Klassieke straatverlichting siert deel binnenstad

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een deel van de binnenstad te voorzien van klassiek ogende straatverlichting.

In een aantal woonstraten, waaronder de Koestraat, Nieuwe Markt en Thorbeckegracht komen andere armaturen, wandarmen, masten, lampen en een andere kleur. Ook de lichtpunthoogte wordt aangepast. Bewoners van de binnenstad en de Vereniging Vrienden van de Stadskern hebben om de aanpassing gevraagd. De gemeenteraad besluit in de loop van 2011 over het voorstel. Het straatmeubilair krijgt in plaats van antraciet de kleur grachtengroen. Om een historisch effect te krijgen worden de armaturen op 3,5 meter hoogte gehangen in plaats van de gebruikelijke 5 meter. Omdat een lamp die lager hangt een kleiner oppervlakte beschijnt, wordt ook het wattage van de lampen aangepast: van 70 naar 35 Watt. Zo kan het historisch effect gecombineerd worden met de eisen van lichtniveau en gelijkmatigheid uit het verlichtingsplan dat in 2005 is vastgesteld.


Op een aantal plekken is voldoende ruimte voor masten: aan de Thorbeckegracht, op de Nieuwe Markt en op het plein bij de Goudsteeg. Aan de Thorbeckegracht en de Nieuwe Markt wordt de Haagse mast geplaatst. Aan de Thorbeckegracht staat namelijk al een groot aantal Haagse masten, waarvan er 15 origineel zijn. Bij de Goudsteeg wordt de Wispelweymast geplaatst. De vervanging van de verlichting wordt in fasen uitgevoerd en start in 2011. Naar verwachting is de uitvoering in 2012 klaar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Klassieke straatverlichting siert deel binnenstad”

  1. Kijk, hier bespeur ik een aardig advies om zo de stad meer doelgericht weg te zetten. Het hoeft geen Deventer koek te worden maar wat meer het beeld & gevoel van nostalgie/warmte/oude binnenstad oproepen is zeker goed. (is dit nu ook kunst?)

  2. Nu de melkmarkt nog eens HERherinrichten. Ik liep daar gisteravond weer en telkens denk ik bij mezelf van, wat heeft die herinrichting nou voor zin gehad.. Het is zo’n gezichtloze plek geworden, met nutteloze boompjes. Het lijkt gewoon een brede straat, maar dan ook weer net niet. En de het stoepje is voor fietsers levensgevaarlijk. De melkmarkt zou schitterend zijn als het gewoon een echt plein was, met bankjes en terrassen. Of breng het stroompje alsnog terug.

    Overigens ben ook ik voor het plan van de rustieke straatverlichting, uiteraard. En voor de sloop van de v&d en c&a en De Kroon en Xenos. En bouw daar maar weer iets ouderwets voor terug. Kan het niet aanzien.

  3. Inderdaad. De inrichting van de Melkmarkt als een soort ‘avenue’ is volledig mislukt en geeft vaak een troosteloze aanblik. Het is mij nooit duidelijk geworden waarom de alternatieve plannen van bijvoorbeeld de Stichting Levende Stadsgeschiedenis geen weerklank hebben gevonden. Ik vermoed dat het huisvesten van de traditionele Zwolse
    Zomerkermis doorslaggevend is geweest in het besluit. De kermis mag dan een traditie zijn, maar de benodigde onzichtbare gigantische investeringen in de ondergrond en de trieste aanblik in de resterende 50 weken per jaar tonen keihard aan dat er sprake is geweest van een dramatisch slechte afweging. Er zal wel een generatie voor nodig zijn om dit toe te geven en alsnog de oude Aa en dan met de klassieke straatverlichting in ere te herstellen.

  4. @Baert, Ik ben het helemaal met je eens, maar stadsinrichting is een een vak apart, dat hebben we in Zwolle nog niet onder de knie.
    Vaak moet de Horeca er dan de gezelligheid inbrengen, en s’winters valt de kale en vlakte dan extra op he?
    En de wethouder die verantwoordelijk was voor de rommelige inrichting van de Melkmarkt en ook de chaotische Grote Markt is ook al weer uit beeld.

  5. Nu de melkmarkt nog eens HERherinrichten. Ik liep daar gisteravond weer en telkens denk ik bij mezelf van, wat heeft die herinrichting nou voor zin gehad.. Het is zo’n gezichtloze plek geworden, met nutteloze boompjes. Het lijkt gewoon een brede straat, maar dan ook weer net niet.

    Mee eens, volgens mij kun je door het planten van lage struiken precies in het midden al een veel betere/groenere uitstraling creeëren.
    Het mag natuurlijk weer niets kosten dus dat lijkt me een aardige goedkope oplossing.

Reacties zijn gesloten.