Zwolle – De fractie van de SP wil een spoeddebat over het op non-actief stellen van de directeur van de Wezo. De partij heeft via de werknemers vernomen dat de directrice sinds drie weken niet meer werkt.
De SP is geschrokken van dit bericht. De perikelen rondom de Wezo in Zwolle blijven maar aanhouden. Jaar na jaar wordt beterschap beloofd en doet het bestuur beloftes om de boel op orde te krijgen. Fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Miljoenentekorten, buitenproportionele vertrekregelingen en nu een op non-actief gezette directrice, de incidenten blijven maar aanhouden. Het wordt hoog tijd dat de problemen bij de Wezo worden opgelost. De Wezo moet zich richten op het bieden van aangepast werk voor mensen met een arbeidsbeperking, maar is helaas meer met zichzelf bezig dan met de werknemers. Het wordt hoog tijd dat het bedrijf onder curatele wordt gezet.
De raad moet nu echt betrokken worden bij de bedrijfsvoering van de Wezo: de onderste steen moet boven.’ De SP wil zo snel mogelijk opheldering van de wethouder Sociale Zaken over het op non-actief zetten van de directrice. De partij wil onder andere weten waarom de directrice op non-actief is gesteld en hoe de problemen bij de Wezo zo snel mogelijk worden opgelost en wat de wethouder heeft gedaan om dit probleem op te lossen.
Tja als de directrice niet naar verwachting kan functioneren moet er misschien eens uitgekeken worden naar een baan voor haar in de sociale werkvoorziening… 😛
…en dan te bedenken dat de Gemeente Zwolle wil fuseren met WEZO…
Iedereen kan van alles zeggen, maar reken er maar op dat het kader dat zich elke dag met de SW populatie bezig houdt, onwijs goed bezig is met het begeleiden van de mensen met een arbeidsbeperking. Het mag dan rommelen op hoog niveau, maar direct op de werkvloer doet iedereen zijn stinkende best. Het is zo makkelijk zeggen dat Wezo zich nu eens bezig moet houden met de medewerkers op de werkvloer, de mensen die daar daadwerkelijk voor zijn aangesteld, doen dat!!
Karin, ik wacht op een reactie van die kant.
Verslag raadsvergadering:
Door de fracties van Swollwacht, SP en D66 worden vragen gesteld n.a.v. het vertrek van de directeur van de Wezo.
Wethouder Van As stelt bij de beantwoording dat hij meteen bij zijn aantreden al wist dat het dossier Wezo een belangrijk, maar moeilijk dossier was. De benodigde inhoudelijke verdiepingsslag, welke was aangekondigd voor oktober 2010 is uitgesteld tot maart 2011. Het gezamenlijke standpunt van het bestuur, de aandeelhouders en de raad van commissarissen is dat de huidige directeur deze slag niet kan maken en dus niet geschikt is de Wezo naar een nieuwe toekomst te leiden. Er is dus absoluut geen sprake van disfunctioneren, maar er is sprake van onvoldoende vertrouwen voor de toekomst. De medewerkers en de OR zijn hier inmiddels over geïnformeerd.
De wethouder vindt dat hij, gelet op het proces, de raad z.s.m. heeft geïnformeerd nadat het besluit was genomen en er overeenstemming met betrokkene was bereikt. De raad is niet als eerste verantwoordelijk en dus ook niet als eerste geïnformeerd. Bij de gesloten overeenkomst is gehandeld in de geest van de kantonrechtersformule. Mede omdat er geen sprake was van disfunctioneren is men gekomen tot de voorliggende overeenkomst. Die overeenkomst heeft de raad ook toegestuurd gekregen. In tegenstelling tot hetgeen de SP aangeeft is de Code Tabaksblad niet op de Wezo van toepassing. Deze geldt alleen voor beursgenoteerde bedrijven. De benoeming van de oud-interim directeur tot voorzitter van de Raad van Commissarissen en nu de benoeming van een lid van de Raad van Commissarissen tot interim-directeur is vooral een pragmatische keuze, waar het bestuur en de aandeelhouders zich allen in konden vinden. Dat de nu vertrekkende directeur opgezadeld zou zijn met een grote niet-betaalde rekening aan de gemeente Zwolle is niet juist, aldus de wethouder.
Over een eventueel verzoek om hogere vergoeding voor de Raad van Commissarissen is geen besluit genomen. Dat is echter geen zaak voor de directeur, maar dat komt te liggen bij de aandeelhouders. De wethouder zegt dat er een eerste aanzet tot een Strategisch Plan voor de toekomst ligt, maar dat deze onvoldoende is in de ogen van het bestuur. Een verdiepingsslag volgt in maart. Over een Sociaal Plan is nog geen overeenstemming bereikt met de bonden.
Het ter beschikking stellen van de managementletters van de directie van de Wezo aan de raad vindt de wethouder te ver gaan. Dat heeft puur met bedrijfsvoering te maken en daar gaat de raad niet over en het college ook niet. Sterker: het college heeft er ook geen behoefte aan.
De wethouder geeft aan dat er momenteel hard gewerkt wordt aan het werven van een geschikte nieuwe directeur. De SP geeft aan behoefte te hebben aan een debat over de Wezo op korte termijn. De behoefte aan een debat wordt door alle fracties onderschreven. De meeste fracties willen dit debat echter voeren aan de hand van de nadere rapportage van het college over de toekomst van de Wezo. Wethouder Van As zegt deze rapportage toe in de tweede helft van maart. De agendacommissie wordt gevraagd voor de tweede helft van maart een debat in te plannen. Bij dat debat, waarvoor ruim tijd zal moeten worden ingepland, kan zowel teruggekeken worden als vooruitgekeken worden.