Zwolle – Een lagere energierekening, een comfortabelere woning en een huis dat meer waard wordt. Dat zijn de voordelen als u duurzaam gaat wonen. Is uw woning voor 1 januari 1996 gebouwd? Dan biedt de gemeente Zwolle u een aantrekkelijke subsidie aan als u duurzaamheidsmaatregelen treft. U krijgt dan 20% van de kosten vergoed. Want duurzaam wonen is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Dat zagen de woningeigenaren in de Krekenbuurt (Aa-landen) ook in. Eind vorig jaar hebben ongeveer 40 buurtbewoners de subsidie ‘Duurzaam Wonen’ aangevraagd.
De huizen in de Krekenbuurt stammen uit begin jaren ’70. Zoals bij veel woningen uit die tijd, is er bij de bouw weinig aandacht besteed aan isolatie. “We dachten er al langer aan om ons huis te laten isoleren. Toen we hoorden van de subsidieregeling van de gemeente was dat een extra stimulans om dat ook echt te gaan doen”, vertelt meneer Laskewitz. “Met vier buurtbewoners hebben we samen met de Energiewacht gekeken naar de mogelijkheden voor onze woningen. Er bleek veel rendement te behalen. Daarin heeft de Energiewacht ons goed geadviseerd.”
Meneer Rondhuis vult aan: “We hadden het idee dat het isoleren van de woning voor veel meer buurtbewoners interessant kon zijn. En dit gezamenlijk laten uitvoeren heeft veel voordelen. We hebben dit onderwerp besproken in de vergadering van de vereniging van eigenaren en onder de buurtbewoners hebben we een uitnodiging voor een informatieavond verspreid. Ook hebben we een bericht op onze website krekenbuurt.nl gezet. En inderdaad was er veel belangstelling, meer dan 60 buurtbewoners zijn naar de bijeenkomst gekomen.”
Het project in de Krekenbuurt is een groot succes geworden. Meer dan 40 woningeigenaren hebben inmiddels de subsidie aangevraagd. Laskewitz: “De investering is echt de moeite waard geweest. Het comfort is veel beter, de warmte blijft langer in huis hangen. En het scheelt veel op de energierekening, wel 20%. Ook is ons energielabel met twee stappen verbeterd.” Volgens Rondhuis is het ook een voordeel dat er zo minder CO2 uitgestoten wordt.
Rondhuis: “Maar wat het project vooral zo bijzonder maakt is dat we het gezamenlijk hebben opgepakt. We waren als buurt al nauw betrokken bij elkaar, maar dit heeft het saamhorigheidsgevoel nog meer vergroot. Je bent met hetzelfde onderwerp bezig en hebt daardoor veel contact met elkaar”. “En je kunt elkaar helpen”, geeft Laskewitz aan. “Want de een heeft bijvoorbeeld zakelijk inzicht en de ander heeft verstand van bouwtechnische zaken”.
Wilt u ook gebruikmaken van de subsidie Duurzaam Wonen? Via de website www.zwolle.nl/ servicepuntduurzaamwonen kunt u de subsidie aanvragen. Ook kunt ook contact opnemen met Energiewacht via het gratis telefoonnummer (0800) 235 92 76. Op de website vindt u de voorwaarden voor het in aanmerking komen van de subsidie en een lijst van maatregelen waarvoor u subsidie kunt ontvangen. De subsidie Duurzaam Wonen is een tijdelijke regeling. Als u van de regeling gebruik wilt maken, wacht dan niet te lang met aanvragen.
Dat telefoonnummer is dan ook het enige dat gratis is bij de Energiewacht. 😉