Tentoonstelling HCO ‘Oorlog op papier’

Zwolle – Tot en met 24 juni 2011 presenteert het HCO de tentoonstelling ‘Oorlog op papier’. De tentoonstelling laat via originele affiches, stripjes en foto’s zien hoe tijdens de wteede wereldoorlog door de strijdende partijen propaganda werd gemaakt.

campagnebeeld.jpg

Ieder voorjaar duikt de educatieve dienst van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) met een klas scholieren het Overijsselse oorlogsarchief in, samen vormen ze zo de basis voor een tentoonstelling. Het thema verschilt per keer, dit jaar is gekozen voor de beïnvloeding van de publieke opinie, propaganda, tijdens de Tweede Wereldoorlog. 28 scholieren uit de havo-4 van Het Etty Hillesum Lyceum in Deventer hebben zich beziggehouden met verschillende vragen over dit thema. Wat is propaganda precies? Wat vertellen de affiches? Hoe werd de boodschap overgebracht en door wie? Ze hebben uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) te Deventer diverse affiches geselecteerd.

Met het onderzoek van de 28 scholieren is de educatieve dienst van het HCO hard aan de slag gegaan. Zo wordt er in de tentoonstelling een duidelijk onderscheid gemaakt tussen propaganda vóór de Duitse bezetter en propaganda tegen de Duitse bezetter. Soms is de boodschap van de gekozen affiches meteen duidelijk, soms juist heel subtiel of verwarrend. De scholieren hebben hun mening gegeven over de functie van de propaganda die zij behandelden. Werd er opgehemeld, zwart gemaakt, misleid of hoop gegeven? Het HCO wil alle bezoekers tot nadenken aanzetten over de functies van propaganda. Zo kunnen zij door middel van labels aangeven of ze het eens zijn met de scholieren. De archiefstukken, de interactie en zelfs een speciaal gebouwd ‘vliegtuig’ zorgen ervoor dat de impact van woorden op papier duidelijk wordt.

Speciaal voor de hoogste klassen van het primair onderwijs verzorgt de educatieve dienst van het HCO lessen bij de tentoonstelling. Er is gericht lesmateriaal ontwikkeld, waarmee leerlingen uit de groepen 7 en 8 de tentoonstelling kunnen bekijken. Een bezoek met de klas is gratis en duurt circa een uur. Wilt u met uw klas komen? Meld u dan aan via educatie@historischcentrumoverijssel.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)