Teken kunnen mensen alleen ziek maken als ze zelf besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken én als ze langer dan 24 uur hebben vastgezeten in de huid. Uit onderzoek onder huisartsen is gebleken dat de belangrijkste risicogebieden om een tekenbeet op te lopen liggen in een strook langs de kust en in het noorden en oosten van het land. Verder is er een stijgende trend te zien van het aantal mensen dat de huisarts bezocht vanwege een tekenbeet, meldt het RIVM. In 2009 kwamen 115 000 mensen bij de huisarts voor controle na een zo’n beet.
Speldenknop
Er zijn eenvoudige maatregelen om ziekte te voorkomen. Hoewel de meeste mensen een tekenbeet oplopen in de periode van maart tot en met oktober, komen teken het hele jaar voor. Teken zijn zo klein als een speldenkop. Om een tekenbeet te voorkomen is het belangrijk om op de paden te blijven en contact met struiken en lang gras te vermijden. Verder kunnen maatregelen getroffen worden door de juiste kleding te dragen. Maar het belangrijkste is om na een uitstapje in de natuur het lichaam te controleren op tekenbeten, aldus de GGD. Naast deelname aan de actieweek, wordt er door de GGD aan voorlichting gedaan om tekenbeten te voorkomen. Zo is er bij de GGD het hele jaar het nodige voorlichtingsmateriaal te verkrijgen, waaronder folders, die te downloaden zijn via de site en gratis te bestellen zijn bij de bibliotheek van GGD IJsselland. Daarnaast kent de GGD een Team infectieziektebestrijding, waar informatie over infectieziekten, waaronder de ziekte van Lyme, te verkrijgen is. Het nummer is: 038 428 1656 (tijdens kantooruren) of via e-mail infectieziekten@ggdijsselland.nl.
Eikenprocessierups
De afgelopen jaren is de eikenprocessierups ook in regio IJsselland op meerdere plaatsen gesignaleerd. Nu de dagen weer zonniger en warmer zitten de rupsen in de maanden mei en juni in een groot aantal eikenbomen. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende lichamelijke reacties geven bij mensen die ermee in aanraking komen. Na contact met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals enorme jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De GGD adviseert dan ook om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Wie toch in contact komt met de brandharen moet niet gaan krabben of wrijven, maar was of spoel de huid (ogen) goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.
Het is een grote misvatting dat besmette teken pas na 24 uur de ziekte kunnen overdragen. De Borelia bacterie zit in het speeksel van de teek. Er zijn geen weteschappelijke bewijzen dat de infectie direct na het doorboren van de huid optreed maar ook niet dat dit pas na 24 uur is… Verder adviseer is de teek niet weg te gooien maar daze ta laten onderzoeken op infectie (er kunnen meerdere vervelende infecties in een teek zitten). Onderzoek van de teek is het meest accuraat en voorkomt het “kastje naar de muur” in de medische wereld.