Bewoners Diezerpoort ergeren zich aan zwerfafval

Zwolle – Zwerfafval is een groeiend probleem, vinden bewoners van de wijk Diezerpoort. De ergernis is groot en meer bewustwording is dringend nodig, zo blijkt uit een enquête door twee studenten van hogeschool Windesheim.

Er bestaat onder bewoners uit Diezerpoort veel ergernis over zwerfafval in de eigen wijk. Dat blijkt uit een enquête van Kristel van der Bijl en Mariëlle Markx, studenten Culturele en Maatschappelijke Vorming van hogeschool Windesheim. Veruit de meeste ondervraagde bewoners in Diezerpoort zeggen zich te storen aan het afval dat in de wijk ligt. Ze hebben bovendien de indruk dat het probleem steeds groter wordt. Vooral rondslingerende lege blikjes, verpakkingen, karton en papier worden gesignaleerd. Maar ook grof vuil dat langs de weg wordt gezet, roept regelmatig ergernis op.“Ik zie soms vuilniszakken staan, afgedankte tuinstoelen, zelfs een complete televisie,” zei een ondervraagde vrouw. Velen noemen de rommel die rond de vestiging van McDonalds op straat belandt, maar ook plekken rond tunnels, supermarkten, parkeerplaatsen en bushokjes zijn berucht om het afval dat er belandt. “Het is vies, het staat asociaal en ik vind het een vervelend idee dat mijn kleine kinderen op straat met die troep spelen,” zei een bewoner.

Gevraagd naar de oorzaak van de toegenomen hoeveelheid rommel op straat noemen wijkbewoners vaak ‘mentaliteit’ en ‘opvoeding’. “Het lijkt een gewoonte te zijn geworden om afval op straat te gooien, terwijl ik wel afvalbakken zie staan. Mensen nemen gewoon de moeite niet meer om iets netjes weg te gooien, het is laksheid,” zei een 40-jarige man. Een andere wijkbewoner vond dat mensen geen eigen verantwoordelijkheid nemen: “Men denkt al snel: dat ruimt een ander wel op.”

Met de bezem door de straat

Een schone wijk wordt door vrijwel alle ondervraagde wijkbewoners zeer belangrijk gevonden.  Over de manier waarop we dat kunnen bereiken, bestaan uiteenlopende ideeën. Er worden praktische oplossingen genoemd, zoals het plaatsen van meer vuilnisbakken en blikvangers, en een strenger optreden door de politie. Maar velen zien het vooral als een kwestie van bewustwording. “We moeten mensen meer aan het denken zetten,” zei een bewoner. “Liefst op een leuke manier. Bijvoorbeeld door buurtbewoners bij elkaar te halen en samen eens te kijken hoeveel rommel we nou eigenlijk met z’n allen produceren. Of door een kunstwerk van afval te bouwen. Of door te wijzen op mogelijkheden voor hergebruik. Het onderwerp moet gaan leven zodat mensen sneller hun verantwoordelijkheid nemen. Zodat straks niemand meer als vanzelfsprekend vanaf de fiets zijn lege flesje sportdrank in de berm gooit.”

Gelukkig komen er ook positieve geluiden uit de wijk. Een bewoner van de Vornkenstraat, een zijstraat van de Meppelerstraatweg, vertelt dat hijzelf en een aantal andere bewoners regelmatig met een bezem de straat op gaan. “Wij houden de boel zelf schoon. Dat doen we niet op vaste tijden, maar gewoon als het nodig is. Als je iets ziet, een zakje of een bekertje, ruim je het op. Niet iedereen uit de straat doet er aan mee, maar velen vinden het een normale zaak. Een schone straat is goed voor het aanzien van de wijk, het geeft een prettig gevoel. Het maakt je leefklimaat aangenaam. We profiteren daar allemaal van. Dat zouden meer mensen moeten doen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Bewoners Diezerpoort ergeren zich aan zwerfafval”

  1. Schoonmaken en rommel opruimen kent men niet meer. Een mooie auto mooie dit mooie dat goeie baan etc. daar ontleen je je status aan.
    Een bezem? Nooit van gehoord of eh ja ik ben der gek ik ga toch niet de stoep staan vegen.

    Mensen moet veel meer te horen krijgen dat het schoonmaken door anderen uit eigen zak wordt betaalt middels belastingen. Dus hoe meer rotzooi er opgeruimd moet worden hoe hoger de belasting heel simpel. maar goed jongeren kennen geen armoe.

  2. zusenzo,vond het laatst bij een verzoekplatenprogramma mooi en toch ook schrijnend .Er kreeg een heer een plaatje aangeboden omdat hij de straat altijd zo schoon hield ,hij houd niet van rotzooi.Mooi dat ze hem dit aanbieden schrijnend dat hij het moet doen.

  3. Nou als ik dan even mag inhaken…Wat ik echt een ergernis nummer 1 vind zijn sommige hondenbezitters! Niet eens de hond zelf, maar het baasje die te beroerd is om de behoefte van zijn/haar hond even netjes op te ruimen…En als je d’r wat van zegt dan krijg je een grote bek, terwijl er volgens de wet een dikke boete op staat. Maar je spoelt thuis toch ook de wc door? Bij ons voor, een prachtig grasveld, waar mensen zomers bbq-en en kinderen spelen laten ze van die grote honden schijten zonder dit op te ruimen!!! Deze mensen zouden zich eens diep moeten schamen, ipv het zichzelf zo makkelijk mogelijk te maken. Bij alle flatjes staan bordjes en hekjes met verboden voor honden, behalve bij ons! En ze laten ze nu zelfs nota bene in de tuintjes voor de flat poepen, ben ik blij dat ik niet 1hoog woon…
    Laat die 1strepers daar eens wat oplettender op zijn, ipv hun quota halen met bonnetjes schrijven omdat iemand zijn auto ergens te lang heeft staan.

  4. Kunt er heel veel van zeggen maar Mc Donalds doet wel zijn best. Ik vind het lovenswaardig dat er elke week vuil wordt geprikt hier in de straat (meppelerstraatweg)

  5. Wij wonen vlak bij een ondergrondse vuilcontainer en als je ziet wat daar gedumpr wordt, het is te gek voor woorden. De gemeente moet stickers laten maken met “cameratozicht” erop, dan wil ik wedden dat je van dat gedoe af bent. Maar als je dit tegen de gemeente zegt krijg je een heel verhaal over privacy. Dat kan wel maar wij wonen daar en er wordt zelfs afval gedumpt door mensen uit Almere! >:(

Reacties zijn gesloten.