Provinciale Statenverkiezingen: keuze uit 273 kandidaten

Zwolle – Kiezers in Overijssel kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart 2011 een keuze maken uit 273 kandidaten van twaalf verschillende politieke partijen.

Het hoofdstembureau heeft vrijdag 21 januari 2011 de kandidatenlijsten definitief vastgesteld tijdens een openbare zitting. De volgende partijen nemen op 2 maart deel aan de verkiezingen in Overijssel:

Lijstnummer 1:   Christen Democratisch Appèl (CDA)
Lijstnummer 2:   Partij van de Arbeid (PvdA)
Lijstnummer 3:   VVD
Lijstnummer 4:   SP (Socialistische Partij)
Lijstnummer 5:   ChristenUnie
Lijstnummer 6:   GroenLinks
Lijstnummer 7:   Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
Lijstnummer 8:   Solidara
Lijstnummer 9:   50Plus
Lijstnummer 10: Partij voor de Dieren
Lijstnummer 11: PVV (Partij voor de Vrijheid)
Lijstnummer 12: Democraten 66 (D66)

Van de 273 zijn er 203 mannelijke en 70 vrouwelijke kandidaten. De jongste kandidaat is 18 jaar (Solidara), de oudste 83 (Solidara). Zwolle en Enschede zijn ‘hofleverancier’ met respectievelijk 40 en 28 kandidaten. Vier partijen zijn in Overijssel een lijstencombinatie aangegaan. De eerste lijstencombinatie wordt gevormd door de Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) en GroenLinks, de tweede door de ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

40 gedachten over “Provinciale Statenverkiezingen: keuze uit 273 kandidaten”

  1. @Marrianne Een lijstcombinatie betekent dat 2 (of meer) partijen hebben afgesproken dat de reststemmen onder elkaar worden verdeeld. De partijen doen dus elk apart met een eigen programma mee aan de verkiezingen.
    Verdeling van reststemmen gebeurt volgens een vrij ingewikkelde methodiek die als effect heeft dat de grootste partij(en) de meeste kans heeft op extra zetels via de reststemmen. Door een combinatie aan te gaan proberen partijen te voorkomen dat ‘hun’ reststemmen terecht komen bij partijen met een heel ander gedachtengoed.

  2. @Henk; Kies verstandig is genoeg, als je partijen wilt vermelden is daar het politieke log voor, daar kun je verder discussiëren en hou je het hier schoon

  3. De Hond peilt (TK10): vvd 35 (+4) pvv 27 (+3) sp 19 (+4) pvda 18 (-12) cda 17 (-4) d66 13 (+3) gl 11 (+1) cu 5 sgp 2 dier 2 50Plus 1 (+1).

    Gaat de PvdA een historische nederlaag krijgen?
    Zolang Cohen blijft zitten, jazeker!

  4. De PS vind ik inderdaad niet interessant. Zo’n beetje heel NL niet hoor 😉 Wel vind ik het interessant hoe de politieke verhoudingen landelijk liggen. Dat zien we dan provincieel terug. Zo is het nu eenmaal (h? Derk).

  5. Nou Henk, een opkomst van 50% in de jaren dat er geen landelijke items zijn mag dan teleurstellen, maar steunt niet jouw uitspraak over “heel NL”. Of was dat er een in de categorie “ik en velen met mij”?
    Persoonlijk vind ik het jammer wanner mensen met politieke belangstelling zich vooral interesseren voor landelijke items, omdat ook op lokaal, Europees én provinciaal niveau besluiten worden genomen die mensen raken in hun leefomgeving. Denk bij de provincie maar eens aan openbaar vervoer (Hanzelijn), ruimtelijke plannen (waar komt de rondweg Stadshagen, waar dat bedrijventerrein etc), natuurbeheer, water (waar retentiegebieden komen, hoe combinaties met andere ontwikkelingen zoals bij IJsseldelta), regionale economie, culturele infrastructuur etc. Maar kan natuurlijk zijn dat het jou niet uitmaakt wie daarover beslist en wie daar dus bij gebrek aan interesse nauwelijks verantwoording hoeft af te leggen.

  6. Je hebt wel een aantal relevante punten hoor Dame. Maar veel ontstaat bij de gratie van de landelijke overheid (Hanzelijn). Verder vind ik de provincie een duur en ook log orgaan. Je wilt niet weten hoeveel geld de provincie als orgaan kost. Bijvoorbeeld de meer dan modale salarissen die daar betaald worden.

  7. Je wilt niet weten hoeveel geld de provincie als orgaan kost. Bijvoorbeeld de meer dan modale salarissen die daar betaald worden.

    Is dat een aanname, of heb je daar bewijzen voor.

  8. Bericht door Henk, op 23 januari 2011 om 13:29
    De PS vind ik inderdaad niet interessant. Zo’n beetje heel NL niet hoor Wel vind ik het interessant hoe de politieke verhoudingen landelijk liggen. Dat zien we dan provincieel terug. Zo is het nu eenmaal (h? Derk).

    Nee Henk zo is het niet, wat Dame al aangaf.
    Jij gaat dus gewoon stemmen op een partij die landelijk is. Verdiep jij je ooit wel eens in standpunten:?

  9. Wat zal D66 ons brengen als zij winnen? Kom op en probeer mijn stem te winnen? Ik ga de discussie nu met je aan als jij de handschoen ook oppakt.

  10. @Henk Toch maar weer de cijfers erbij. Van InOverheid, november 2010:

    Uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er in totaal 974.000 mensen werkzaam zijn in de publieke sector. Ze zijn grofweg in drie sectoren in te delen: openbaar bestuur (327.000), onderwijs en wetenschap (512.000) en veiligheid (135.000).

    Onderwijs en wetenschappen 512.000
    Gemeenten 177.000
    Rijk 124.000
    Defensie 69.000
    Politie 65.000
    Provincies 13.000
    Waterschappen 10.000
    Rechterlijke macht 4.000

    De kosten van elke bestuurslaag zijn niet eenvoudig te berekenen, want wat tel je mee? De inkomsten van de provincie bestaan uit gelden uit het Provinciefonds, doeluitkeringen, opcenten en in sommige gevallen (afgekochte) dividenden. Daar staan uiteraard taken tegenover. Vraag is dan welke kosten “onnodig” zijn, d.w.z. welke kosten zouden niet meer gemaakt hoeven te worden bij afschaffen van het middenbestuur. Misschien dat Henk daar antwoord op kan geven, want ik weet het niet.

  11. Ik ben geen PvdA mens maar dat wist je al. Maar het niet reageren van Henk vind ik ronduit belachelijk @Henk ga er eens op in kom een met echte argumentatie ipv onliners neer te gooien.

  12. Mag ik misschien eerst het sportjournaal en Boer zoekt vrouw kijken. Ik zit niet net als jij Derk de hele dag voor die pc hoor!! Maar goed, je hebt het al verknalt >:(

  13. Kom op, Henk, iets meer veerkracht. Je kunt stellen dat anderen je “wegjagen” maar het is m.i. een keuze of je je weg laat jagen! Er worden hier meer venijnige discussies gevoerd, dat is ook eigen aan politieke onderwerpen. Een beetje stevigheid moet je dus wel hebben om mee te doen. Ik merk bij jou vaak dat je een opmerking plaatst of een stelling poneert en dan ‘verdwijnt’, in elk geval niet meer reageert op serieuze vragen en tegenopmerkingen. Dat vind ik jammer. Ik verlies dan ook mijn interesse omdat mijn reacties eindigen in het ‘niets’, in ‘stilzwijgen’.

  14. Henk ik ben vandaag met mijn kleine jongen naar de ballenbak geweest, ook nog even langs koko .Ik hang hier niet ieder moment van de dag rond.( oke ik heb mijn peda) Heb ook mij eigen leven Enne nee ik ben geen PvdA stemmerT

    Maar ik erger me eraan dat jij nooit inhoudelijk, of op vragen antwoord geeft.

  15. Dame, ik geef hierboven vanmiddag antwoord op een heel verhaal van je. Ik ben zelf niet zo’n prater, maar dan lees ik verder deze dag dat ik niet zou antwoorden en dat Derk daar een groot probleem van maakt. Waar bemoeit hij zich mee!! Hij kan het echt verpesten.

    Ik weet wel dat de salarissen bij de provincie bovennormaal zijn. Dat is algemeen bekend hoor. Om maar een klein voorbeeld te geven; een nichtje (pas afgestudeerd) kwam daar tegen een hoge waardering werken maar wilde ook wat actie op de afdeling. Omdat ze te actief was, en dat door de oudere garde niet gepruimd werd, werd ze weggetreiterd.

  16. Henk, zo’n uitnodiging als van Dame heeft hier nog nooit iemand gehad. Als je de reacties van Zwolse en Dick wat eenzijdig vind, of hoe je het ook wil noemen, OK, dan kan ik een heel eind met je meegaan, maar je kunt ook zelf argumenten inbrengen, en laten zien waarom je hier post, en waar je voor staat, met misschien wel nieuwe meningen. Dat lokt natuurlijk weer reacties uit, maar misschien ook wel reacties van mensen die dit log al een poosje in de gaten houden, en het misschien wel te beperkt vinden, wat aantal posters betreft, en dan toch besluiten om mee te doen; hoe meer zielen hoe meer vreugd.

  17. Ik denk niet dat je verhaal klopt, Henk. Ik heb vanmiddag een overzicht gezien van de gemiddelde salarissen en dan was die van de provincie idd een van de hoogste. Dat zegt echter niet zoveel, omdat je naar het functiegebouw moet kijken. Bij de provincie vindt je relatief weinig mensen in de lagere salarisschalen, omdat de aard van het werk vraagt om hoogopgeleide mensen. Ik denk dat het vergelijkbaar is met het functiegebouw bij grote gemeenten, hoewel je daar ook nog grote uitvoeringsdiensten hebt. Als je wilt weten of er bovenmatig wordt betaald, zou je eigenlijk de salarissen van vergelijkbare functies moeten vergelijken. Dergelijke onderzoeken kan ik niet vinden op internet.
    Sneu voor je nicht, maar om je mening op één ervaring (zonder trouwens de andere kant te kennen) is wel een beetje mager.

  18. Ik had geen tijd om die oude garde te interviewen, sorry. Dat ze veel geld krijgen (verdienen is wat anders) klopt dus.
    Ik vind het wel even mooi zo, en het off-topic gehalte wordt ook te hoog denk ik. Ik ga weer iets leuks doen 😉

  19. Nee, klopt dus niet! Wanneer je de gemiddelde salarissen op een middelbare school vergelijkt met die van een productiebedrijf zul je vast ook zien dat de school ‘beter’ betaalt. In die lijst die ik aantrof op internet, stond de rechterlijke macht helemaal bovenaan met een groot inkomensverschil. Echter, daar werken over het algemeen op de universiteit afgestudeerde juristen en vrij weinig mensen in de lagere salarisschalen. Ook is de leeftijdsopbouw ‘scheef’, er werken relatief weinig jonge (en dus goedkopere) mensen. Dat zijn dus rare vergelijkingen. Je zou moeten kijken naar welke functievereisten er bij welke taken horen en vervolgens naar vergelijkbare functies in andere organisaties. Ik denk dat de salarissen elkaar dan weinig ontlopen.

    Je hoeft van mij die oude garde niet te interviewen en je mag je nicht best steunen (zou ik ook doen), maar mijn punt is dat je je niet moet laten leiden in je opvatting door één negatieve ervaring.

  20. Hard werken, zusenzo. Grappig, ik heb deze vraag hier op WLZ al enkele malen bij diverse onderwerpen gehad met de suggestie dat ik bij RTV Oost, in het onderwijs, bij de gemeente, in een museum of waar dan ook zou werken. Ik geloof niet in objectiviteit, dat bestaat volgens mij niet, maar ik probeer wel steeds zo objectief mogelijk te redeneren en uit te gaan van feiten en cijfers. Ik vind het op dit log er niet zo toe doen waar ik werk, reageer maar liever op de inhoud van mijn reacties. Ik wacht af.

Reacties zijn gesloten.