Gratis compost in Zwolle op zaterdag 26 maart

Zwolle – De gemeente Zwolle met ROVA nodigt de inwoners van Zwolle uit gratis 1 m3 compost op te halen tijdens de landelijke compostdag op zaterdag 26 maart aanstaande. Met deze actie worden de Zwollenaren bedankt voor hun inspanning om het gft-afval goed te scheiden! Want alleen dan kan het worden gerecycled tot duurzame producten zoals groen gas en compost.

De compostdag vindt plaats op zaterdag 26 maart aanstaande. Van 10.00 tot 17.00 uur is men welkom op de ROVA vestiging aan de Rijnlandstraat 2 in Zwolle om daar gratis 1 m3 losse compost op te halen. Men moet zich op de locatie wel kunnen identificeren als inwoner van Zwolle. Als men de compost met een aanhanger ophaalt, dan moet deze afgedekt worden.

Het gft-afval dat ROVA gescheiden inzamelt, werd tot voor kort alléén gecomposteerd. Maar het kan nog beter. Tegenwoordig maakt ROVA groen gas uit gft-afval. Dit gebeurt door middel van vergisting. Bij vergisten wordt het gft-afval tijdens een biologisch proces omgezet in biogas. Dit biogas wordt bewerkt tot groen gas, dat de kwaliteit heeft van aardgas. Het groene gas kan worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen en als voertuigbrandstof. Het materiaal dat na de vergisting overblijft wordt alsnog gecomposteerd. Compost is prima te gebruiken als natuurlijke bodemverbeteraar in de tuin.

Onder het motto ‘Afval scheiden is Goud!’ zetten de gemeente Zwolle en ROVA in op een schone en duurzame samenleving. Het goed scheiden van afval speelt daarin een belangrijke rol. Want hierdoor kunnen de verschillende afvalstromen goed worden gerecycled. Dit scheelt enorm, want zo zijn bij het maken van nieuwe producten minder originele grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig. Omdat het afval niet wordt verbrand, maar wordt gerecycled, leidt het ook tot minder uitstoot van CO2. Het scheiden van gft-afval is dus de moeite waard.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Gratis compost in Zwolle op zaterdag 26 maart”

  1. Als je al geen auto hebt zul je ook wel geen grote tuin hebben ik zou zeggen effe naar de dichtsbijzijnde bouwmarkt op de fiets kilootje of 5 heb je wel genoeg aan shaggie.:P

Reacties zijn gesloten.