200 stemmen tegen Ondernemersfonds Zwolle-Centrum

Zwolle – De afgelopen weken konden ondernemers uit Zwolle-Centrum en het Noordereiland hun stem kenbaar maken tegen een Ondernemersfonds voor Zwolle-Centrum. Volgens initiatiefnemer Henk Fakkert van de actiegroep Ondernemersfonds Nee hebben inmiddels 200 personen hun tegenstem kenbaar gemaakt. Velen daarvan zijn volgens Fakkert lid van de winkeliersvereniging Citycentrum en/of Horeca Nederland afd. Regio Zwolle.

Fakkert: "Blijkbaar is men bij deze belangenverenigingen niet op de hoogte wat vele van hun leden van deze nutteloze lastenverhoging vinden. Men blijft bij de initiatiefnemers van het ondernemersfonds Zwolle-Centrum steeds andere invullingen van de vaste kosten geven. De nieuwe truc is om te zeggen dat het bestuur niet betaald wordt, maar voor niets gaat alleen de zon op. Helaas kon men niet verbloemen dat de kantoorkosten € 100.000,= bedragen en men aan extern advies deskundigen € 70.000,= denkt te besteden." Ondernemersfonds Nee vraagt zich af wie er dan wel belangen in de bovengenoemde opgevoerde kosten heeft. De enige redenen die men kan opgeven is volgens Fakkert dat een ondernemersfonds goed is voor de binnenstad. Er zouden meer bezoekers kunnen komen waardoor meer verkopen en dus meer winst. Fakkert vindt dat een babbel van een slecht opgeleide colporteur die de ondernemer een illusie tracht te verkopen zonder enige vorm van garantie.

 

Fakkert: "Gelukkig hebben wij in onze visie steun gekregen uit onverwachte hoek. Zondag 13 februari 2011 was in de TV uitzending van Buitenhof op Nederland 1 een behandeling hoe om te gaan met krimp. In een analyse met mw. Dr. Femke Verwest (Planbureau voor de Leefomgeving) kwam men tot de conclusie dat het met zijn allen weglokken van mensen uit andere gebieden er alleen maar verliezers zijn." 

De mening van Ondernemersfonds Nee is dat het Centrum van Zwolle, evenals dat van vele andere steden, tot een van de grote verliezers zal behoren doordat het centrum op koopmomenten moeilijk te bereiken is, weinig of geen en te dure parkeerplaatsen op korte afstand zijn en te weinig centrumbewoners heeft. Volgens Fakkert is dat ook doordat het gemeentebestuur van Zwolle steeds op zoek is om detailhandel buiten het centrum te concentreren met als voorbeeld Katerplein en Voorsterpoort en Stationslocatie.

Fakkert: "Evenals kantoor vierkante meters is er een overschot aan winkel vierkante meters en elk jaar wordt dit op voorspraak van projectontwikkelaars verder uitgebreid. Zolang dat buiten het centrum is zal dit tot verdere verwatering van het bezoekers aantal in het centrum leiden. Voorbeelden van deze uitholling van het centrum winkelbestand zijn al jaren bekend in Frankrijk en vele steden in Duitsland en Polen. Ondernemers die zich blij laten maken met een ondernemersfonds waarin alleen de uitvoerders belangen hebben zijn wel heel kortzichtig als aan de andere voorwaarden niet wordt voldaan."

"Het is aan het gemeentebestuur de plicht om die randvoorwaarden te sturen, geen andere bestuurslaag kan hier invulling aan geven. Bloembakken in enkele straten en reclameacties in ver afgelegen steden zullen voor het centrum Zwolle hier geen verandering in brengen zolang bezoekers uit Hattem en Kampen ons centrum slecht of niet kunnen bereiken."

Afgelopen week in het nieuws:

– Laatste huisartsen en apotheker verlaten de binnenstad.

– Plannen tot veel meer detailhandel en horeca op en nabij de stationslocatie.

– Veiligheid in de Zwolse Binnenstad krijgt een positieve oppepper door een collectief winkelverbod registratiesysteem. "Helaas niet zoals beloofd door het Ondernemersfonds Zwolle-Centrum en uiteraard tegen extra in rekening te brengen kosten."

Bedrijven die nog geen schriftelijk antwoord nar de actiegroep hebben toegestuurd verzoekt Ondernemersfonds Nee zich alsnog te melden.  Email: ondernemersfondsnee@gmail.com

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “200 stemmen tegen Ondernemersfonds Zwolle-Centrum”

  1. Het ondernemersfonds staat (weer) in de belangstelling. RTV Oost besteedt er in ieder geval vandaag aandacht aan. Als ik de brief van de trekkers (januari 2011) leg naast de mail van Fakkert (ondernemersfonds nee) dan valt mij op dat de invalshoek verschillend is en daarmee de uitkomst.

    Je kunt redeneren vanuit het doel en dan bezien hoe je het moet doen. Je kunt ook vertrekken vanuit de manier die wordt voorgesteld. Als je het daar niet mee eens bent, dan kom je elkaar nooit te spreken over het doel van het fonds.

    Het meest constructief is toch om te vertrekken vanuit het doel van het fonds. Meet bezoekers nar de binnenstad trekken, die daar langer blijven en meer uitgeven. (brief van januari 2011). Dat is toch een nastrevenswaardig doel waar velen bij gebaat zijn: de ondernemers, de stad en last but not least de bezoekers.

    Het fonds zal dan gebruikt worden voor het promoten van de stad, voor het beheer van de stad (schoon-heel-veilig) en voor het vergroten van de veiligheid.
    Hoe meer ik in de brief lees, des te beter gevoel ik krijg over het doel.
    Samen de schouders er onder. Ook omdat je samen meer voor elkaar kunt krijgen en veel effectiever kunt werken.

    Over de manier waarop kan gesproken worden. In de brief wordt de vraag gesteld of de ondernemers willen laten weten naar welke rechtsvorm de voorkeur uitgaat. Met andere woorden het staat helemaal niet vast dat gekozen wordt voor een stichting.

    Je moet wel denken in termen van kansen en niet in termen van bedreigingen. Dan kom je niet echt ver. Je kunt kijken naar steden waar het niet van de grond komt. Je kunt ook kijken naar situaties waar het wel lukt.
    Zwolle, de binnenstad natuurlijk, is niet gebaat bij een defaitistische houding. Zo van, het bezoekerstal loopt overal terug. Daar is geen houden meer aan.
    Als je zo denkt, ben je geen ondernemer, denk ik dan.

    Om een wettelijke basis te leggen onder het fonds, moet minstens 50% van de ondernemers stemmen. Daarvan moet 2/3 instemmen met het fonds. Dan is er basis voor de oprichting van het fonds.
    Binnenstad ondernemers moeten dus niet te lichtvaardig denken en in ieder geval gaan stemmen. Houdt bij het stemmen in het oog dat het gezamenlijk belang van een economisch sterke binnenstad, uiteindelijk ook eigen belang oplevert.

    John van Boven op zijn weblog johnvanboven.com

  2. Zoals ondernemer/boekverkoper Dhr. Wim Waanders gisteren op de jaargetijden borrel voor binnenstad ondernemers zei: Een ondernemersfonds is geen doel maar kan een middel zijn.
    Het kan in ieder geval niet zo zijn dat een ondernemersfonds de fouten die het openbaar bestuur maakt op kosten van de burger c.q. ondernemers oplost.
    Dhr. John van Boven is geen ondernemer en kan in ieder geval ook niet de pretenties hebben te kunnen denken als een ondernemer.
    Jarenlang heeft het gemeentebestuur van Zwolle de noden van de binnenstad ondernemers genegeerd en zelfs nu terwijl de binnenstad in verval is blijft men recht in de leer, luistert men niet naar de ondernemers zelfs niet naar de initiatiefnemers van het op te richten ondernemers fonds.
    Kijken naar steden waar een ondernemersfonds wel is gelukt (een minderheid) kan alleen op basis van resultaten.
    Nergens in Nederland kan men positieve resultaten behaald door een ondernemersfonds aantonen, hooguit dat met veel geld heeft uitgegeven.

Reacties zijn gesloten.