Bijzondere rondleiding in de Statenzaal in Zwolle

Foto van auteur

Zaterdag 24 maart kunnen belangstellenden deelnemen aan een bijzondere rondleiding in de Statenzaal. De Statenzaal van de centrale bibliotheek in Zwolle en zijn geschiedenis zijn het thema van theatrale rondleiding door Toos Ligtenberg en Leonie de Quelerij. Speciaal voor deze gelegenheid kruipen zij in de huid van twee typetjes. Deze theatrale rondleiding biedt de mogelijkheid om eens in een kijkje te nemen in de Statenzaal, die normaliter niet geopend is voor publiek.

De centrale bibliotheek van Zwolle is gevestigd in het vroegere provinciehuis van Overijssel. Onderdeel van dit beschermde monument is de karakteristieke Statenzaal, de voormalige vergaderzaal van de Provinciale Staten van deze provincie. De zaal is in 1898 in neogotische stijl gebouwd en ingericht door architect en rijksbouwmeester J. van Lokhorst. De neogotische stijl werd in de vorige eeuw vrijwel alleen bij kerkelijke gebouwen toegepast, maar is in de Statenzaal doorgevoerd in de kleinste details van wandversiering tot meubilair. De zaal meet 12,5 bij 14.5 meter en is 7 meter hoog. Deze afmetingen en de bijzondere stijl maken de ruimte tot iets zeer bijzonders. In 1986 kreeg het voormalige provinciehuis een nieuwe bestemming, het werd de hoofdvestiging van Bibliotheek Zwolle. In 1992 is de Statenzaal grondig en fraai gerestaureerd.

Toos Ligtenberg en Leonie de Quelerij nemen u mee terug in de tijd. Zij kruipen speciaal voor deze theatrale rondleiding in de huid van de schoonmaaksters van het oude provinciehuis. Zij verhalen en zingen over vervlogen tijden in een informatieve en interactieve rondleiding door de Statenzaal.

De rondleiding start zaterdag 24 maart om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur.

Entree € 5,- (all-in pas € 3,-).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Bijzondere rondleiding in de Statenzaal in Zwolle”

Reacties zijn gesloten.