Studenten leren kinderen bewegen en dansen op muziek

Zwolle – Liedjes zingen, muziekinstrumentjes maken en carnaval vieren: twee maanden lang staat kinderdagverblijf Nooterhof in het teken van muziek. Op 24 maart stond er activiteit met studenten van de niveau 3-opleiding Pedagogisch Werk van Landstede op het programma: een muzikaal uitstapje naar de gymzaal van Landstede MBO aan de Fuchsiastraat. Ook kinderen van Het Atelier gingen mee.

landstede_kinderopvang_gedc1417.jpg
Eigen foto

Maar liefst 28 kinderen uit zes verschillende groepen gingen afgelopen donderdag samen met twintig eerstejaars Landstede-studenten in de gymzaal zingen, dansen en muziek maken. “Elke twee maanden kiezen we een nieuw thema waarbij we de kinderen activiteiten aanbieden die daarmee – in dit geval muziek – te maken hebben”, aldus pedagogisch medewerker Marianne de Koning van kinderdagverblijf Nooterhof. Met het aanbieden van de activiteiten stimuleren beide kinderdagverblijven de grove (dansen) en fijne (knutselen) motoriek, de taal- en sociale ontwikkeling (liedjes en kringspelletjes), de fantasie (schminken en verkleden) en muzikale ontwikkeling (ontdekken van verschillende instrumenten). De Koning: “Om de kinderen steeds opnieuw te prikkelen om mee te doen is het belangrijk dat we afwisselende activiteiten bieden.”

landstede_kinderopvang_gedc1389.jpg
Eigen foto

Dat studenten daarbij ook een activiteit verzorgen heeft een groot voordeel: “Zij kijken er met een frisse blik naar en dat kan ons op nieuwe ideeën, voor wat betreft activiteiten maar ook qua aanpak, brengen.” De studenten zelf doen volgens De Koning dankzij dergelijke activiteiten zinvolle praktijkervaring op: “Ze leren wat een kind van deze leeftijd kan en stemmen hun activiteit(en) en begeleiding daarop af. Na afloop zeggen wij wat vonden van de activiteit en de uitvoering en dat is belangrijk voor hun leerproces.” Docent Petra Kreule, die de les samen met de studenten voorbereidde en nabespreekt, is het daarmee eens. “De studenten ervaren op deze manier in de praktijk hoe kinderen reageren, wat ze wel en niet leuk vinden.”De Koning besluit: “Zo hebben zowel de kinderen, de studenten als de pedagogisch medewerkers baat bij de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang.”

Kinderdagverblijf Nooterhof (Goertjesweg 1) participeert in het project ‘Groen is Gras’. Dit landelijke project wil kinderen van 0-4 jaar extra in contact brengen met de natuur. Dit gebeurt in een echte ontdektuin in Doepark Nooterhof. De kinderen worden begeleid in een gezonde, natuurlijke en uitdagende omgeving, waar beleving met alle zintuigen centraal staat. He Atelier (Assendorperdijk 51) is onderdeel van brede school Het Atelier waar kinderopvang, basisonderwijs en buitenschoolse opvang wordt geboden. Landstede Kinderopvang verzorgt de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Andere betrokkenen zijn katholieke basisschool Het Atelier, de Katholieke Pabo en de IJsselgroep.

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)