Thorbecke op de romantische tour

Zwolle – Lezing Jan Drentje. De Romantiek heeft in Nederland nooit goed kunnen aarden. Het is daarom des te opmerkelijker dat juist de als stijve politicus bekend staande Thorbecke door de ideeën van de Romantiek werd geïntrigeerd.

Thorbecke-kenner Jan Drentje gaat in zijn lezing in op de liefdesbrieven van Thorbecke. De lezing sluit aan bij de expositie ‘Geschreven portretten op reis’. Thorbecke, de grote negentiende-eeuwse staatsman,  stond bekend als de man als uit ijzer. Toch beleefde de in Zwolle geboren Thorbecke tijdens zijn Duitse studiejaren een echte romantische crisis. Hij schreef  in later jaren als minister vele liefdesbrieven aan zijn Madonnaatje , zijn echtgenote Adelheid Solger. Jan Drentje gaat in zijn lezing in op de romantische ziel van Thorbecke in een Haags keurslijf. Ook is er aandacht voor de scheiding tussen een openbaar – en privéleven in Thorbecke’s tijd.


Jan Drentje 
Jan Drentje promoveerde in 2004 op de biografie ‘Thorbecke, een filosoof in de politiek’. Al vele jaren is hij werkzaam in het het volwassenenonderwijs in Zwolle, de laatste tijd als rector van het Deltion Sprint Lyceum. Tevens is hij als onderzoeker politieke geschiedenis verbonden aan het Kossmann Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

De lezing van Jan Drentje sluit aan bij de unieke expositie van een liefdesbrief van Thorbecke, afkomstig uit het Nationaal Archief, die eenmalig één week (van 21 t/m 26 maart) te bezichtigen is in bibliotheek Centrum.

De lezing ‘Thorbecke op de romantische tour’ vindt plaats op donderdag 24 maart in de Koffiekamer van  bibliotheek Centrum (Diezerstraat 80, ingang Statenzaal) van 20.00 tot ca. 21.30 uur. Deelname kost 4,00/5,00. Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)