Milieuraad wil knelpunten wandelroutes wegnemen

Foto van auteur

Zwolle heeft een historische middeleeuwse binnenstad en een prachtig buitengebied. Kortom een stad waar het in en om zeer goed wandelen is. Wandelen is een recreatieve bezigheid waarvoor steeds meer belangstelling bestaat. Liefst in onze mooie omgeving. Maar dat moet dan ook kunnen.

“Nu al is het goed mogelijk mooie wandelingen in het buitengebied te maken. Liefst in de vorm van een rondje, zodat je niet dezelfde weg terug hoeft te lopen”, zegt de Milieuraad. Soms ontbreekt er in zo’n rondje een schakel om het rondje rond te maken. Er is dan een knelpunt. De Stichting Milieuraad Zwolle heeft een nota gemaakt met kaartjes van aantrekkelijke routes. In die nota staan kaartjes met al mogelijke routes en kaartjes waarop de knelpunten staan aangegeven. De knelpunten kunnen bestaan uit een verbod over de dijk te lopen van de beheerder van de dijk, of van de boer om door een weiland te lopen.

De Milieuraad vraagt aan de gemeente of zij moeite wil doen deze knelpunten weg te nemen.

Als je het behoud van het prachtige landschap belangrijk vindt, moet je er een draagvlak binnen de samenleving voor vinden. En die maak je niet door prikkeldraad er om heen te spannen met bordjes verboden toegang. Maar als een bezitter van privé grond wandelaars toestaat, mag daar vanuit de gemeente ook iets tegenover staan.

De Milieuraad roept de gemeente op om met de beheerders en de eigenaars in gesprek te gaan om de knelpunten op te lossen. “Dan wordt de schoonheid van ons omringend buitengebied pas goed voor iedereen, ook voor de wandeltoerist, toegankelijk. En dat is het mooie ommeland van Zwolle zeker waard.”