Jaarlijks TBC onderzoek GGD IJsselland

Zwolle – GGD IJsselland heeft dinsdagmorgen in Zwolle het jaarlijkse tuberculose-onderzoek verricht onder dak- en thuislozen en verslaafden gehouden. Van de betrokkenen maar ook van de hulpverleners en ander personeel werd daarom gisteren een borstfoto gemaakt in een mobiele röntgenbus. De resultaten van dit onderzoek zijn over twee weken bekend.

"Reden hiervoor is dat bij deze groepen een verhoogd risico op het ontstaan van tuberculose bestaat", aldus Sieb van Kuijk, arts tuberculosebestrijding van GGD IJsselland. Het doel van het onderzoek in Zwolle is volgens hem om de gezondheid van de doelgroep te monitoren en waar mogelijk longtuberculose op te sporen. "Bij vaststellen van de ziekte kan direct worden behandeld, zodat verdere uitbreiding en besmettingen kunnen worden voorkómen."

Tuberculose is een infectieziekte die meestal de longen aantast. De ziekte kan echter ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen zoals de lymfeklieren, botten of buikorganen. De tuberculosebacterie vormt ontstekingen. Als deze ontstekingen in de longen zitten, kunnen bacteriën worden uitgehoest. Besmetting vindt plaats als men wordt aangehoest door een persoon met de besmettelijke vorm van longtuberculose, ook wel ‘open tbc’ genoemd. Als iemand besmet raakt is degene zelf niet direct ziek en kan hij of zij ook geen andere mensen besmetten, maar de kans bestaat wel dat degene die besmet is op den duur ook zelf de ziekte tuberculose krijgt

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1100 mensen tuberculose. Een veelvoud hiervan raakt besmet maar wordt niet ziek, omdat zij uit voorzorg met medicijnen behandeld worden. Zonder behandeling kan tuberculose tot ernstige ziekte leiden en soms zelfs dodelijk verlopen. Wereldwijd overlijden jaarlijks twee miljoen mensen aan tuberculose, waarvan de meeste in ontwikkelingslanden, omdat daar de medische zorg of medicijnen niet voldoende beschikbaar zijn.

Tuberculose is gelukkig goed te behandelen met medicijnen. Deze moeten wel langdurig – minimaal zes maanden – dagelijks geslikt worden. Ook een besmetting is met medicijnen goed te behandelen, waardoor wordt voorkómen dat degene zelf de ziekte krijgt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)