Bestrijden geluidshinder en betere verkeersveiligheid

Zwolle – Geluid van verkeer wordt door veel mensen als hinderlijk ervaren. Vooral als de tuin van een woning aan een drukke weg ligt. In Zwolle wordt momenteel gewerkt om op zestien plaatsen de geluidhinder van het wegverkeer te verminderen. En als het kan, worden ook andere problemen opgelost. Een goed voorbeeld hiervan is de situatie bij de Merwedelaan in de Aa-landen.

Toen de woningen langs de Merwedelaan werden gebouwd, bestond er nog geen Wet geluidhinder. Gezond verstand moest de mensen tegen geluidsoverlast beschermen. Bovendien was de Merwedelaan alleen bedoeld voor het verkeer uit de wijk zelf. Pas later werd er een complete wijk (de Bekenbuurt) aan de Merwedelaan toegevoegd. Gevolg is dat de hoeveelheid verkeer zoveel is toegenomen dat dit tot (geluid)hinder leidt. De weg zelf ligt zo, dat er erg onoverzichtelijke kruisingen zijn ontstaan.

Bewoners klagen al geruime tijd over zowel geluid als de verkeersonveilige situatie. In overleg met de bewoners is gezocht naar een goede oplossing. Door de weg een paar meter te verleggen worden de kruispunten overzichtelijker. Voor verkeer uit de Zijpe, Mosselkreek en Volkerak is er hierdoor beter zicht op de Merwedelaan. Bovendien ontstaat er ruimte tussen de tuinen en de rijbaan voor het plaatsen van een geluidsscherm. Al met al verbetert de leefomgeving van de gehele wijk door samen na te denken en tot oplossingen te komen.

Onderhoud, de aanpak van geluidproblematiek en het toegankelijk maken van de bushaltes worden in dit project gecombineerd waardoor werk met werk gemaakt wordt. Hierdoor is het project ook financieel haalbaar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)