Panden Melkmarkt maken plaats voor nieuwbouw

Foto van auteur

De panden aan de Melkmarkt 1-5 (het oude ABN/AMRO-gebouw), 7 en 9 maken plaats voor nieuwbouw.  Dit voornemen heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag bekendgemaakt. Het college is van mening dat voor de totale ontwikkeling van de stad de nieuwbouwplannen van zo’n grote waarde zijn dat ze door moeten gaan. Dit betekent dat de panden aan de Melkmarkt gesloopt gaan worden en geen gemeentelijk monument worden. Met het nieuwe plan, dat winkelruimte en woningen omvat, wordt volgens het college een monument voor de toekomst gebouwd.

De plannen omvatten zo’n 3000 m2 winkeloppervlak, horeca, 28 woningen en een openbare fietsenkelder voor zo’n 500 fietsen. De nieuwe ontwikkelingen zorgen er voor dat er een logische route ontstaat van het Rodetorenplein naar de Luttekestraat. De Grote Markt als kloppend hart wordt zo de schakel tussen het noordoostelijke (winkel)gebied en het zuidwestelijke (horeca)gebied van de binnenstad. Over de nieuwbouwplannen wordt sinds een aantal jaren met diverse partners in de stad gesproken. Daarbij is waardering over de plannen uitgesproken en ook de Welstandscommissie heeft positief geadviseerd.

Het college onderkent dat de panden aan de Melkmarkt monumentale waarden bezitten. Bij de sloop van de panden zal zoveel mogelijk bouwhistorisch materiaal gespaard worden. Dit materiaal wordt opgeslagen en hergebruikt bij de restauratie van andere panden.

In de belangenafweging heeft het college ook geconcludeerd dat de bestaande nieuwbouwplannen in een dusdanig vergevorderd stadium zijn dat het niet verantwoord is om nu in te breken op deze plannen. Dit zou een vertraging van enkele jaren met zich meebrengen en hoge kosten voor de eigenaar/ontwikkelaar.

De Stichting Bankgebouw Van Straaten en de Stichting Levende Stadsgeschiedenis hadden aan het college gevraagd om de panden aan de Melkmarkt op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De beide stichtingen zullen in de gelegenheid worden gesteld een zienswijze in te dienen. Ook de gemeenteraad is om een reactie gevraagd. Daarna zal het college een definitief besluit nemen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Panden Melkmarkt maken plaats voor nieuwbouw”

 1. He, He komt dan nu de gratis bewaakte fietsenstalling dichtbij de Grote Markt eindelijk tot wording. Ook de fietsingang naar de andere kant (achter de Harmonie) en de terrassen zullen vaker fietsvrij zijn.

 2. Jelle,
  Waar stond dat de project-ontwikkelaar GRATIS de fietsenkelder ter beschikking steld en dat hij 24 uur per dag GRATIS bewaakt zal worden.

 3. Het aantrekkelijke van de zwolse binnenstad zijn juist al die oude pandjes en de gezelligheid. En nu wil de gemeente het aanzicht van de melkmarkt gaan verpesten met nieuwbouw om winkelgebied a en b aan te sluiten, gadverdamme

 4. de gemeente bungelt weer aan het draadje van de projectontwikkelaar,uit angst voor een mogelijke schadeclaim, zo schat ik in.
  Nieuwe monumenten voor de toekomst? En dat zegt het bestuur dat deze monumentale en bijzondere panden wil slopen? Mijn oude grootvader zou zeggen: “Heer , geef wijsheid, het is daar hard nodig” Hoop dat de Zwolse raad hier haar eigen koers gaat varen en dat ze wel oog heeft voor het historische karakter van de binnenstad. Een binnenstad die mede daardoor ook veel toeristen trekt, en ook dat is economie. Bij zon bericht van sloop gaat bij mij echt het licht uit. Hier is ook door de bevolking echt nog niet het laatste woord over gezegd.

 5. De Stichting Bankgebouw Van Straaten tekent bezwaar aan als Zwolle bij het besluit blijft de historische panden op de Melkmarkt te slopen.
  Het gaat om het gebouwen van de ABN-AMRO bank en Tijl. De gemeente wil ze geen monumentenstatus geven, ondanks de aanbeveling daartoe van een adviescommissie. Volgens Zwolle hebben de panden wel monumentale waarde, maar zou het behouden van de gebouwen teveel gevolgen hebben. De sloop maakt deel uit van de herinrichting van de Melkmarkt, waarvoor de plannen al in een vergevorderd stadium zijn.
  Bron: RTV Oost

 6. Als het nou zou gaan over bepaalde andere panden in die rij, of over panden in de Diezerstraat, dan zou ik de mensen die hier zeggen dat ze ervan af moeten blijven gelijk geven. Maar dit pand mooi? Alsjeblieft zeg! Alleen die foto zegt voor mij al genoeg!
  Als ik kijk naar de nieuwbouw bij het museum een eindje verderop in de straat, dan denk ik dat er best nog wat moois gemaakt kan worden van die lokatie! Ook de stijl van het Eiland spreekt me meer aan dan de stijl van het bankgebouw…

 7. ‘Heer geef wijsheid’ ?? Nou dat moet deze raad toch genoeg zeggen. We hebben in zwolle al jaren een raad van CU, CDA en PvdA. Gelukkig maken die ook weleens keuzes waar de Heer niet aan te pas komt. Bedankt Heer!!!

 8. College erkent nu eindelijk monumentale waarde, wat zij echter jaren geleden had moeten doen.
  Lees verder op de website van Stichting Bankgebouw Van Straaten, en geeft je reactie.

Reacties zijn gesloten.