Iepziekte steekt weer de kop op

Foto van auteur

Vanwege het relatief droge weer steekt de iepziekte weer de kop op. Het leek dit jaar redelijk te gaan met de iepen in Zwolle maar aan het eind van de zomer is het ziektebeeld verergerd. De ziekte is aangetroffen bij een vrij prominente iep aan de Dijkstraat, tegenover het benzinestation. Ondanks dat deze boom al jaren tegen de ziekte werd geïnjecteerd, is deze iep toch besmet geraakt.  

Alle iepen in en rondom het centrum zijn overigens tegen de ziekte geïnjecteerd. De zieke iep aan de Dijkstraat wordt op maandag 23 oktober 2006 gekapt. Op deze plek komt in het voorjaar 2007 een ander soort boom terug.

Iepenspintkever

In Zwolle zijn de zieke iepen besmet door de iepenspintkever. De kevers zijn vooral actief met droog weer. De zieke boom is te herkennen aan het blad dat in de korte tijd geel en bruin wordt en vervolgens afsterft. De iepenspintkever legt eitjes direct onder de bast en graaft gangen onder de schors. Daardoor sluit de aangetaste boom zijn houtvaarten en kan er geen voeding en vocht meer worden opgenomen, waardoor de boom stikt. De ziekte wordt zowel via de wortels als door de lucht overgedragen.

 

In de zomer werd de iepziekte aangetroffen in Aalanden met name langs de Zwartewaterallee. Verder zijn er bomen getroffen aan de Katerdijk, de Eekwal, op Zandhove en langs de Ceintuurbaan. Om de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken heeft de gemeente Zwolle in de zomermaanden de zieke bomen in Aalanden en op Zandhove gekapt. Op deze plekken gaat de gemeente in het voorjaar 2007 andere soorten bomen aanplanten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Iepziekte steekt weer de kop op”

  1. Hieper de piep – daar gaat weer een iep. Z?³ blijft Zwolle natuurlijk nooit lang groenste stad van Europa. Snel weer herplanten dus.

Reacties zijn gesloten.