Zwolle – Het einde voor Kunstenfestival ZwArt in Zwolle lijkt in zicht. Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft maandagavond laten weten dat ze geen vertrouwen hebben in Festival ZwArt voor de toekomst. Met name de keuze van de PvdA was verrassend maandagavond. De partij koos net als de meerderheid voor scenario 3 (geen subsidie en afbouwen), maar zou nog wel de editie van 2011 aan ZwArt willen gunnen omdat de voorbereidingen al in volle gang zijn. De socialistische partij gaat ook in tegen de wens van de eigen wethouder cultuur Nelleke Vedelaar, die voor een subsidie aan ZwArt is. Het besluit valt op 22 november a.s.
Wethouder Nelleke Vedelaar verdedigt het standpunt van het college…
De PvdA, VVD, CU, CDA en Swollwacht zijn tegen een voortzetting van Festival ZwArt. Van deze partijen willen de PvdA, het CDA en de CU nog wel een subsidie verstrekken voor het komend jaar, omdat er voor die editie al voorbereidingen zijn getroffen. De SP zou via een scenario 2 (minder subsidie of om de twee jaar) de termijn op willen rekken naar 2012, wanneer ook de subsidie van de Provincie Overijssel opnieuw bekeken gaat worden. GroenLinks en D66 zijn voor scenario 1, en willen het voorstel tot verlenging van de subsidie voor de komende vier jaren a 130.000 euro steunen. Het meest genoemde argument van de lokale politiek om te gaan stoppen met het kunstenfestival is, dat ZwArt niet de gewenste brede landelijke uitstraling heeft gekregen. De komende bezuinigingsmaatregelen van de gemeente blijken een ander zwaarwegend argument te zijn. Wethouder Vedelaar probeerde het beslismoment nog te verlengen door de keuze voor het festival via een integrale afweging van de cultuurnota te maken, maar kreeg daarvoor niet de gewenste steun.
Jan Slijkhuis (PvdA) tegen voorstel van het college…
Sonja Pauw (D66) voor continuering van ZwArt…
Michiel van Harten (GL) voor subsidie aan ZwArt…
John van Boven (CU) bekijkt het allemaal bedenkelijk aan…
Frank Futselaar (SP) zou nog wel een subsidie willen verlenen tot 2012…
René de Heer (VVD) en Jan Slijkhuis (PvdA) luisteren naar het debat…
Meerderheid raad kiest voor vervlakking van festivalaanbod.
Jammer… Invloed van Den Haag die hier binnendringt 🙁
wonend in de Binnenstad vrijwel niets mee gekregen van dit festival, lijkt me terecht, de voorganger was beter!
Discussie festivalbeleid en cultuurbeleid loopt door elkaar en schept verwarring. Evenals discussie kansen voor het festival versus bezuiningsdoelstellingen. Compromis in de maak: 2011 nog subsidie, daarna meedingen met andere festivalaanvragen…?
De discussie op Weblog Zwolle bij diverse berichten door de bezoekers, organisatie en raadsleden werd tijdens de vergadering 2 x als voorbeeld genoemd. Compliment!
Ik hoorde het maar een keer maar inderdaad een compliment :D:D:D
Mooi, Admin 🙂
Oh jé als ze maar niet naast hun schoenen gaan lopen.
@Derk referte:
(ander draadje maar ga door in de laatste)
CU was niet veel anders dan de meerderheid “kosten hoog”, “sponsors niet sterk verankerd”, “meer investeren in wat goed is” maar niet bepaald slecht dacht ik.
Puntje van advies mijnerzijds bij het eerste deel van Dhr v Boven is wel: de koffie te laten staan en de (geveinste?) desinteresse na het stellen van de vraag door weg te kijken en lopen te laten varen. Misschien is dit normaal want ik kijk voor het eerst en kan nu nog blanco reageren.
Al met al had ik meer verwacht dat er soort compromis zou komen (bv een doorstart in een andere vorm met strikte randvoorwaarden), het was dus politiek bijzonder om te zien hoe stellig (inclusief de toezegging 2011) iedereen was in zijn keuze. Het is natuurlijk nog geen eind november en in vorige discussies staan nog genoeg gezichtspunten.
Speciaal complimenten voor het moderne, vlotte en heldere betoog van de SP, ik ben nl niet de doelgroep van deze partij. Alleen jammer van het doorzagen “gaat u met me mee tot 2012?”.
Eindelijk gaat de gemeente eens een verstandig besluit nemen. Echt van de zotte zo’n enorm bedrag voor dit locale festival. Ik vind tevens dat ze ook in 2011 deze subsidie niet moeten verstrekken. Absoluut onzin omdat aankomend jaar te doen. Jammer van de voorbereiding, maar zo gaat het nu eenmaal in het leven.
Bericht door 1stcobra, op 1 november 2010 om 22:01
CU was niet veel anders dan de meerderheid “kosten hoog”, “sponsors niet sterk verankerd”, “meer investeren in wat goed is” maar niet bepaald slecht dacht ik.
Ben ik het mee eens
Puntje van advies mijnerzijds bij het eerste deel van Dhr v Boven is wel: de koffie te laten staan en de (geveinste?) desinteresse na het stellen van de vraag door weg te kijken en lopen te laten varen. Misschien is dit normaal want ik kijk voor het eerst en kan nu nog blanco reageren.
Ook me eens en hij moet zijn betoog eens een paar keer lezen, zodat die gaat spreken ipv voorlezen. Alleen zijn hand uit de zak halen omdat die moet enteren op zijn minilaptop.
@Derk, GL had ook wat moeite om tijdens het voorlezen van het betoog (incl versprekingen) nog emotioneel betrokken de zaal in te kijken. Tja, iemand moet toch als eerste openen 🙂 en was achteraf allang blij dat dit niet D66 was, dan was ik afgehaakt haha.
Het was leuk om te zien en omdat de tegenstellingen niet echt groot waren, vrij tam.
Niet gezien 1stcobra, gedoe met browsers enzo, pas wezen kijken toen de PvDA er was. Kunnen we D66 nog ergens nazien?
@ Derk en 1stcobra
Hoe vonden jullie het haar van de koffiedame zitten?
Bericht door Andre Kijk, op 1 november 2010 om 22:17
@ Derk en 1stcobra
Hoe vonden jullie het haar van de koffiedame zitten?
Dame in kwestie niet gezien maar wel knullig gedrag.
Ik meen toch van een aantal partijen ( onder andere PvdA en CU)desgevraagd gehoord te hebben dat als er geen bezuinigingen aan zouden komen men vóór voortzetting van de subsidie zou zijn. Dan noem ik bezuinigingen geen zwaarwegende reden maar doorslaggevende reden. … lijkt mij tenminste.
Ja rinus zo hebben hun het ook gezegd.
@Andre: ze was prima in beeld hoor 🙂
@Rinus: ja, inderdaad zijn dat wel doorslaggevende zaken en dat geven ze ook desgevraagd aan: “rug tegen de bezuinigingsmuur etc”. Beiden geven als voorkeur aan om meer te besteden aan lonende & kleinschalige doelen.
Btw: Ik spreek liever van een bezuinigingsspook:
-je weet niet of hij echt bestaat tot je hem ziet maar da’s te laat;
-als je hem terug wilt pakken, dan verdwijnt hij;
-hij verschijnt op plekken waar je hem net niet verwacht;
-hij vreet meer energie dan kwijt zou willen;
etc 😉
Er zal ongetwijfeld nog veel te investeren en te vormen zijn geweest voordat ZwArt aan de doelstellingen zou hebben voldaan. Feit is dat het festival één van de weinige mogelijkheden bood voor Zwolle om onderscheidend te zijn en zich te profileren. We krijgen nu meer van hetzelfde en dat is voor bewoners, bezoekers en middenstand een slechte zaak, ofwel een ZwArt besluit is aanstaande.
Goede zaak zonde van het geld,,,
@WZ
Als er dan toch complimenten worden uitgedeeld: complimenten voor de snelle prima redactionele samenvatting en beeldende foto’s!
@Derk: Over een week kun je alle bijdragen van vanavond in de herhaling zien op de gemeente website.
Sonja Pauw kwam op mij over alsof ze direct en persoonlijk betrokken is bij ZwArt. Of het zo is, weet ik niet maar ik zou bijna denken dat bij haar een paradepaardje om zeep geholpen dreigt te worden.
wat raar ze gaan ergens mee stoppen , maar willen het toch nog jaar door blijven sponsoren?
Ik zou alleen geld schieten om de kosten te drukken die gemaakt zijn vanuit de voorbereiding.
Vele malen kwamen ook de begrippen “brede landelijke uitstraling” en “breed publiek bereiken”. Ik kreeg de indruk dat beide zaken, vooraf als opdracht meegegeven aan het festival, niet meetbaar waren geformuleerd. Met als gevolg dat er nu over heen en weer gepraat werd. De een vond het onvoldoende bereikt, de ander zag er potentie in. Zo schiet dat dus niet op. Zeker niet als ZwArt enerzijds gezien wordt als opvulling van een gat in het culturele aanbod en er anderzijds afkeurend geconstateerd wordt dat er geen hordes (100.000 of zo) op afkomen.
Opmerkelijk vond ik ook dat het op de agenda stond als “evaluatie van ZwArt”. Terwijl eigenlijk een ruim voorschot werd genomen op de aanstaande bezuinigingen. Niet de evaluatie ( inhoudelijke kwaliteit, sluitende begroting, organisatie, etc…) maar financiële motieven waren onderwerpen van gesprek, terwijl op de begroting subsidie voor ZwArt als vaste post staat opgevoerd. De begroting en dus eventuele bezuinigingen komt pas later, ik meen de 12e of zo, aan de orde.
@ WFvN:
Ik had sterk de indruk dat er drie jaar geleden een paradepaardje om zeep is geholpen. Met name Swollwacht en in mindere mate VVD haalden met grote regelmaat oude koeien ( lees De Stad Als Theater) uit de sloot. Een soort onderhuidse rancune. Jullie hebben toen ons speeltje afgepakt, nu zijn jullie aan de beurt. De vergelijking met “de stad als theater” werd een flink aantal keren gemaakt. “Ons festival dat om zeep geholpen is, had na drie jaar toch meer bezoekers dan dat van jullie”. En dan vergeten we gemakshalve even dat het appels met peren vergelijken is. Toch jammer dat de gemeente die slechts iets meer dan een kwart (130.000) van de begroting 550.000) subsidieert en wel alle voordelen heeft, op deze manier een festival om zeep kan helpen.
@WFvN: Ik begrijp niet waarom je Sonja Paauw deze verdachtmaking, die vooralsnog nergens op gebaseerd is, in de schoenen wilt schuiven.Sonja verwoorde gisteren de mening en gevoel van cultuurminnende Zwollenaren die het heel erg zonde vinden om een in potentie goed en onderscheidend festival zomaar stop te zetten. Daarmee vertegenwoordigde ze ook mij als Zwollenaar en bezoeker van het festival. Als raadslid mag je zo’n mening en gevoel delen en uitdragen. Vergelijk het met een raadslid dat erg van voetbal houdt en daarover een heel betrokken betoog houdt. Die heeft ook geen persoonlijk belang in de club waar het debat over gaat.
Het zou je sieren als je op je woorden m.b.t. Sonja terug komt.
Onzin, als WFvN dat vind moet hij dat zelf weten.
@ Rana: helemaal mee eens.
@WFvN / Rana: Mevr Pauw kwam inderdaad zeer betrokken over, en daar is cultuurtechnisch natuurlijk niets mis mee, zeker omdat ook deze zijde nu goed belicht is geweest. Aan de keuze van de formulering & wijze van presenteren mag nog wel wat gesleuteld worden maar da’s een leercurve zeggen we dan maar 😉 Persoonlijk vind ik he tprima om tijdens discussies/betogen emoties te zien tot een bepaalde hoogte. Ook bv een Swollwacht had inderdaad een stuk emotie met het “elitair cultureel programma van ZwArt” en de verwijzing naar “de stad als theater”, het blijft mensenwerk en dus altijd anders. 🙂
Dan maar weer naar de kermis, die is elk jaar verrassend hetzelfde!
Mooie foto’s, dat wel natuurlijk. Maar Frank van Hienen heeft van de afgelopen editie van ZwArt nog veel mooiere foto’s gemaakt. Mag er daar ook eentje van bij in deze serie?
Verder wil ik Groenlinks en D66 bedanken voor hun oprechte steun.
als je ergens bij betrokken bent heb je toch ook een persoonlijk belang?
@john betrokkenheid en persoonlijk belang hoeft niet altijd samen te gaan.
Jij kunt bijv. best met een collectebus van KWF gaan collecteren, zonder dat er sprake is van een persoonlijk belang:)
Wfvn dat Sonja Pauw overkwam of ze er bij betrokken is, dat kun je zien als een raadslid die ergens voor is en dat op een nette en wat emotionele wijze brengt.Ik had haar graag willen regisseren in het laatste toneeelstuk wat ik regisseerde.Betrokkenheid ,inlevingsvermogen en daadkracht.
Sonja ontbeert nog de ervaring van iemand die al jaren in de politiek zit,dat was te merken bij de beantwoording.Ik vond het heel knap dat ze er in een onderwerp waar iedere partij hun woordje al had gedaan en al lang bleek welke kant het op ging er nog zo voor ging.Ik ben het met Rana eens tot het je zou sieren je woorden terug te nemen.
@john Je moet persoonlijke betrokkenheid (in de zin van iets leuk, goed, mooi, belangrijk of juist het tegenovergestelde vinden) niet verwarren met een persoonlijk belang. Zoals 1rstcobra hierboven terecht opmerkt, ook Swollwacht reageert vanuit een persoonlijke betrokkenheid: dat ze niks hebben met zogenaamde elitaire kunst. In dit geval ben ik het niet eens met hun mening, maar het is wel hun goed recht om die kant van de zaak te belichten.
Met persoonlijk belang wordt bedoeld dat je er zelf persoonlijk beter van wordt, omdat je bijvoorbeeld in het bestuur zit, of een deelnemend kunstenaar bent, of er via een organisatie concrete werkzaamheden uitvoert voor het festival. Kortom als iemand er direct of indirect geld mee verdient (heeft) of in de positie zit om te bepalen met wie het festival “zaken” doet. In dat geval zou het een kwalijke zaak zijn als een raadslid het woord voert. Daarom vind ik de insinuatie aan het adres van Sonja nogal vreemd. Maar wie weet haalt WFvN betrokkenheid en belang door elkaar.
Als hij betrokkenheid bedoelt, dan zou ik dat maar als compliment opvatten voor Sonja, want wat is een raadslid waard die zich helemaal nergens betrokken bij voelt?
Truuwens uit de woorden van de voorzitter Gerdien Rots bleek dat er een bedompte sfeer hing in de raadzaal,dit komt mede door dat het besluit(wat nog genomen gaat worden)mede tot stand komt door de enorme bezuinigingsoperatie waar ook onze raad voor staat.
Mmmm en nu ik alles nog eens nalees zie ik persoonlijke betrokkenheid staan bij @WFvN. 😮
Nou ja, ik ben wel benieuwd dus hoe ik je bericht eigenlijk moet lezen. 😉
eindelijk de stekker eruit, deze geldverslindende linkse hobby. zelf de broek ophouden, er zijn nu belangrijkere dingen dan een festival dat niets oplevert
Gelukkig is er weer een korte “one-line inhoudelijk minder onderbouwde reactie”, nu alleen nog een reactie die gaat verwijzen naar dhr Wilders en we zijn weer bijna op landelijk niveau 😀
@Rana (en anderen)
Het woordje ‘persoonlijke’ is inderdaad de kern van m’n verhaal. Wat ik meende te zien is een Sonja Pauw (ik ken haar niet persoonlijk en dit is ook de eerste keer dat ik haar heb zien spreken dus ik heb verder geen referentiekader van haar in het algmeen) die dus echt persoonlijk betrokken is bij ZwArt, niet als zijnde een bestuurslid die moet meebeslissen over ZwArt maar als iemand die direct betrokken is bij het festival. Bijvoorbeeld meehelpt als vrijwilliger of voor mijn part een partner heeft met wie ze lief en in dit geval dan ook leed deelt. Echt persoonlijk betrokken dus.
Mij hoor je verder niet zeggen dat ze dat niet mag doen, mij hoor je niet zeggen dat ze zich niet hard mag maken voor het festival. Het was iets wat ik meende te zien en wat ik nogal opmerkelijk vond.
Er zijn met het vooruitzicht op het huidige kabinet JUIST zulke dingen nodig als festival ZWART!
Is Sonja Pauw niet enigszins betrokken als medewerkster van het KCO aan de Kamperstraat? Dat zou me niet verbazen.
@vdBerg; daar heb je inderdaad gelijk in.
Sonja Pauw is communicatieadviseur van KCO.
het adviseren vanuit KCO is, in de rol van raadslid communicatie D66, dan ook gelijk meegenomen in het debat.
Tjonge, nou mag ik ook wel wat beter lezen. Het gaat dus niet om het woordje ‘persoonlijk’ maar om het woord ‘betrokken’ wat schijnbaar door menigeen opgevat is als ‘belang’. Nee, ik heb het echt over ‘betrokken’.
En hieraan te zien heeft Rana dat ook zo gehad?
Wat betreft terugnemen van woorden, ik heb niet de intentie om dat te doen want ik denk niet dat ik wat vreemds gezegd of gesuggereerd heb. Misschien dat dat duidelijk is als het verschil tussen ‘belang’ en ‘betrokken’ duidelijk is.
Goed om te lezen dat in mijn betoog in ieder geval mijn betrokkenheid goed overkwam. Ik vind culturele ontwikkeling belangrijk en denk dat ZwArt binnen de ambitie van Zwolle past (maar dat zullen we zien straks met de nieuwe nota). Een persoonlijk belang bij ZwArt heb ik niet. Ik ben geen vrijwilliger en ook vanuit KCO hebben wij geen directe belangen bij ZwArt.
@Sonja Pauw: keurig, dan is dat ook weer duidelijk, dank je.
(ja, sorry: Paauw)
@Sonja, dan ben je dus ‘gewoon’ betrokken. En ja, dat meende ik absoluut te zien. Voor mij stond je in ieder geval niet als iemand die een beetje vanaf de zijlijn wat loopt te roepen, je bent er echt mee bezig.
Sorry, ik meende dus echt absoluut de betrokkenheid te zien. De reden van betrokkenheid is dus anders dan ik had zitten verzinnen maar dat maakt denk ik niet uit.
Maakt niet uit! Ik ben blij met jullie reacties. Ik ga nu afsluiten. Hartelijke groet!
@WFvN dat is inderdaad duidelijk nu, fijn. 🙂
En zo is er weer een mooi initiatief vakkundig de nek omgedraaid vanwege de centen. Wees er maar trots op college, jullie zullen wel een fijn schouderklopje krijgen vanuit Den Haag, geniet ervan. Als inwoner van Zwolle vind ik het getuigen van armoede dat voor dit soort evenementen geen plaats meer is. En nu nooit meer roepen dat jullie serieus werk willen maken van cultuurbeleid, daarvoor ontbeert het aan lef en een visie.
Volgens mij was het de PVDA wethouder Witbraad die het project stad als Theater de nek om draaide.
Net als toen lijkt het wel dat wanneer een cultuur festival succes begint te krijgen wordt het de nek omgedraaid.(en dan kost het geld)
Dat de PVDA hieraan wending geeft verbaast me niets, het handjevol cultuurliefhebbers dat PVDA stemt in Zwolle kunnen ze missen.
Het zal me dan ook niets verbazen als ze straks ook tegen de nieuwbouw van het Hedon zullen stemmen.
@stadshagenees, enigszins kort door de bocht,
Door de opzet en sfeer zijn festivals meestal laagdrempelig en slagen zij er in een publiek te bereiken dat onder andere omstandigheden de voorstellingen als weinig toegankelijk zou kunnen ervaren. Gezien de
500.000 Euro voor 27000 betalende bezoekers is dit niet helemaal gelukt terwijl er nog heel veel kleinschalige (groei)projecten lopen die ook een kans moeten krijgen (ook als er straks geknepen moet worden). Het totaalprogramma voor de stad nog breed genoeg. Nog steeds is er sprake van aandacht voor beeldende kunst, podia (ook Hedon), muziek, theater, dans, film, letterkunde, cultuureducatie, amateurkunst, musea en erfgoed in de stad Zwolle
@ stadshagenees: Even voor de duidelijkheid. Het is niet het college dat de stekker er uit trekt maar de gemeenteraad. Het college wil juist subsidie geven voor de komende 4 (!) jaar. Het zijn de raadsleden van (o.a.) de partijen die in het college zitten die in een te vroeg stadium zitten te bezuinigen.
@1stcobra: Laten we eerst het begrotingsdebat (bezuinigingsdebat) afwachten. Dan weten we of er nog iets overblijft en zo ja, wat.
Ik was gisteravond bijzonder verrast toen bleek dat de Heer Borrel een opiniepeiling heeft uitgevoerd over de bevindingen rond festival Zwart onder de bevolking van Zwolle. Uit zijn onderzoek blijkt dat 90% van de Zwollenaren tegen festival Zwart is. Een schokkende conclusie! Ik ben dan ook benieuwd naar zijn onderzoeksmethodes en hoop dan ook dat het rapport van dit onderzoek snel wordt gepubliceerd, misschien wel op weblog Zwolle?
Natuurlijk weet de Heer Borrel alles over gedegen onderzoek, maar voor andere belangstellenden; dit zegt Wikipedia:
“Wanneer niet de hele doelgroep geënquêteerd kan worden, bijvoorbeeld omdat de groep te omvangrijk is, wordt er een steekproef uit de doelgroep genomen om de enquête bij af te nemen. Voor een goed resultaat zijn tijdens het enquêteren niet bepaalde groepen oververtegenwoordigd”
Ik neem aan dat het opinieonderzoek naar Zwart, zoals hierboven is beschreven is uitgevoerd en dat de Heer Borrel niet zomaar in een raadsvergadering wat cijfers roept naar aanleiding van een praatje met bekenden op Zwolle Culinair. Want dat zou een raadslid, een belangrijke volksvertegenwoordiger in een grote stad als Zwolle toch nooit doen???
@Rinus, je hebt gelijk.
@diversen
Ik geef er nog eentje mee:
D. Kraaijpoel n.a.v. het boek ‘niet alles is kunst’:
Een mogelijke benadering voor de toekomst: je moet jezelf altijd blijven afvragen of die gewone klassieke taferelen kunst (lees: mooi, prettig, fantasievol) kunnen zijn in de beleving van een hele grote doelgroep? Dat je daarnaast wat moderne, abstracte, experimentele kunst kan plaatsen ter kennismaking/verrijking is een tweede maar de ($) basis moet solide zijn.
Verslag Raadsplein:
Op het Raadsplein van 18 oktober is dit onderwerp besproken in de informatieronde. Hierbij was Margreet Teunissen aanwezig. Zij is voorzitter van de Commissie Stimulering Producties die het festival heeft geëvalueerd. Daarnaast was de festivalleiding vertegenwoordigd.
Festival ZwArt is nu drie keer gehouden. Met de raad is afgesproken dat er na drie jaar geëvalueerd zou worden en een besluit zou worden genomen over de gemeentelijke subsidie. Het college heeft drie scenario??s overwogen en stelt de raad voor te besluiten de subsidie onder voorwaarden voor de komende vier jaar te continueren. De debatvraag ging dan ook over de vraag of de raad net als het college kiest voor het voortzetten van de subsidie.
Over het algemeen waren de fracties kritisch over het festival. Het aantal bezoekers is te weinig en er wordt geen breed publiek bereikt. Verder is er nauwelijks sprake van een landelijke uitstraling. Gezien de enorme bezuinigingsopgave is het niet verstandig om zich voor 4 jaar vast te leggen. Een meerderheid was dan ook tegen het voorstel van het college. Enkele fracties vonden wel dat er, vanwege behoorlijk bestuur, nog een eenmalige bijdrage voor 2011 kan worden verstrekt. Fracties vonden het jammer dat er geen integrale afweging heeft kunnen plaatsvinden. Festival ZwArt zou moeten worden afgewogen tegen overige festivals en moeten worden meegenomen in de discussie over de cultuurnota. Wethouder Vedelaar gaf aan festival ZwArt meerwaarde heeft voor Zwolle. Het college heeft vertrouwen in de toekomst en vindt dat ZwArt geen slachtoffer mag worden van bezuinigingen. Ze vroeg zich af welke criteria hadden geleid tot de afweging van de fracties om niet in te stemmen met het collegevoorstel. Aan het eind van de bespreking was de conclusie dat een meerderheid tegen voorzetting is van de subsidie aan festival ZwArt. Definitieve besluitvorming zal plaatsvinden in de besluitvormingsronde-A op 22 november.
@admin WZ, verslag Raadsplein:
En dat is dus het belachelijke… Vooraf zijn deze eisen dus niet meetbaar gedefiniëerd en kun je dus achteraf wat uit je duim zuigen en roepen dat de doelen onvoldoende zijn behaald.
>:(
Voor de duidelijkheid, het is het verslag van de gemeente Zwolle.
Artimond (Helmond): Ruim 40 jaar geleden werd Artimond geinitieerd door enthousiaste kunstliefhebbers. Inmiddels trekt Artimond Kunstfestival jaarlijks zo??n 25.000 bezoekers… Dankzij de steun van de gemeente Helmond, de provincie en vele sponsoren zijn (bijna) alle activiteiten gratis toegankelijk
Oerol (Terschelling): Het culturele festival Oerol op Terschelling heeft volgens de organisatie dit jaar ongeveer 55.000 bezoekers getrokken. De organisatie is tevreden over het verloop van het festival, dat voor de 29ste keer werd gehouden.
Is het wel realistisch om te verwachten dat een kunstfestival na 3 jaar landelijke uitstraling heeft? In het licht van de cijfers van Artimond en Oerol lijkt mij dat Zwolle Art op korte termijn al een prestatie van formaat heeft geleverd.
O.k. Noem me 3 geweldige acts die de laatste 3 jaren te zien waren.
En dan geen Bertolf, want die kan je ook gewoon bij Hedon zien.
Moeilijk h?… ?
Ik denk dat de raadsleden gelijk hebben. Ik ken geen personen die tijdens en vooral niet na een editie van ZwArt het over het festival hadden. Het viel niet op in het stadsbeeld!
En de enige landelijke bekendheid in kranten kwam door een eigen persbericht van de organisatie naar de kranten toe. Daarvan hebben twee kranten melding gemaakt.
http://www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl/
http://www.youtube.com/watch?v=kFJg9duUJuE&feature=youtu.be
Dag Henk,
Kan ik je geheugen opfrissen?
La Pat, Hanggai, Nynke Laverman, Hendrik Jan de Stintman, Firma Weijland, Gnaffel, Dirk Roofthooft, NoBlues, Wouter Hamel, Lady Linn & the magnificent seven, Rico, Typhoon & Muppetstuff, Het Zonderling gezelschap, Jeroen Kriek, De Jonge Honden, Nyt, Random Collision, Benno & Tali, Jan Fabre, enz.
Dag Henk,
Wat de Nationale pers betreft:
Artikelen in de Volkskrant, NRC, NRCNext, AD, 10 pagina’s in Vrij Nederland, Trouw, een stuk of 5 landelijke vaktijdschriften.
Dat zijn er meer dan twee en bovendien waren dat geen persberichten.
M.a.w. niet zomaar wat roepen a.u.b.
idd Niek, ik ken er ook wel 3!of toch 2….
@Andre Kijk: ik zou dan wel willen zien dat niet de kunstenaar, acteur, artiest etc (dus degene die aan de aanbod kant zit) om cultuur schreeuwt maar de doelgroep: het publiek (aan de vraagkant) want daar doet men het toch uiteindelijk voor. Als ik mijn geld ergens mee verdien, schreeuw ik ook wel als er bezuinigingen komen maar da’s niet geloofwaardig en niet de echte essentie van ageren tegen cultuurkaalslag. (snapt iedereen het nog of raak ik iemand kwijt?)
@Niek; je hebt gelijk om te reageren, stopzetten is één en dat zal je ook wel accepteren maar je laten afbranden is wat anders.
…hoewel ik ook niemand ken van de line-up maar ben ook zeker niet de doelgroep van ZwArt.
Krijg ik op m’n kloten van de organisator zelf 😮
Dat verdiend respect!
Van de genoemde namen ben ik bij de meeste optredens geweest. De grootste en bekendste naam is Wouter Hamel. Hij had vorig jaar ongeveer 350 toeschouwers op dat gratis toegankelijke Grote Kerkplein.
De rest zijn lokale bands of B- artiesten zoals Nynke Laverman en toch ook Typhoon
Van Jan Fabre had ik nog nooit gehoord voordat hij naar onze stad kwam. Ik weet nog steeds niet wat hij doet overigens. Hij was een speelje van de incrowd. De Zwollenaar, voor zover ik weet van de mensen die ik sprak, deed dit niets.
De media: ik was met twee kranten bekend. Niek zal het ongetwijfeld beter weten. Excuses voor mijn onwetendheid en deze misstap!
@ 1stcobra
Natuurlijk heb je een punt dat ook de kunstenaar etc. voor eigen parochie preekt. Ik heb de links slechts vermeld vanwege de actualiteit en orginaliteit.
@ Andre, dat snap ik uiteraard! Het was meer in het algemeen…
Misschien dat er nu wat geld over blijft voor een festival dat wel door de Zwolse bevolking gedragen wordt…dat lijkt me toch de belangrijkste doelgroep?!
@ Johanna:
De voornaamste redenen om ZwArt niet te willen ondersteunen is bezuinigen. Geld over… denk het niet. ZwArt wordt zeker gedragen door de zwolse bevolking. Alleen niet met 99% meerderheid.
nee, rinus, dat is heeeeul veeeeeeeeeel minder dat blijkt wel weer.
Maar kunnen de culturele-festival-verzinners nu niet hun wonden likken en nu eens wat goeds verzinnen?
Misschien dat ze nu leren van deze ervaring en zich niet uit het veld laten slaan en gedegen onderzoek doen naar iets wat wel aanslaat in Zwolle?
@John:
Niet alles hoeft een commercieel succes te zijn of door een meerderheid gedragen te worden om bestaansrecht te heben. Een voorbeeld: FC Zwolle heeft een stadion met capaciteit 10.000 mensen en dat zit nooit of zeer zelden vol. (De laatste wedstrijd ongeveer 6.000). 10.000 plaatsen op een inwoner- aantal van 120.000. Dat is dus in verste verte nog niet eens een 10%. Toch zou ik niet willen beweren dat FC Zwolle geen bestaanrecht heeft.
Pffff Rinus, daar zit geen subsidiegeld in van meer als een ton voor maar 9 dagen.
Bestaansrecht ja, maar dat moet je verdienen en dat bewijs je door de opkomst. Of moet het een paradepaardje blijven waar alleen een select gezelschap van “geniet”.
22.000 bezoekers in 9 dagen op festival zwart.
Legoworld trekt 75.000 bezoekers in een hal in 8 dagen zonder subsidiegeld.
Maak dan een grote legohoek op je festival en dan heb je misschien wat meer opkomst.
Als we dan toch appel met peren aan het vergelijken zijn…
De vraag is of je persé allerlei aansprekende grote namen moet neerzetten om van ZwArt een succes te maken. Natuurlijk heb je een paar grote namen nodig op het affiche, maar dat andere artiesten minder bekend zijn en dat dat “de Zwollenaar” (lees: “het volk”) niet kan bekoren, is een matig argument. Er zijn ook zat mensen die geen bal geven om voetbal, om sport, om het plaatselijke muziekkorps, enzvoort. Dat is dus niet het belangrijkste criterium.
Waar het om gaat, is dat een stad als Zwolle en rijk en divers cultureel leven heeft. En dat is dus meer dan alleen datgene wat de massa aanspreekt. Voor ieder wat wils: sommige evenementen en concerten kunnen zichzelf financieel bedruipen, anderen hebben steun nodig.
Stemmingmakerij,
De hr. H. Borrel ( de) gaat over de rug van de Zwolse cultuur zijn waarheid verkondingen. Hij heeft een enquête gedaan bij Zwolle Culinair en komt daarna met conclusies. Hij die een oprechte mening heeft als het om Bonbons & Bier gaat. Hij die jaren lang heeft kunnen genieten van een inkomen en bestaansrecht die aan de cultuur grenst. In de wandelgangen hoor je vaak dat hij een sterke ondernemer is maar ook duidelijk een grijs gebied heeft, niet echt transparant als het om zaken gaan. Wordt nu toch wel erg nieuwsgierig naar enquêtes in zijn omgeving waar hij centraal zal staan! Als ik de hr. Borrel was zou ik me dood schamen om het opjutten!! Verdiep je echt in cultuur, los van dit festival. Cultuur is zo belangrijk voor de mens en haar omgeving, het maakt bittere tijden mooi. BV bezuinigen doorvoeren doet pijn, door lekker naar muziek te luisteren, dans, hans teeuwen, een biertje drinken stemt je gelijk weer een vrolijker en kritischer.
Voor liefhebbers, hier is de link waarmee het debat in de herhaling te zien is. http://zwolle.raadsinformatie.nl/notucastOD/preverg/3226#agendaItem52072 Bij de agenda moet je even naar beneden scrollen en dan “evaluatie zwart” aanklikken.
Over dhr. Borrel gesproken, hij lanceerde wat nieuwe producten bij Zwolle culinair. Met andere woorden; laat ie zich druk maken om de kwaliteit van zijn producten, want daar valt heel veel aan te verbeteren! Hij was waarschijnlijk te druk met zijn enquete 😀
Stadshagenees ga jij ook al bepalen hoe de kwaliteit van producten Is
Laat dat aan vakmensen over en dat zijn alle klanten die producten wel of niet kopen.Ik heb zelf ook een mini Enquete gehouden en wel in de kroegen waar ik kom,op het voetbalveld waar ik kom ,in de bejaardenhuizen waar ik kom.De biljartverenigingen en toneelvereniging.Ik moet helaas concluderen dat Zwart ook hier of nooit bezocht was of men had er zelfs nog nooit van gehoord.Dit heb ik al gedaan voor alle commotie om Zwart en voor het in de raad ter sprake kwam,omdat ik persoonlijk wel een voorstander was.Alleen als andere kleine festivals te lijden zouden hebben van 1 grote ben ik er op tegen.Een straatfestival vind ik hel leuk ,een klinkerfestival etc.Over Persoonlijke smaak valt nu eenmaal niet over te twisten.
Daarom hoef je nog niet te persoonlijk te worden.
Wichert waar heb je het over? Ik zeg toch niet dat er wat mis is met het stratenfestival en ik mag toch wat vinden van de politicus Hans Borrel, hij komt toch zelf met een niet representatieve enquete? Dan is het niet raar dat daar kritisch op gereageerd wordt.
Goedzo Wichert!
Wat betreft die mini-enquete:
Dat betekent dan dat al die Zwartbezoekers bijna niet naar Zwolle Cullinair komen. Of zie ik dit nu verkeerd?
Stadshagenees jij mag natuurlijk reageren op wat Borrel zegt,doe ik ook vaak genoeg,maar dat je de kwaliteit van zijn producten erbij haalt heeft niets met politiek te maken en smaken verschillen nu eenmaal.Hij mag mij elke dag een lekker toetje brengen alhoewel gezien mijn figuur dat niet goed zou zijn.Dit heeft ook niets meer met het festival te maken
Wichert; daar heb jij dan weer een punt :D, goh volgens mij kunnen jij en ik volgend jaar op voor de Nobelprijs voor de Vrede :):):)
Draag ik jou voor en jij mij???