Kenteq erkent praktijkcentrum Deltion

Op de campus van het Deltion College is sinds tweeënhalf jaar het praktijkcentrum Techcovery gevestigd. Techcovery is door InstallatieWerk Oost & Flevoland (IWO&F), Opleidingbedrijf Metaal (OBM), het Deltion College en het regionale bedrijfsleven opgericht, met als doel studenten in een bedrijfsmatige omgeving praktijkervaring op te laten doen. Door deze samenwerking kunnen de partijen de studenten praktijkgerichter opleiden, kosten besparen en gebruik maken van elkaars kennis en capaciteit. Na twee succesvolle pilots heeft Kennis en Adviescentrum Kenteq Techcovery benoemd als erkend praktijkcentrum.

In Techcovery doen BOL- en BBL-studenten van de opleiding Mechatronica, Industrial Design, Werktuigbouw, Installatie- en Elektrotechniek praktijkervaring op. BOL staat voor beroepopleidende leerweg. Studenten die voor een BOL-opleiding kiezen gaan het grootste deel van de opleiding naar school. Dit in tegenstelling tot de BBL-studenten. Deze studenten gaan gemiddeld één dag per week naar school en zijn veelal vier dagen per week via een opleidingsbedrijf  werkzaam bij een erkend leerbedrijf.

Techcovery

Het mes snijdt bij dit initiatief aan meerdere kanten. InstallatieWerk Oost & Flevoland (IWO&F) voorheen Elektro Werk en ROI Oost, heeft onlangs haar eigen praktijkcentrum aan de Telfordstraat gesloten. Voordat het praktijkcentrum werd gesloten hebben de partijen twee pilots uitgevoerd. Leraren van het Deltion College hebben tijdens de eerste pilot bij het praktijkcentrum van de IWO&F, lesgegeven aan studenten van de opleiding Elektrotechniek niveau 2. De tweede pilot betreft het lesgeven aan studenten van de opleiding Installatietechniek niveau 2. Nu het praktijkcentrum aan de Telfordstraat is gesloten, worden alle praktijklessen van zowel IWO&F als Opleidingsbedrijf Metaal (OBM) in Techcovery gegeven.

Uit ervaring blijkt dat de studenten in de praktijk sneller en beter leren. “Afgelopen twee jaar is het uitvalpercentage mede door Techcovery sterk gedaald. Daarnaast maken de studenten in Techcovery kennis met meerdere disciplines, zoals Metaal-, Elektro- en Installatietechniek,” aldus Bernard de Boer, adjunct-directeur sector Techniek & Vormgeving Deltion College. Vanwege de recessie zijn er momenteel minder stage- en werkplekken beschikbaar. Om er toch voor te zorgen dat er over circa drie jaar geen te kort aan vakmensen is, biedt een initiatief als Techcovery de uitkomst. Nu Techcovery erkend praktijkcentrum is, kunnen studenten die geen opleidingsplek hebben stagelopen bij Techcovery. Een ander belangrijk voordeel van Techcovery is de mogelijkheid voor studenten om zich te specialiseren. Te denken valt aan de specialisatie Robottechniek, Mechatronica of Lassen. Voorheen moesten de studenten specialisaties die niet door het gekozen leerbedrijf werden aangeboden, uitvoeren bij een ander bedrijf.

Samenwerking bedrijfsleven

Paul van Vilsteren Installatietechniek, een gerenommeerd en innovatief installatiebedrijf uit Zwolle, heeft het project tweeënhalf jaar geleden omarmd. Het bedrijf is voortrekker vanuit de branche voor wat betreft de ontwikkeling van het praktijkcentrum Techcovery. “ Wij zijn gebaat bij goed opgeleid personeel en vernieuwing en innovatie in de branche,” aldus de heer van Amerongen, directeur bij Paul van Vilsteren Installatietechniek.

ToekomstMomenteel zijn de initiatiefnemers bezig met een nieuw project, genaamd Tripple-T. Tripple-T staat voor Training Tomorrow Technicans. Doelstelling van dit project is het meetbaar stimuleren van de gewenste marktinnovatie cultuur in het beroepsonderwijs. Om deze doelstelling te behalen wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, brancheverenigingen en hogeschool Windesheim. Uiteindelijk moeten de partijen elkaar gaan vinden binnen praktijkcentrum Techcovery, hét centrum voor innovatief praktijkleren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)