Tractor Pulling: onbegrijpelijk volgens GroenLinks!

Zwolle – De fractie van GroenLinks zal in de Raadsvergadering van maandag 24 januari aan het College van B&W een aantal mondelinge vragen stellen m.b.t. het afgelopen zaterdag gehouden Tractor Pulling evenement in de Zwolse IJsselhallen.

Afgelopen weekend (zaterdag 22 januari) was er weer een indoor Tractor Pulling in de IJsselhallen. Op de website indoortracktorpulling.nl lezen wij hierover het volgende: “Tractoren, voorzien van turbinemotoren uit bijvoorbeeld helikopters en zelfs uit treinen, maar ook Griffonmotoren uit bommenwerpers gebruikt in de 2e wereldoorlog, en dragracemotoren rechtstreeks uit "de States", zijn gemonteerd op de tractoren, om maar zoveel mogelijk PK’s op de baan te krijgen. Machines tot 8000 PK komen dan ook aan de start in IJsselhallen Zwolle en laten de hal werkelijk op haar grondvesten schudden. Sensatie verzekerd!”

GroenLinks is van mening dat we naast sensatie ook verzekerd zijn van een enorme verspilling van kostbare grondstoffen, om over de daaruit voortvloeiende milieuschade nog maar te zwijgen. We vinden het onbegrijpelijk dat we in Zwolle een dergelijk evenement binnen de gemeentegrenzen toestaan, terwijl we tegelijk bewoners oproepen om spaarlampen te kopen en ’s avonds de gordijnen dicht te doen. Want dat laatste was de strekking van de tekst die ik namens de gemeente mocht uitspreken bij het openen van de ‘Nacht van de Nacht.’ In 2000 stelden de partijen GroenLinks en De Groenen al eens vragen over dit onderwerp, helaas toen niet met het door ons gewenste resultaat. Elf jaar verder constateren wij dat de noodzaak om zuinig om te gaan met grondstoffen en energie op een breder maatschappelijk en politiek draagvlak mag rekenen. Omdat wij op de lijst van ingekomen stukken voor vanavond een brief aantreffen over de verlenging van het huurcontract met de IJsselhallen hebben wij de volgende vragen:

– Vindt u evenementen als Tractorpulling een goed voorbeeld voor de duurzaamheids ambities van de gemeente Zwolle?

– Bent u bereid om in gesprek te gaan met de IJsselhallen met de vraag om het evenement verder te schrappen uit hun programmering?

– In hoeverre speelt het duurzame karakter van evenementen een rol in de onderhandelingen over het verlengen van het huurcontract met de IJsselhallen?

– Zo ja hoe hoog ligt voor de gemeente Zwolle de lat, zo nee hoe en wanneer gaat u duurzaamheid dan wel bij dit soort contractbesprekingen betrekken?   

Namens de fractie van GroenLinks,
Rana Berends

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Tractor Pulling: onbegrijpelijk volgens GroenLinks!”

  1. Hebben ze in de gemeenteraad nou niks beters te doen…:(
    Dan zeuren en z..ken….. dure tijd verspillen aan onzinnige vragen….

  2. Ik wist niet dat er een link bestaat tussen de gemeente en de IJsselhallen op het gebied van het opstellen van het programma. Dacht altijd dat dit een commerciële instelling is die nu zelfstandig werkt.

  3. Hierin schiet de fractie van Groen Links door, wat dan met het stroomverbruik en alle vrachtwagens die nodig zijn tijdens en rond het Bevrijdingsfestival? Zo kan je niks meer organiseren.

  4. Ach, van de gemeente zul je niet veel begrip mogen verwachten.
    Want wat had een Zwolse burgemeester nou onlangs in Letland te zoeken?
    Ik heb er tenminste niks over in de Stentor gelezen
    Zo”n vliegretourtje kost ook heel wat en is ook niet erg millieuvriendelijk hoor.

  5. Ps, of was het nou Estland? nou ja, wat doet het ertoe, ze zitten daar in ieder geval niet op onze Zwolse balletjes te wachten;););)

  6. wat dacht groenlinks van alle auto’s die op zwolle afkomen voor bijvoorbeeld: bevrijdingsfestival, ballonfiesta, blauwvingerdagen, etc.ect. Ik geloof best dat dit evenement niet bijdraagt aan de verbetering van ons leefklimaat, maar de dagelijks stoet auto’s in de file op de A28 is volgens mij een groter probleem.
    Beetje voor de b?hne verontwaardigd doen. En als je dan je punt wilt maken, die het dan vóór het evenement….

  7. Tja, ‘bewoners oproepen om spaarlampen te kopen en ’s avonds de gordijnen dicht te doen’ staat inderdaad wel in schril contrast met duizenden sensationele pk’s. Wat mij betreft benadrukt dit vooral de truttigheid van de oproep…. Wij hebben niet eens gordijnen trouwens. Maar ook geen tractor, dat scheelt dan weer.

  8. Nog even doorlezen: …De campagnebus van GroenLinks rijdt onder de noemer de GroenLinks ToekomstToer door het hele land de komende weken…

  9. Zo, waar je je allemaal druk om kunt maken. Ga liever echt besturen ipv hier tijd, en dus veel ambtenaren geld, in te steken. Wat kost dat wel niet.

    Freddy

Reacties zijn gesloten.