Een nieuwe fietsroute van het Stadsarchief Kampen brengt de watersnoodramp van 1825 onder de aandacht. De route, getiteld ‘1825, de vergeten ramp’, voert door gebieden die tweehonderd jaar geleden zwaar getroffen werden door overstromingen. Met historische kaarten, ooggetuigenverslagen en informatie onderweg wordt zichtbaar wat zich destijds in de regio heeft afgespeeld.
Tijdens de ramp van februari 1825 braken op meerdere plaatsen de dijken. Grote delen van Overijssel en Gelderland kwamen onder water te staan. In Overijssel vielen 305 doden, in Gelderland 29. Veel huizen werden verwoest en duizenden mensen verloren hun bezittingen of kwamen zonder onderdak te zitten.
De route loopt van Kampen via IJsselmuiden naar Doornspijk en terug. Langs het traject zijn historische locaties gemarkeerd waar achtergrondinformatie beschikbaar is. Het Stadsarchief Kampen werkte hiervoor samen met het Noord-Veluws Archief, dat aanvullende archiefstukken en bronnen leverde.
Volgens het Stadsarchief is de ramp van 1825 nauwelijks bekend bij het grote publiek, terwijl het gaat om een van de grootste natuurrampen van de 19e eeuw in Nederland. Door de route te volgen, kunnen bezoekers zich een beeld vormen van de gevolgen voor de regio en haar inwoners.
De route is te downloaden op de websites van het Stadsarchief Kampen en het Noord-Veluws Archief.