Zwolle in actie tegen zwerfafval

Zwolle – Zwerfafval verdwijnt niet door regels, boetes of ergernis, wél door samen opruimen. Daarom komen Zwolse scholieren en bewoners, in de landelijke schoonmaakweek van maandag 14 t/m zaterdag 19 maart, in actie tegen zwerfafval. De hele week gaan scholieren en bewoners, jong en oud, samen met wijkgroepen, verenigingen en andere organisaties in de wijken aan de slag om Zwolle van zwerfafval vrij te maken.

15-03-2010_schoonmaak-aktie_wc_holtenbroek_3.jpg

Een schone buurt is een fijne buurt. Reden genoeg om hier zelf mee aan de slag te gaan. Hoe? Ontdek wat u zelf kunt doen. Zwerfafval opruimen is eenvoudig, goedkoop en hoeft niet veel tijd te kosten. Als u alleen op pad gaat, kunt u uw eigen tempo bepalen en opruimen waar en wanneer u dat wilt. Gewoon op de plek waar u dagelijks uw rondje wandelt, of de hond uitlaat. Met wat handige spullen, goede tips en goed humeur is het niet alleen zinvol, maar ook erg leuk.

Zwerfafval opruimen tijdens een wandeling is een eenvoudige manier om toch wat te doen. Dus: neem mee die plastic tas en vul hem onderweg met al het zwerfvuil dat u tegenkomt. Een mooie manier om juist op al die plekken waar we ons het meest storen aan zwerfvuil de omgeving weer wat schoner te krijgen.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Als afval op straat of in de natuur terechtkomt en niet wordt opgeruimd, duurt het dagen tot jaren voordat het is vergaan. De tijd die het duurt totdat afval vergaan of verteerd is, noemen we de vergankelijkheidtijd of afbraaktijd en die is voor elk materiaal verschillend.

Hoe lang blijft zwerfafval liggen?

Appelklokhuis ongeveer 14 dagen. Bananenschil of sinaasappelschil 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer. Blikjes van frisdrank een blikje is gemaakt uit 2 materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt. Kauwgom 20 tot 25 jaar. Kranten van een paar dagen tot een half jaar. Petfles van polyester (bv frisdrankflesjes) in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar. Sigarettenpeuken ongeveer 2 jaar. Meer informatie over zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Zwolle in actie tegen zwerfafval”

  1. Zwerfafval verdwijnt door er voor te zorgen dat het er niet komt>:(, leer de jongeren van af het moment dat ze kunnen lopen dat afval in de afvalbak hoort 😉 en het probleem zwerfafval is er niet meer:D:D:D

  2. Precies: hier in huis is het nog geen probleem!
    Als je ook kijkt wat sommige kids in de wijk van zich af gooien… en als je er dan wat van zegt kan je het krijgen! Maar ik hou vol 😀

  3. Precies Ans en Marianne zo gaat het dagelijks zie ik de jeugd al fietsende gooien gewoon alles van zich af.De plantsoenen liggen vol met lege blikjes of flesjes en de grasmaaier gaat erover zomers en je hebt enorm scherpe blikjes op het gazon.Hiervoor moet de politie ook optreden en beboeten

  4. 1 Kinderen zo opvoeden dat ze weten rotzooi op straat gooien niet hoort.
    2 Deze kinderen leren dat al dat is mooi.3 Doen alle wijken daar aan mee?
    4 Als je ziet dat mensen afval van zich afgooien er iets van zeggen.
    5 Politie moet gelijk bekeuren.
    6 Niet dat dat een excuus is, maar er mogen wel wat meer afvalbakken neergezet worden her en der.
    Soms loop ik heel lang met iets van afval in de hand, ik kan me dan beheersen maar zo zijn we niet allemaal.

  5. En wat dachten jullie van al die volwassen mensen die rommel van zich afgooien. Niet alleen de wijzende vinger naar de jeugd.

  6. Mike, het gaat hier over opvoeden, leren dat je… begin bij de jeugd!
    En ook bij de ouderen maar die krijgen een stukje mee want de kinderen vertellen er thuis over. Als dus de kinderen er thuis over praten en de ouders gooien iets op de straat dan zeggen de kinderen er iets van.
    Mooie cirkel maar wel als alle wijken meedoen.

  7. Tuurlijk begint het bij de jeugd! Maar zie ook ouderen het van zich af gooien. En dan hebben we het niet over de hondepoep. Dat is geen jeugd, maar ervaar ik ook als afval. Vandaag was mijn man aan de beurt met het onder zijn schoenen te hebben. Het ligt nu zelf voor onze deur en op de hinkelpot in de speeltuin. Het wordt steeds erger!

Reacties zijn gesloten.