Kunstmanifestatie R&R ontsluit Zwolse binnenstad

Zwolle – Op zaterdag 15 januari 2011 vindt in Theater Odeon de feestelijke aftrap plaats van de kunstmanifestatie Reaction & Reflection (R&R). Om 12.00 uur zal de Zwolse cultuurwethouder Nelleke Vedelaar de openingshandeling verrichten. Daarna start een onalledaagse ontdekkingstocht langs acht locaties in de historische binnenstad van Zwolle.

beeldmerklogo_rr_definitief.jpg

R&R confronteert bewoners, bezoekers en gebruikers van de stad met de waardevolle geschiedenis en de identiteit van de stedelijke leefomgeving. De deelnemende kunstenaars maken cultuurhistorie actueel aan de hand van verrassende impulsen, kruisbestuivingen, toevoegingen aan gebouwen, interacties met bewoners en artistieke ingrepen in bestaande situaties. Het kunstproject wordt georganiseerd door Wim van der Beek. Hij is als curator actuele kunst verbonden aan het BKV-fonds dat door de gemeente Zwolle is ondergebracht bij Kunst & Zo. De curator selecteerde elf kunstenaars die de stad op uitdagende en inspirerende manieren ontsluiten voor het publiek. Het project omvat een cyclus van tentoonstellingen en locatiegebonden ingrepen op diverse locaties in het centrum van Zwolle. Wim van der Beek licht toe: “Voor elke buitenstaander is een onbekende stad een jungle: een ontoegankelijke vesting. De meeste gebouwen blijven hermetisch gesloten voor vreemdelingen. Dat geldt voor New York, Sjanghai, Berlijn en Delhi, en ook voor Zwolle. Maar een stad is ook verleidelijk: een magneet. Beeldende kunstenaars zijn bij uitstek in staat om steden te ontsluiten voor het publiek. Zij bieden sleutels, plattegronden, breekijzers of gebruiksaanwijzingen. Over die gidsfunctie gaat R&R: een project voor city animals bij uitstek, maar ook voor iedereen die de verleidingen van een stad graag wil leren kennen in de slipstream van beeldende kunst.”Deelnemende kunstenaars zijn: Hellen Abma, Gilbert van Drunen, Douwe Dijkstra, Jeroen Molenaar, Simon Benson, Nicolas Dings, Jonathan van Doornum, Joost Benthem, Ken’ichiro Taniguchi, Toine Horvers en Rudy Simon.

Locaties:
Expositieruimte KCO, Museum De Fundatie, Stedelijk Museum Zwolle, Museum Het Vrouwenhuis, De Sassenpoort, Het Dominicanenklooster, 19 het atelier architecten en Galerie Het Langhuis.

R&R duurt t/m 27 maart 2011.

Informatie: www.kunstenzo.nl of (038) 852 87 01. Bij het kunstproject verschijnt een gratis informatiekrant die onder meer verkrijgbaar is bij de deelnemende locaties.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Kunstmanifestatie R&R ontsluit Zwolse binnenstad”

  1. Toevoegingen aan gebouwen en artistieke ingrepen in bestaande situaties???
    O jeee, wat staat ons te wachten? In de Veerallee staat ook nog steeds een gebouw helemaal “ZwArt” geschilderd, niemand die het weer schoonmaakt.

  2. Op basis van dit persbericht wordt weinig duidelijk of het nu om een eenmalige manifestatie (dat zijn manifestaties, dacht ik in de regel) gaat of om een zich herhalend ‘project’. De verwijzing naar de website van kunstenzo levert geen nieuwe informatie. Het blijft dus wachten op de informatiekrant die bij het ‘kunstproject’ (is dat de manifestatie op 15 januari?) beschikbaar komt. Ik wil me best laten verrassen, maar enige informatie over het programma kan geen kwaad om mij (en anderen?) over de streep te trekken. Het idee lijkt me goed, maar de communicatie is vooral op insiders en familie van de kunstenaars gericht. Jammer.

  3. Bedankt voor extra informatie. Geweldig initiatief. Schitterend artwork, dat echt “trekt”. Het gratis overlevingspakket lijkt geen overbodige luxe gelet op de lengte van de expeditie. Indien een tijdschema zou zijn bijgevoegd zouden geprikkelde geïnteresseerden (zoals ik) een deel van de expeditie kunnen bijwonen.

Reacties zijn gesloten.