Muziektheater Festival voor opera Voi-Z

Zwolle – Van 1 t/m 10 april 2011 is Voi-Z, festival voor opera, muziektheater en alles wat daarbij hoort te beleven op verschillende locaties in Zwolle. Met een programmering waarin oude meesters als Händel, Mozart en Monteverdi hun plek vinden naast projecties, nieuwe geluidstechnologieën, kruisverbanden met urban arts en samenwerking met jonge amateurkunstenaars. Tien dagen lang tientallen voorstellingen voor liefhebbers van oude en van hypermoderne gezongen muziek en alles wat daartussen ligt. Een greep uit het aanbod.

De aftrap van Voi-Z doet het Combattimento Consort met Händels Orlando. Händel zelf propte de opera diep in de kast na de ziekmelding van de beroemde castraat Senestino. Pas 200 jaar later kwam het werk weer uit de mottenballen om meteen bestempeld te worden als Händels mooiste opera. Streetdance verwacht je niet gauw in combinatie met Monteverdi. Maar de breakdancers en beatboxer van ISH sloegen bij een Spaans festival met een aantal Spaanse operazangeressen tijdens hun warming-up spontaan aan het improviseren.

Dit leidde tot MonteverdISH, de ISH-kijk op de kroning van Poppea, samen met VocaalLAB en het Red Limo String Quartet. In de allereerste Klingon-opera ooit, ‘u’, worden twaalf muzikale duels uitgevochten en klinken recitatieven in de Star Trek-taal Klingon. ‘u’ combineert opera en een conventioneel verhaal met een experimentele speelwijze, buitenaards geluid en dito muziekinstrumenten. De belevenissen van de epische held Kahless zijn niet alleen origineel, maar Productiehuis Zeebelt brengt ze ook heel aansprekend op de planken.

Bijzonder is de coproductie van het Kameroperahuis met De Helling, het Zwols Vocaal Ensemble en Het Gelders Orkest: Over de Eenzaamheid en de Stilte. Rust en onrust in steeds hectischer tijden, geïnspireerd door Thomas a Kempis en zijn Moderne Devotie. De voorstelling bestaat uit enkele mini-opera’s, gemaakt door jonge regisseurs en componisten. De basis is De Tuin van Eden, de soundscape die De Helling maakt uit en die verstilling brengt tezamen met prachtige eenstemmige liederen uit de tijd van Thomas a Kempis. Het centrum van het festival, Brasserie De Harmonie op de Grote Markt, biedt gelegenheid voor een hapje en een drankje, ‘meet & greet’ met artiesten en kaartverkoop. Ook vindt daar op zondag 10 april vanaf 22 uur het eindfeest van het festival plaats.

Kaartverkoop voor alle voorstellingen loopt via Odeon De Spiegel, tel. 038 4288288 of www.odeondespiegel.nl. Kaartverkoop aan de kassa van Theater De Spiegel op werkdagen van 13.30 tot 17.30 uur (donderdag tot 20.30 uur) en een uur voor aanvang van de voorstelling. In het weekend alleen één uur voor aanvang van de voorstelling. Tijdens het festival zijn er ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa bij Brasserie De Harmonie.

Kijk voor meer informatie op www.voi-z.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)