Zwolle boekt positief vastgoedresultaat

Zwolle – Zwolle boekt een positief resultaat op de exploitatie van bouwgrond in de gemeente. Burgemeester en wethouders hebben de Meerjaren Prognose Vastgoed 2011 vastgesteld, met op de lopende (korte-termijn)rekening een saldo van ongeveer vijf miljoen euro. Normaliter wordt zo’n overschot toegevoegd aan de algemene reserve van de gemeente. Binnenkort zal de raad echter worden gevraagd of een andere aanwending van het overschot niet verstandiger is.

De Meerjaren Prognose Vastgoed (MPV) wordt elk voorjaar opgesteld. De MPV geeft een nauwkeurig en transparant overzicht van de ontwikkeling van de (grond)exploitaties van de gemeente. In het overzicht wordt aangegeven wat de verwachte vermogenspositie op lange termijn is van de afdeling Vastgoed van de gemeente. Bovendien wordt, voor de korte termijn, de reserve Vastgoed vastgesteld. Daarnaast geeft de MPV aan of de zogenoemde weerstandscapaciteit van Vastgoed risico’s, mogelijke tekorten en tegenvallers op kan vangen.

De ‘lopende rekening’ van Vastgoed, laat de MPV zien, kent dit jaar een overschot van ongeveer vijf miljoen euro. Ook voor de lange termijn komt de vermogenspositie van Vastgoed positief uit de doorrekeningen: de risico’s die momenteel in beeld zijn voor de gemeente Zwolle kunnen opgevangen worden, blijkt uit de prognose.

Dat de (grond)exploitaties van Zwolle, ondanks de recessie als gevolg van de kredietcrisis, positief uitvalt komt door een aantal factoren. Bij een aantal projecten kon tussentijds winst worden genomen, of kon met winst worden afgesloten. Bovendien zorgden andere, nauwkeuriger manieren van berekenen voor een duidelijker zicht op toekomstige risico’s.

Wethouder Rene de Heer, onder meer verantwoordelijk voor Vastgoed, wil het overschot van circa 5 miljoen euro gebruiken om toekomstige tegenvallers op het Zwolse vastgoedbeleid op te kunnen vangen. “Dit positieve resultaat is de uitkomst van een aantal ingrepen die nodig waren om de gevolgen van de economische crisis op te vangen. Zo zijn de bestaande exploitaties kritisch doorgelicht, zijn nieuwe grondprijzen doorgerekend en is het kantorenvolume aangepast. Samen met een aantal winstnemingen levert dat nu eenmalig een positief bedrag op. Maar die hele operatie kan je maar één keer doen. Om er voor te zorgen dat we eventuele tegenvallers in de toekomst kunnen opvangen zonder dat we daar extra voor moeten bezuinigen, is een buffer nodig. Vergelijk het met het spaargeld dat je achteruit zet voor de kapotte wasmachine of de koelkast. Dat komt altijd ongelegen, en dan is het wel zo praktisch als je een bedrag achter de hand hebt om nog meer problemen te voorkomen. Zie het maar als een financiële kreukelzone.”

De gemeenteraad zal later dit jaar, bij de bespreking van de jaarrekening en de Perspectiefnota van de gemeente Zwolle, bepalen wat er met het positieve saldo van ongeveer miljoen euro op de MPV moet gebeuren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwolle boekt positief vastgoedresultaat”

  1. Er zijn serieuze plannen om in de Bibliotheek aan de Diezerstraat een warenhuis te vestigen. De namen van Zara en Bijenkorf worden genoemd. Helaas voor Zwolle moet dit wel aanbesteed worden en kan het geen vette winst pakken.

Reacties zijn gesloten.