Zorgen over financiële situatie Zwolle

Zwolle – Afgelopen week ontving de gemeenteraad een overzicht met de financiële stand van zaken van de gemeente Zwolle. Het overzicht is voor D66 aanleiding om een dringende oproep te doen aan alle fracties en het college om de handen ineen te slaan. De fractie maakt zich grote zorgen en wil nu actie om in de toekomst grote financiële problemen te voorkomen. Als we nu niet voor een integrale aanpak kiezen, loopt de gemeente straks het risico geen sluitende meerjarenbegroting 2012 te kunnen presenteren.

De sombere financiële vooruitzichten voor Zwolle worden steeds concreter. D66 is dan ook blij met het overzicht met de financiële stand van zaken dat de raad afgelopen week van de gemeente ontving. Het overzicht is echter te beperkt en daardoor weinigzeggend. Uit de prognose die bij het overzicht zit blijkt dat er veel onzekerheden zijn voor de komende periode en dat er veel te weinig inzicht is in de echte stand van zaken van dit moment. Zo ontbreken de tegenvallers bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gevolgen voor de Meerjaren Prognose Vastgoed.

De tegenvallers van de laatste tijd worden per onderwerp, dus los van elkaar aan de raad voorgelegd. Ook uit de inbreng van de wethouders blijkt naar de mening van D66 dat zij vooral inzicht hebben in de problemen binnen hun eigen portefeuille. D66 maakt zich grote zorgen over het ontbreken van een totaalbeeld.

D66 roept daarom de raadsfracties en het college op om de handen ineen te slaan en verhoogde bewaking af te kondigen door:

– Een crisiswethouder aan te wijzen die de beheersing van financiële tekorten integraal in zijn portefeuille krijgt. 

– Voor 1 maart 2011 een verbeterde integrale financiële prognose aan de raad voor te leggen, waarbij ook een inschatting van structurele tegenvallers, de gevolgen voor de jaarrekening 2010, de vertaling van de lopende begroting en een inschatting van de MPV zijn opgenomen.

– De vergadering op 1 maart niet achter gesloten deuren te houden, maar op te delen in een openbaar algemeen gedeelte en een besloten gedeelte waarin vertrouwelijke informatie gewisseld kan worden.

– Geen besluiten te nemen over onderwerpen met langjarig financiële gevolgen voor de gemeente Zwolle tot er meer helderheid is over de financiële prognoses.

D66 Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Zorgen over financiële situatie Zwolle”

  1. @DT34 zoals het nu lijkt wordt de rekening betaald door ons en de komende generaties. Dat zie je vooral landelijk, maar ook in Zwolle, waar voorschotten op de toekomst worden genomen.

Reacties zijn gesloten.