘EriDanos’

Foto van auteur

IC2it, het ICT bedrijf van de Isala klinieken uit Zwolle heeft eerder deze maand de koppeling van haar Elektronisch Dossier ‘EriDanos’ met het Landelijk Schakelpunt (LSP) succesvol afgerond. Tijdens de Proof of Concept, die uitgevoerd werd in samenwerking met Nictiz, werd aangetoond dat medicatiegegevens uit EriDanos veilig konden worden uitgewisseld met het landelijk schakelpunt. Daarmee voldoet EriDanos aan alle GBZ-eisen en komt zij als eerste Elektronisch Dossier in Nederland in aanmerking voor de XIS-typegoedkeuring. Bovendien is EriDanos het eerste en daarmee enige klinische systeem in Nederland dat succesvol gekoppeld is met het LSP.

Gerard Dresens, directeur van IC2it, reageert verheugd: “Opnieuw heeft Eridanos z’n kracht bewezen als elektronisch dossier. EriDanos is ontwikkeld met en voor Isala klinieken en de regionale zorgverleners waaronder de ziekenhuizen in Meppel en Hoogeveen, die het systeem ook gebruiken. Vanaf het eerste moment hebben we rekening gehouden met de veilige uitwisselbaarheid van patiënteninformatie. Wij zijn dan ook erg blij dat dit uitgangspunt z’n vruchten afwerpt nu we als eerste ons EMD succesvol kunnen koppelen met het Landelijk Schakelpunt.”

Drs. Lex Hilbers, lid Raad van Bestuur van de Isala klinieken voegt daaraan toe: “De behoefte aan landelijke uitwisseling van gegevens is enorm groot en de praktijk bewijst dat hiermee een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Dat merken we al langer in de Zwolse regio, waar uitwisseling van medicatiegegevens maar ook onderzoeks- en behandelgegevens tussen de ziekenhuizen, de huisartsen en andere zorgverleners al langer dagelijkse praktijk is. We zijn dan ook trots dat EriDanos als eerste EMD de typegoedkeuring heeft verdiend en de Isala klinieken daarmee het eerste ziekenhuis is in Nederland is dat informatie uit kan wisselen met het LSP”.

Dr. Ed de Kluiver, cardioloog in de Isala klinieken: “Deze typegoedkeuring is een belangrijke mijlpaal. Voor artsen en andere zorgverleners is dit een belangrijke eerste stap naar totale ontsluiting van zorginformatie. Het unieke van EriDanos is daarbij dat de inhoud centraal staat en dat de techniek ondersteunend is en dat is in de praktijk vaak omgekeerd. Dit is mogelijk, omdat artsen en ICT-ontwikkelaars soms letterlijk zij aan zij optrekken. De uitwisseling van medicatie legt de basis voor volgende stappen. Hierbij moet je denken aan het uitwisselen van ECG’s (hartfilmpjes) en andere vormen van informatie. Belangrijk voor de dokter, die daardoor beter en sneller beslissingen kan nemen en daar profiteert de patiënt van.”

Gert-Jan van Boven, directeur NICTIZ, besluit: “De typegoedkeuring van EriDanos laat zien dat ook klinische informatiesystemen succesvol gekoppeld kunnen worden aan de landelijke infrastructuur. Zo’n koppeling is vanaf nu een must voor ieder ziekenhuis.”

Over IC2it

IC2it is een onafhankelijke, full service ICT-dienstverlener met oplossingen voor de ondersteuning van bedrijfsprocessen en informatievoorziening in de zorg. IC2it onderscheidt zich door de levering van innovatieve zorg-ICT, die in nauwe samenwerking met medici wordt ontwikkeld en gericht is op efficiëntere ketenzorg. Zowel de Isala klinieken – waar de oorsprong van IC2it ligt – als andere regionale zorginstellingen en zorgverleners in Noordoost Nederland behoren tot de klanten van IC2it.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)