Zwolle maakt bushaltes toegankelijker

Zwolle – Zwolle begint dit jaar met de aanpassing van honderd bushaltes om ze beter toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Samen met de provincie Overijssel zorgt de gemeente daarmee dat in 2012 zo’n 97 procent van de bushaltes in Zwolle voor alle doelgroepen goed te gebruiken is.

Zowel Zwolle als de provincie Overijssel vinden het belangrijk dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. Gezamenlijk is daarom ingezet op maatregelen die zorgen voor een betrouwbare, praktische service. Zo zijn bussen verlaagd en wordt reisinformatie duidelijk gepresenteerd. Een belangrijke maatregel is ook het aanpassen van de Zwolse bushaltes. Het gaat dan met name om een gelijkvloerse instap, waardoor passagiers makkelijker in en uit de bus kunnen komen. Dat is prettig voor mensen in, bijvoorbeeld, een rolstoel maar komt ook mensen met kinderwagens, rollators of zware bagage ten goede.

In samenspraak met belangenorganisaties voor gehandicapten en ouderen, Rover en de vervoersmaatschappijen is eerder al gekeken welke haltes als eerste aangepast moesten worden. Inmiddels zijn 208 van de 318 haltes in Zwolle aangepast. Vanaf dit najaar worden nog eens honderd haltes aangepast voor optimaal gebruikersgemak. De totale kosten, die gedragen worden door de gemeente en de provincie, voor deze tweede fase zijn naar schatting zo’n miljoen euro. In het najaar van 2012 kunnen de werkzaamheden afgerond zijn.

Zwolle loopt flink voor op de afspraken die landelijk gemaakt zijn over de toegankelijkheid van bushaltes. Eind 2015 moet minimaal de helft van alle bushaltes voldoen aan de toegankelijkheidseisen.

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het collegevoorstel.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Zwolle maakt bushaltes toegankelijker”

  1. komen er dan ook bij alle bushaltes een overkapping te staan nu zijn er nog veel bushaltes zonder bescherming waardoor je bij slecht weer kledder nat de bus in gaat:'(>:(:(

  2. Misschien handig om bushokjes die (al jaren) niet gebruikt worden te verplaatsen naar haltes die nog niet zijn overkapt? Bijvoorbeeld aan de Eemlaan.. die halte staat er nog, terwijl de stadsbus er al jaren niet doorheen rijdt!? En volgens mij ook nog een halte aan de scheldelaan.. 😀

  3. eehhh? Die bushaltes worden toch al lang verhoogd? Afgelopen jaar zijn er diversen aangepast zoals die 2 bij de Aldi bij de thomas a kempisstraat kruising….

  4. Ingezonden:

    Swollwacht heeft het bericht over het toegankelijker maken van bushaltes gelezen. Dit vanuit een streven om het openbaar vervoer voor ieder meer toegankelijk te maken nadat reeds de inzet van bussen met een verlaagde vloer gerealiseerd is.

    In samenwerking met de Provincie Overijssel zijn inmiddels al meer dan 50% van de bushaltes aangepast. Over blijft om in het najaar van 2011 het percentage aangepaste haltes te verhogen naar ca. 97% van het totaal.

    Het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders tot een investering van een miljoen euro moet nog worden voorgelegd aan de raad voor goedkeuring.

    Voorafgaande aan het voorleggen van het besluit zou ik het College willen voorleggen om in navolging van meerdere Europese landen te overwegen om de bushokjes een slag van 180 graden te laten verdraaien. Veel ouders maken gebruik van het openbaar vervoer,vaak ook met kleine kinderen.

    Een moment van onachtzaamheid brengt deze kinderen in gevaar omdat de voorkant van het bushokjes naar de straat zijn gericht met wellicht zeer ernstige gevolgen.

    Ik zou het College willen verzoeken om vooruitlopend op het definitieve plaatsen een proef te (laten) nemen met de plaatsing van een of meerdere bushokjes die niet naar de straat zijn gekeerd maar naar de veilige achterzijde (veelal trottoirzijde) en de raad over de resultaten van de proef te zijner tijd te informeren.

    Hopende dat u onze suggestie meeneemt en wilt afstemmen met de provincie waarbij wij uw reactie over ons voorste graag tegemoet zien.

    Verblijf ik met vriendelijke groeten,

    Cemal Yildirim, raadslid Swollwacht

Reacties zijn gesloten.