Inspiratiebijeenkomst over de Presentiebenadering

Zwolle – WijZ organiseert op woensdagmiddag 6 april een Inspiratiebijeenkomst over de Presentiebenadering. Deze benadering staat voor een manier van werken waarbij mensen die eenzaam of verlaten zijn zich weer gezien en gehoord voelen. De Inspiratiebijeenkomsten worden door WijZ periodiek georganiseerd voor senioren en professionals in zorg en welzijn. De thema’s bewegen zich rond inspiratie, waarden, zingeving en spiritualiteit.  

De presentiebenadering is een respectvolle manier van werken waarbij de één niet ondergeschikt is aan de ander. Mensen staan naast elkaar, zonder direct in de hulpstand te schieten. Dat is vaak ook niet nodig; naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen is meer dan het halve werk. Mensen die zich eenzaam en verlaten voelen worden door middel van de presentiebenadering gezien en gehoord.

De Inspiratiebijeenkomst wordt ingeleid door Dr. Madeleine Timmermann. Zij werkt o.a. voor de Stichting Presentie,  geeft scholingen en lezingen op het gebied van zorg en ethiek, presentie en dementie en zij promoveerde vorig jaar bij de grondlegger van de presentiebenadering Prof. Dr. Andries Baart.

Andries Baart liep voor zijn onderzoek naar ‘presentie’ mee met buurtpastores in achterstandswijken, om erachter te komen waarom hun werk zoveel effect heeft. Hij ontdekte dat de buurtpastores een relatie aangaan met de mensen die ze helpen. Ze gaan naar de ander toe en doen mee in diens leefwereld, door bijvoorbeeld mee te gaan naar de dokter. Ze bezoeken ook mensen met wie het erg slecht gaat. ”Ze vluchten niet voor het onverbeterlijke”, beschrijft Baart. Ook werken ze niet verkokerd: mensen kunnen bij de pastores met al hun vragen terecht. Een ander belangrijk kenmerk van hun werkwijze is trouw. De buurtpastores laten mensen die ze helpen niet in de steek. Deze wijze van werken noemt Baart ‘presentie’ en mensen die volgens deze methode werken noemt hij ‘presentiebeoefenaars’. Kernwoorden in deze benadering zijn: aandacht, liefdevolle nabijheid, en trouw.

De afgelopen jaren heeft de presentiebenadering veel ingang gevonden binnen tal van beroepen en terreinen van welzijn en zorg. Ook WijZ werkt zoveel mogelijk volgens deze benadering. De Inspiratiebijeenkomst op 6 april is bedoeld voor iedereen die bij het onderwerp betrokken is. Dat geldt met nadruk voor senioren, vrijwilligers en professionals in welzijn en zorg.

De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 16.30 uur en vindt plaats in WijZlocatie de Terp, Radewijnsstraat 1, Zwolle. De entree bedraagt € 5,- (vrijwilligers van WijZ gratis); aanmelden kan tot 4 april via t. 038- 8515700; e. info@wijz.nu

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)