Zwollenaren Horreüs de Haas tentoongesteld

Zwolle – Tot 6 mei 2011 kunt u bij het HCO een tentoonstelling bezichtigen over het leven en werk van vader en zoon Gerardus en Roelof Horreüs de Haas.

Gerardus Horreüs de Haas stond bekend als “de rode dominee”. Hij genoot landelijke bekendheid vanwege zijn strijd tegen drankmisbruik en armoede. Maar ook als medeoprichter van de SDAP (later PvdA) en zijn strijd tegen het Nationaal-Socialisme van Anton Mussert. In 1932 las hij “Mein Kampf“ van Adolf Hitler en waarschuwde tot aan zijn overlijden in 1943 tegen het Kwaad van de Nazi’s en de desastreuze gevolgen van hun ideologie.

Veel minder bekend is het feit, dat Gerardus goed kon tekenen en veel tijd stak in het maken van spelletjes voor zijn kinderen. Ook bemoeide hij zich intensief met hun algemene vorming en opvoeding.

Roelof Horreüs de Haas stond bekend als “de Neanderthaler”. Deze gepassioneerde biologieleraar aan het Gymnasium Celeanum te Zwolle wist zijn leerlingen altijd te inspireren en zocht voortdurend naar middelen om kennis over flora en fauna over te brengen. Hij was de initiator van natuurtentoonstellingen (bv. een paddenstoelententoonstelling in het Zuider Volkshuis te Rotterdam in 1934) en natuur-, zeil- en reünistenkampen.

Ook Roelof kon aardig tekenen. Zo vervaardigde hij talloze tekeningen van korstmossen, wieren, paddenstoelen en planten als les- en proefwerkmateriaal voor zijn leerlingen. De reisverslagen van de vele buitenlandse vakanties zitten vol met gedroogde bloemen en kleine tekeningen. Landelijke bekendheid verwierf Roelof met het Neolithisch leefexperiment in de Flevopolder in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. De ervaringen van dit project vormden uiteindelijk mede de aanzet tot de oprichting van het “Archeon” te Alphen aan de Rijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)